Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουν-2020 00:03

  Το σίριαλ της μπουλντόζας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Ένα χαρτί, που βγαίνει σε 15 λεπτά της ώρας, μας πήρε 6 χρόνια επειδή, για 20 χρόνια, δεν αποφασίζαμε αν θέλουμε ή όχι τη συγκεκριμένη επένδυση...

  Κυβερνητική ανακοίνωση (μέσα στη χαρά και στην πλέρια ευτυχία...) μας πληροφορεί ότι εκδόθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, η προβλεπόμενη από το άρθρο 67 του νόμου 4663/2020  διαπιστωτική πράξη, για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης κτιρίων, που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά!! 

  Και για όσους δεν το πιστεύουν ακόμη... Είναι αλήθεια, βγήκε το χαρτί για τις μπουλντόζες και τα ντουβάρια στο Ελληνικό. 

  Το χαρτί που ήταν να δούμε πριν 5 χρόνια για μια επένδυση που οραματιστήκαν πριν 20 χρόνια... Τότε που το Ελληνικό, από γιγαντιαία αλάνα θα το κάναμε Κυανή Ακτή ή ευρωπαϊκές Μπαχάμες...

  Θυμάμαι κουβέντες με στόμφο, σε ημερίδες και συναντήσεις, Ελλήνων "σχεδιαστών του μέλλοντος" με δημοσιογράφους, για διαστημικές ονειρώξεις στις προοπτικές του Ελληνικού μετά το 2001, που τα αεροπλάνα μας κατέβαιναν στο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

  Το 2004 το όνειρο του Ελληνικού έδεσε και με τις "γιαλαντζί" πολύμορφες και πολύπλευρες επενδύσεις που θα μας έφερναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 

  Τότε οι δήμαρχοι, οι τοπικοί παράγοντες κουνούσαν συγκαταβατικά το κεφάλι. Και οι επαγγελματίες οικοπεδοφάγοι, οι (προς ενοικίαση για διαμαρτυρίες) περιβαλλοντολόγοι, αρχαιολόγοι και δασάρχες δεν είχαν λόγο. Δεν τους τον είχε δώσει κανείς.  

  Ποιος να δώσει σημασία σε ελληνικά επενδυτικά όνειρα αν δεν περάσουν 10-15 χρόνια από τότε που γίνονται. Και δεν είχαν άδικο. Οι ιδέες και οι χολιγουντιανές φαντασιώσεις για το Ελληνικό που απλώθηκαν μετά το 2001 άρχισαν να γίνονται πράξη μετά από μια 10ετία!! 

  Τον Δεκέμβριο του 2011 με τον Διεθνή Πλειοδοτικό Διαγωνισμό. Να μην πάρει όμως 4 χρόνια η επιλογή του επενδυτή και η υπογραφή της σύμβασης; Η σύμβαση ξεκινάει τον Μάρτιο του 2014 και υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2014. 

  Οπότε,  λες, εσύ ως φυσιολογικά σκεπτόμενο άτομο. Που θα πάει..., σε 2-3 μήνες θα δούμε και τις μπουλντόζες...

  Πού είναι όμως το λάθος σου. Ότι στο Ελλαδιστάν τα πράγματα διαφέρουν. Δεν είναι ούτε όπως τα ξέρουμε στη σημερινή Βουλγαρία. 

  Και να η αλήθεια. Κάτι το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι το ΣτΕ, κάτι το Κυβερνητικό Οικονομικό Συμβούλιο της εποχής,  μπαίνει νέα σύμβαση στο τραπέζι. Νέες κουβέντες. Νέες αντιλήψεις...

  Φθάνουμε έτσι στον Ιούνιο του 2016 με καινούργια χαρτιά. Να δέσει το πράγμα. Να μη φανούμε μπόσικοι. Η νέα σύμβαση περνάει και από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2016. 

  Και εσύ ως αφελής τι φαντάζεσαι; Πως και το Φθινόπωρο του 2016 να μην μπουν οι μπουλντόζες,  θα ξεχειμωνιάσει το 2017 και θα τις δούμε. Παρακάτω δεν πάει. Έχουμε κλείσει 15 χρόνια από τα πρώτα όνειρα...

  Κούνια που σε κούναγε. Θυμάσαι που σημειώσαμε πιο πάνω πως οι επαγγελματίες αντιδραστικοί δασάρχες, λιμενάρχες, οικολόγοι και μαρινάρχες... σε συμμαχία με αρχαιολόγους και άλλους του επενδυτικού ξεριζώματος στην Ελλάδα,  δεν είχαν ανακατευτεί; Κανείς δεν τους είχε ζητήσει; 

  Να λοιπόν που ήρθε η ώρα. Την πιο κατάλληλη στιγμή. Όταν το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα βολεύει όλα τα συμφέροντα. Ιδίως των ανταγωνιστών. 

  Αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Κινητοποιήσεις ενάντια στις επενδύσεις και εσύ περιμένεις να δεις μπουλντόζες να ρίξουν τα 5-10 ντουβάρια,  για να γίνει η περιοχή έτσι όπως πρέπει ώστε να προχωρήσει η επένδυση; 

  Πίσω στις μάντρες οι μπουλντόζες. Από το 2016 μέχρι και το 2020. Αλλά 4 χρόνια δηλαδή. Και γιατί όχι; Να μην έχει να πει κάτι και η νέα κυβέρνηση,  μιας και από το 2017 οι εκλογές ήταν επίσης στο τραπέζι της κουβέντας. 

  Με τούτα και με εκείνα λοιπόν και μετά από 20ετία σχεδιασμών και 5 κυβερνήσεις, μαθαίνουμε ότι οι μπουλντόζες έρχονται στο Ελληνικό γιατί το επέτρεψε το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Δεν είναι έτσι; Το τράβηξαν και οι επενδυτές μέχρι εκεί που δεν παίρνει; Βγες και πέστα καθαρά, χωρίς να λιβανίζεις τις επενδύσεις τους. Βγες και δείξε ότι κράτος και κυβερνήσεις, από το 2001 και μετά, έκαναν πραγματική αναπτυξιακή πολιτική. Γιατί αν δεν μπορείς να το αποδείξεις ο κορονοϊός θα κάτσει για τα καλά στην οικονομία σου.    

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ