Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 00:03

  Αφήστε τα "μπαλώματα" με την οικονομία, σύντροφοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Η οικονομία που παραλάβατε το 2015 αλλά και το οικονομικό μόρφωμα που παραδώσατε το 2019 ούτε ράβεται, ούτε μπαλώνεται, σύντροφοι. Μόνο ξηλώνεται.

  Αυτό είναι και το χρέος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ξήλωμα και χτίσιμο νέας δομής. Νέου χάρτη στην οικονομία, όπου τα πράγματα να μπαίνουν στη σωστή τους θέση. 

  Να γνωρίζουμε και εμείς, οι ιθαγενείς αυτής της χώρας, τι μπορούμε να περιμένουμε όχι από αυτό που ζούμε σήμερα αλλά από εκείνο που μπορεί να υποσχεθεί μια υγιής οικονομία με ακόμη πιο υγιή (αν είναι δυνατόν...) την πολιτική που την περιβάλλει . 

  Να γνωρίζουμε αν κάποτε θα ξαναζήσουμε και θα ξανακερδίσουμε από αυτά που παράγουμε. Και να μη σταυροκοπιόμαστε στον μεγάλο Θεό της Ελλάδας να κρατάει γερά την τουριστική μας χώρα, με τα παιδιά της πτυχιούχους σερβιτόρους και με ντοκτορά...

  Γιατί το έχουμε το δικαίωμα να ξέρουμε αν παραγωγικά θα βγούμε πέρα και εμείς και τα παιδιά μας (ως επόμενες γενεές ιθαγενών) με "έμβλημα" μια απέραντη βιοτεχνική Ελλάδα όπου το παραγωγικό κόστος κάνει ασύμφορα και τα ντόπια τσολιαδάκια...

  Να μάθουμε τέλος πάντων γιατί το (10ετές και συνεχές) μουρμουρητό παραγόντων της οικονομίας και της πολιτικής για την ανάγκη μιας νέας εκβιομηχάνισης της χώρας με ιδιωτικές επενδύσεις 40-50 δισ. ευρώ τον χρόνο ώστε να μπορέσει η Ελλάδα (λένε αυτοί που λένε) να παρακολουθήσει βιομηχανικά και την Ε.Ε. που έχει στόχο το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

  Τι συμβαίνει δηλαδή και στην Ελλάδα και μιλάμε, από το 2013, για επενδύσεις και ανάπτυξη αλλά δεν πατάει επενδυτής ούτε ως τουρίστας...

  Τι συμβαίνει από το 2015 και έρχονται (στα λόγια) αλλά χάνονται (στην πράξη) στο βάθος των Βαλκανίων οι γερμανικές, οι γαλλικές και οι αμερικανικές επενδύσεις τις οποίες κερδίζουν (με ό,τι σημαίνει αυτό στις οικονομίες τους)  Βούλγαροι, Ρουμάνοι,  Τσέχοι, Σέρβοι (σε κάποιον βαθμό) αλλά και οι Τούρκοι παρά τη δική τους μιζέρια. 

  Θέλουν απάντηση όλα αυτά. Θέλουν εξηγήσεις. Και πάνω απ όλα πειστικές ερμηνείες γιατί άλλα λέγονται από ντόπιους επιχειρηματικούς κύκλους,  άλλα από τον ΟΟΣΑ και το WEF και άλλα από τους δανειστές, που μιλάνε μόνο για ύφεση, μιζέρια και ανεργία στην Ελλάδα.

  Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει βεβαίως και τον πρώτο λόγο και την υποχρέωση να μας λύσει τις απορίες. 

  Απορίες όχι για το πώς θα συμμαζέψει τα συντρίμμια που συντηρούμε ροκανίζοντας το φτωχικό εισόδημα των τελευταίων μισθωτών και συνεπών μικρών βιοτεχνών,  εμπόρων, αλλά ποια οικονομία θα έχει έτοιμη να παραδώσει στις εκλογές του 2023 με χαμένα τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της, από τις οικονομικές παγίδες που παρέλαβε μαζί με την εξουσία.

  Γιατί αν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντηρήσει απλά τη σοσιαλιστική μιζέρια και φτώχεια που ανακυκλώνεται οικονομικά στη χώρα τουλάχιστον μια 25ετία (με δημιουργικές λογιστικές, ψευτιές για επενδύσεις και δανεικά από εδώ και από εκεί) χωρίς να βάλει δομές νέου οικονομικού μοντέλου στηριγμένου στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής (με το κράτος σχεδιαστή,  συμπαραστάτη και όχι αρνητή στην πρόοδο) καλά θα κάνει να ξεχάσει τη λέξη "πεπραγμένα" στην οικονομική της πολιτική. 

  Η οικονομία που ζούμε ούτε στήνεται ξανά στα ποδάρια της,  ούτε μπαλώνεται (με αριστερά ή δεξιά αναξιόπιστα μπαλώματα), όσο παραμένει αλλού γι' αλλού ο δρόμος που επιλέγει το οικονομικό επιτελείο και αλλού τραβάνε οι Τράπεζες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., έστω και αν οι φάκελοι γράφουν,  απ΄ έξω, ΕΣΠΑ και άλλοι πόροι για την ελληνική ανάπτυξη...

  Αυτά δεν θα φέρουν την νέα οικονομία που χρειάζεται ο τόπος. Και οι ανοησίες (είτε για φιλελεύθερα ανοίγματα είτε για την αριστερή δίκαιη και συντροφική ανάπτυξη) δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις, επενδύσεις και θέσεις για δουλειά μέχρι τις εκλογές. Η προσοχή στρέφεται ήδη στην επόμενη ημέρα. Όχι μόνο του κορονοϊού αλλά και του Ιουλίου του 2023 ως το 2027. Το 2021 - 2023 φτάνει δεν φτάνει να μας δείξει εικόνες οικονομίας, που να μπορεί να βαδίσει ανταγωνιστικά στην Ε.Ε. Και αυτό χρέος που βεβαίως και επωμίζεται η κυβέρνηση. Έχετε να πείτε κάτι σε αυτό σύντροφοι; Έχετε να παρουσιάσετε δικό σας μοντέλο; Περιγράψτε το. Τα μπαλώματα, τα επιδόματα και τα διορθώματα της σημερινής οικονομίας δεν φτουράνε. Θα το δείτε.  

  george.kraloglou@capital.gr  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ