Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2020 00:03

  Να γίνει ανασχηματισμός και ας μην είναι "βαρύγδουπος"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Η οικονομία χρειάζεται σχέδιο με μακροπρόθεσμους κανόνες. Και αυτά δεν χτίζονται με σενάρια εκλογολογίας. Το τέλος θα το βάλει ο ανασχηματισμός.  

  Ας μην είναι βαρύγδουπος ο ανασχηματισμός. Ας μη μας τροφοδοτήσει, με υλικό για να γράφουμε,  να δοξολογούμε ή να αποκαλύπτουμε...

  Ας είναι "απλές διορθωτικές κινήσεις" όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι του αρέσει να τον λέει. Ας δώσει και την αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ να πουν το κλασικό "μια από τα ίδια" . Να γίνει όμως, γιατί επιβάλλεται.

  Γιατί, όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει να δώσει σημαντικές απαντήσεις. Στην οικονομία, στην κοινωνία, στην υγεία, και στην αξιοποίηση της παιδείας σε όλα τα συστήματα λειτουργίας μιας σωστής χώρας. 

  Αλλά ο τρόπος που βαδίζει σήμερα δείχνει μόνο προθέσεις. Καλές προθέσεις. Όχι όμως για να σφραγίσουν τη νέα πολιτική παρουσία στη χώρα. Μια νέα ιδεολογική προοπτική για το αύριο. 

  Η πολιτική ταυτότητα της κυβέρνησης χρειάζεται ανανέωση. Πρέπει να "διαβάζεται" ευκολότερα. 

  Στεκόμαστε λοιπόν στον ανασχηματισμό (που είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως θα γίνει και μένει μόνο ο χρόνος για να συμβεί) με σκοπό να προσθέσουμε την άποψή μας ότι ορθά εισηγούνται, όσοι εισηγούνται, τον ανασχηματισμό ως αποτελεσματική φραγή στην εκλογολογία.

  Και βεβαίως συμφωνούμε μαζί τους. Θα είναι η κάποια αρχική αλλά συνάμα και πειστική απάντηση στα σενάρια πως η κυβέρνηση βαδίζει χωρίς σχέδιο και απλώς καλύπτει ανάγκες όταν προκύπτουν... που θα πληρώσουμε αργότερα εμείς ή οι άλλοι... Παραμένει ασφαλώς το ερώτημα αν όντως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την εικόνα της στο εκλογικό σώμα. Και αν συμφωνεί πως έχει χρέος να την ανατρέψει.

  Συνεπώς το ζητούμενο στον συγκεκριμένο πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Είναι η ευκαιρία που θα δοθεί για αναθεωρήσεις. Για προσθήκες στο πρόγραμμα της Ν.Δ. και τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού της. Για διορθώσεις σε επιλογές της,  κυρίως στον ρόλο και τις δυνατότητες συμμετοχής του κράτους στην οικονομία. Στις επιχειρήσεις. Για αναδιάταξη προτεραιοτήτων στις επενδύσεις με επιτάχυνση εκείνων που καθυστερούν. Και εδώ στις καθυστερήσεις έχει να κάνει πολλή δουλειά ο κ. Μητσοτάκης. 

  Σε ό,τι αφορά τις τυχόν "σκακιστικές" τακτικές και τις επεκτάσεις σε πολιτικούς χώρους προς διεκδίκηση καλό είναι να μην ξεχνάει κανείς στην πολιτική σκηνή, πως η κοινωνία έχει χορτάσει από οράματα της αρλούμπας. 

  Έχει βαρεθεί τα ιδεολογικά σκεπάσματα αποτυχημένων και ανίκανων κυβερνούντων και πολιτικών. 

  Κανείς στο εκλογικό σώμα δεν παρακολουθεί και δεν ενδιαφέρεται να μάθει για την πολιτική σκακιέρα και τους τακτικισμούς των κομμάτων εξουσίας στην κάλυψη της κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς,  καθώς τα κόμματα αλλά και τα πρόσωπα είναι γνωστά από κάθε πλευρά. Και για την πραγματική τους ιδεολογική ταυτότητα. Και στη διαχείριση της οικονομίας. 

  Η δε Βουλή δεν υπόσχεται κάτι το σημαντικό. Κάτι που θα αναδείξουν οι επόμενες εκλογές. Αποτέλεσμα μια κάποια σιωπηρά προσμονή...

  Αντίθετα οι καθημερινοί πολίτες κουρασμένοι από τους πειραματισμούς και τα χωρίς αντίκρισμα προγράμματα βλέπουν πως χάνουν χρόνο. Πως ο χρόνος κυλά χωρίς καρπούς. Χωρίς ελπίδες για το αύριο.

  Οι σημερινές παρεμβατικές τακτικές στις έκτακτες ανάγκες της οικονομίας (με οδηγό τις επιπτώσεις του κορονοϊού ή ακόμη και την πρόληψη πιθανού νέου κύματος της πανδημίας) δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα μόνιμα κενά της πολιτικής από το 2008 πριν και μετά την κρίση. Δεν θα προσδιορίσουν τις συντεταγμένες της πορείας μας για το αύριο. Τόσο στην οικονομία όσο και στις ανάγκες της κοινωνίας. 

  Και όταν μιλάμε για το αύριο, εννοούμε αυτό που θα γίνει ορατό από το τέλος του 2020 με την αύξηση της ανεργίας και την απουσία προγραμμάτων συμπλήρωσης των εξαιρετικά ανησυχητικών ελλείψεων,  στην παραγωγή (αγροτική,  βιομηχανική,  βιοτεχνική) στις εξαγωγές και στην απασχόληση. 

  Καταπραϋντική "θεραπεία" στις δεδομένες αυτές ανησυχίες δεν θα είναι ούτε οι κάθε μορφής επιδοματικές πολιτικές στην ανεργία ή στην επιχειρηματική "καραντίνα", που προκάλεσε η κρίση και αποτελείωσε ο κορονοϊός, ούτε οι "υποσχέσεις" των προγραμμάτων βοηθείας της Ε.Ε. για το 2021-2024 . Η ελπίδα και η ανταπόκριση των πολιτών και των "παικτών" στην οικονομία θα αναθερμανθεί μόνο με σχέδια. Σχέδια με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που δεν θα ανατρέπονται από πολιτικές μεταβολές. Ας το χωνέψουμε λοιπόν. Είναι ώρα για αλλαγές, πολλές αλλαγές και όχι για εκλογές.   

  george.kraloglou@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ