Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 00:03

  Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας θυμίζει δημοσιογραφικές ημέρες χούντας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Κέντρα φαύλων μας καθοδηγούσαν και τότε... Ύποπτα τα γραφτά μας. Και για τον καιρό, αν μιλάγαμε για βροχή... Να, κάποιες ιστορίες όπως τις έζησα.   

  Κόντευα τα δύο χρόνια, νεαρός βοηθός συντάκτης στην "Αθηναϊκή" του Παπαγεωργίου και στο ξεκίνημά μου στην τότε νέα οικονομική εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ", όπου και έμεινα όταν με τη χούντα έκλεισε η "Αθηναϊκή".

  Είναι η πρώτη εβδομάδα χούντας. Ο Παπαδόπουλος καλεί τους δημοσιογράφους. Οι περισσότεροι παλαιοί και γνωστοί τον απέφυγαν. Η αίθουσα γέμισε από νέους (που δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς) και από ξένους ανταποκριτές (της εδώ Ενώσεως τους), που επίσης δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.

  Μετά από 45 λεπτά μονόλογο, ο Παπαδόπουλος, ζήτησε ερωτήσεις. Ο ίδιος προσωπικά. 

  -Εσείς..., είπε στον Κώστα Βούλγαρh, παλαιό έγκριτο συντάκτη στην "ΕΣΤΙΑ" και διακεκριμένο αρθρογράφο στην "Καθημερινή", ποιον εκπροσωπείτε;
  -Είμαι ξένος ανταποκριτής… 
  -Και που ξέρω εγώ τι συμφέροντα εκπροσωπείτε, είπε ο Παπαδόπουλος, αλλά τα μάζεψε στη συνέχεια με βλακώδες γέλιο για να διασκεδάσει την κατάσταση και ίσως να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, (και ας το πίστευε.).Τέλος πάντων ρωτήστε με,  συνέχισε.  
  -Σκοπεύετε να μείνετε για χρόνια στην εξουσία ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να φύγετε, ρώτησε ο Κώστας Βούλγαρης και πάγωσε όλη η αίθουσα.
  -Καλά σας ρώτησα ποιόν και τι εκπροσωπείτε, είπε μέσα στα νεύρα ο Παπαδόπουλος και χωρίς να κομπιάσει, αράδιασε του κόσμου τις ανοησίες. 

  Το θέμα δεν έμεινε έτσι. Οι "σκληροί" του καθεστώτος ζήτησαν να μην καλούνται ξένοι ανταποκριτές . Ξεπεράσθηκε βέβαια, (όχι μόνο γιατί ήταν αδύνατο να συμβεί) αλλά και επειδή η παρουσία των ξένων ανταποκριτών, ήταν και ένδειξη ελευθερίας...

  Άλλη τέτοια συγκέντρωση δεν έκανε ο Παπαδόπουλος. Τη συνέχεια την ανέλαβε η λογοκρισία... Ο Βρυώνης επικεφαλής και ο Διάκος που είχε την "τεχνογνωσία" από την εποχή του Μεταξά.

  Ένα-δύο χρόνια μετά. Την εποχή με το "μυστρί του Πατακού",  και σε θεμέλια μαντρότοιχων. Η προπαγάνδα λέει ότι "Η Ελλάδα επί επαναστάσεως έγινε ένα απέραντο εργοτάξιο" .

  Βρίσκομαι στη λογοκρισία λίγο πριν βραδιάσει. Δουλειά και αυτή των νέων συντακτών,  καθώς πιθανή συμπεριφορά των παλιών να ήταν απρόβλεπτη και άντε να ξεμπλέξει η εφημερίδα. 

  Κρατάω δύο σελίδες, της οικονομικής ΕΞΠΡΕΣ που παρουσίαζαν ιδρύσεις- επεκτάσεις βιομηχανιών. Συνηθισμένα πράγματα. Μας γέμιζαν τις σελίδες, μαζί με άλλα επιχειρηματικά.

  -Γιατί δεν βάζετε στην κορυφή,  γενικό τίτλο,  ότι αυτά γίνονται στην Ελλάδα που η επανάσταση την έκανε απέραντο εργοτάξιο...; μου λέει, με αγριάδα, ο Διάκος. "Για ρώτησε τους στην εφημερίδα σου ποιος τους βάζει να το αποφεύγουν και ποιοι είναι πίσω από την φυλλάδα σας..., συνέχισε στο ίδιο ύφος. 
  - Θα τους το πω …, ίσως το βάλουν στις άλλες σελίδες που θα σας φέρω..., ψέλλισα. 

  Τι άλλο να πω. Έτρεμα στην ιδέα μήπως και δεν πάρω την έγκριση (τη σφραγίδα) και άντε να πεις στην εφημερίδα ξηλώστε τα και στήστε άλλα κείμενα και άλλους τίτλους... Σε 1-2 ώρες τυπώναμε.

  Με κοίταξε με αυστηρότητα και σφράγισε τις σελίδες,  κουνώντας το κεφάλι του,  ίσως για το μεγάλο χατίρι που κατάλαβε ότι μου έκανε. 

  Μέχρι να γίνουν όλα αυτά παρακολουθούσα τι συνέβαινε στο διπλανό τραπέζι της λογοκρισίας, με σελίδες από το "Έθνος" (αν θυμάμαι καλά) και τυπωμένες φωτογραφίες από καταρρακτώδεις βροχές που εμφάνιζαν εικόνες πλημμύρας και καταστροφής.

  -Είναι ανάγκη να τρομάζει ο κόσμος,  έλεγε,  ο λογοκριτής,  (δείχνοντας τη σελίδα και στον επικεφαλής του, τον Διάκο, που συμφωνούσε)." Δεν είναι οι φωτογραφίες αλλά το ποιος και γιατί σας βάζουν να εμφανίζετε καταστροφές τώρα που η επανάσταση φροντίζει για το έθνος μας...," επέμενε με στόμφο.  

  Δεν θυμάμαι τι απέγινε με το "Έθνος" και τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Εγώ πάντως γύρισα στην "ΕΞΠΡΕΣ",  τραγουδώντας...

  Στο δια ταύτα..., τώρα. Προς τι ο συσχετισμός χούντας και ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα δημοσιογραφίας. Είχαμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση λογοκρισία ή εκδηλώνονται τέτοιες τάσεις τώρα που είναι αντιπολίτευση. Αλίμονο. Δεν χρειάζεται ούτε απάντηση. Γιατί όμως στην Κουμουνδούρου δεν αντιλαμβάνονται ότι μόνο η χούντα, ως ολοκληρωτικό καθεστώς, έβλεπε πληρωμένους, καθοδηγούμενους, ύποπτους, τους δημοσιογράφους και χειραγωγημένα, από φαύλους κύκλους, τα ΜΜΕ (εκτός των 1-2 που είχε δικά της...). Εδώ, βεβαίως και χρειάζεται απάντηση...

  george.kraloglou@capital.gr
     

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ