Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 00:03

  Σε τι διαφέρουν τα "λεφτά του Κυριάκου" από τα "λεφτά του Αντρέα"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Τα 32 δισ. που μας έρχονται με πιέσεις και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ε.Ε. ασφαλώς και δεν θα έχουν την τύχη των ΜΟΠ του Ανδρέα, το 1981 από την ΕΟΚ.

  Τα 32 δισ. της Ε.Ε. μπορεί να "θυμίζουν" λεφτά για επιδοτήσεις αλλά δεν είναι. Μπορείς να τα πεις βοηθήματα για μοίρασμα αλλά, ως κυβέρνηση, θα χάσεις με τέτοια λογική.

  Στεκόμαστε στο σημείο αυτό γιατί (ξέχωρα από εκείνα που σχεδιάζεις ως κυβέρνηση), τα 32 δισ. τα παίρνεις και για να ελευθερώσεις τη μεσαία τάξη από την φορολογική αιχμαλωσία του 2012-2015 και (στη συνέχεια) την αριστερή φορολογική δουλεία του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015-2019...

  Την καταναγκαστική φορολογική δουλεία που οι σύντροφοι Τσίπρας και Τσακαλώτος νομίζουν ότι θα την ξεπεράσουν, με το κλασικό αριστερό συγγνώμη... κάναμε λάθος. 

  Και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει τον δρόμο και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν κάνει την απελευθέρωση της μεσαίας τάξης, από τη δουλική φορολογία,  εξασφαλίζοντας φόρους με άνοιγμα της οικονομίας από τα κρατικά μονοπώλια και την 40χρονη αγυρτεία του κράτους επιχειρηματία (από το αλάτι, τη ζάχαρη, το χαρτί, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα λιπάσματα,  τα χημικά,  τα ορυκτά μέχρι τη βαριά βιομηχανία ειδών άμυνας νικελίου, τη λιγνιτοπαραγωγή και τη ναυπήγηση).

  Αυτή την φορά δεν έχουμε να κάνουμε με την ΕΟΚ. Την Κοινότητα στην οποία πριν καλά - καλά αντιληφθούμε και τις υποχρεώσεις μας, σκορπίζαμε τα λεφτά της ως ΜΟΠ (και ας τα διεκδίκησε ο Ανδρέας Παπανδρέου από την ΕΟΚ –του ίδιου συνδικάτου με τον ΝΑΤΟ– με τα βέτο του προς την ένταξη χωρών της Μεσογείου). 

  Γιατί σημασία είχε και τότε, η διαχείριση των ΜΟΠ που δόθηκαν για να χτιστεί η Μεσογειακή οικονομία της ΕΟΚ και όχι να χτιστεί το ΠΑΣΟΚ ώστε σήμερα να μην είναι τυχαίο πως "...όποια πέτρα σηκώσεις το ΠΑΣΟΚ θα βρεις".

  Συνεπώς αυτό που (κατά τη γνώμη μου) θα βαρύνει τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περίπτωση μιας τυχόν πελατειακής συμπεριφοράς στη διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε., δεν θα είναι το πολιτικό κόστος της Ν.Δ, (ως κυβέρνηση), στα χέρια του. Στο κάτω-κάτω είναι εντελώς αδιάφορη για την οικονομία η τύχη της Ν.Δ. Η οικονομία αναζητά περιβάλλον ελευθερίας για να λειτουργήσει. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

  Σημασία έχει πως η οικονομία δεν θα λειτουργήσει τελικά αν δεν "αναστηθεί" από την ασφυκτικά κρατικίστικη πολιτική (όλων των κομμάτων και των κυβερνήσεων) συντηρώντας (ίσως και σκόπιμα) τη διαπλοκή με τη διανομή της πίτας (των δημοσίων επενδύσεων,  έργων και προμηθειών –από την εισαγωγή ρεύματος μέχρι τα είδη άμυνας–) στους ολίγους και όχι στην εθνική παραγωγή και τους παραγωγικούς Έλληνες,  οι οποίοι και μεταναστεύουν μιας και δεν έχουν επαγγελματικό ή επιχειρηματικό χώρο στην Ελλάδα .

  Κατά τη γνώμη μας, είναι βέβαια πολύ δύσκολο για τον πρωθυπουργό, να διαχειρισθεί με μικροκομματικές τακτικές τύπου ΜΟΠ τα τριετή κονδύλια,  τα οποία οπωσδήποτε θα παραλάβει από την Ε.Ε. και στην θητεία του.  

  Γιατί εκτός από την επίμονη προσοχή της Ε.Ε. προς την Ελλάδα (λόγω κακής προϊστορίας... στη διαχείριση Κοινοτικών πόρων από ΜΟΠ μέχρι Ντελόρ και ΕΣΠΑ) οι "προβολείς" της επιχειρηματικής κοινότητας θα "φωτίζουν" επιμόνως και τον παραμικρό κυβερνητικό χειρισμό.

  "Προβολείς" με τη μορφή μελετών και πολυσέλιδων προτάσεων,  αναλύσεων και υποδείξεων (για νέα εκβιομηχάνιση, άνοιγμα αγορών, έργα δημοσίων επενδύσεων, ιδιωτικές επενδύσεις, συμπράξεις με τον δημόσιο τομέα –ΣΔΙΤ– αποκρατικοποίηση και μεταβίβαση κρατικών αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα) που αν αγνοηθούν (σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας) δεν θα μπορούν να δικαιολογηθούν τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και ο κ. Μητσοτάκης. 

  Ειδικά τώρα, όπου η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δική του οικονομία, δεν αξίζει ούτε τον χρόνο που θα διαθέσεις να την διαβάσεις.   

  Προς ώρας λοιπόν κρατάμε τη διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο "...δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε..." και αναμένουμε. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ