Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 00:03

  Να αντικαταστήσουν το εισόδημα διαφθοράς με εισόδημα από πριμ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Η υποχώρηση της γραφειοκρατίας θα είναι πραγματική. Θα υπογράφουν αλλά δεν θα τους αρέσει να πριονίζεται η εξουσία τους. Και θα επιφυλαχθούν...

  Το συνηθίζω δεν λέω, αλλά αξίζει τον κόπο. Κλεμμένος ο τίτλος και ο πρόλογος. Σήμερα από τον γνωστό μας και πάντα "τσουχτερό" takismc. 

  Να και το  σχόλιό του στη στήλη, (για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας): "Η υποχώρηση της γραφειοκρατίας στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι πραγματική. Θα είναι όμως τακτική. Θα υπογράφουν αλλά δεν θα τους αρέσει να πριονίζεται η εξουσία τους και θα επιφυλαχθούν στο μέλλον όταν ο κορονοϊός θα πάψει να είναι απειλή. Ο μόνος τρόπος για να επιζήσουν αυτές οι βελτιώσεις στο διηνεκές είναι η θεσμική γραφή τους σε νόμους και η αποσύνδεση και των σημερινών μηχανισμών ασφυκτικού ελέγχου και επαναπρογραμματισμός σε βοηθητικούς μηχανισμούς επενδυτών. Αυτό θα χρειασθεί την εγκατάσταση νέων στόχων και κινήτρων για τη γραφειοκρατία όπου είναι απαραίτητο, ούτως ώστε να αποκτήσουν κίνητρα  και  για να το πω πιο ωμά, να αντικαταστήσουν το εισόδημα διαφθοράς με εισόδημα από πριμ".

  Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ας δούμε στην  καθημερινότητα αυτά που ορθότατα και εύστοχα στιγματίζει και ο takism.

  Πριν από τρεις μήνες, στις 20 Μαρτίου, η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή, ανάμεσα σε πολλά άλλα και μια ΠΝΠ με την οποία προβλέπεται η απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

  Ωραία και καλά ως εδώ θα μου πείτε. Πονάνε οικονομικά οι επιχειρήσεις και είναι αυτονόητο για την Πολιτεία να βάλει το χεράκι της, πού άλλου, στα χαράτσια που δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος. Και το αποκαλούμε χαράτσι γιατί αν μιλάς στην ελληνική σοβιετία για ανταποδοτικότητα (ακόμη και στον φωτισμό), πιάσε το αυγό και κούρευτο...

  Στο θέμα μας όμως. 

  Για να δουν οι χριστιανοί, της αγοράς, την εξυπηρέτηση αυτή στην πράξη έπρεπε να βγει εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών προς όλους του Δήμους. Εγκύκλιος  που να τους λέει τι πρέπει να κάνουν, για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις δημότες τους, (έστω και αν χάσουν τα λεφτά από το χαράτσι).

  Προχθές παρέλαβα από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη (την φτωχότερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία επίσης της Ε.Ε.)  υπόμνημα τους, προς το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο τι ζητάνε νομίζετε; 

  Αντιγράφω από το υπόμνημα: "...με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου προβλέπεται η απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Παρακαλούμε για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ενεργοποιηθεί η παραπάνω νομοθετική διάταξη" !!! (σ.σ. τα θαυμαστικά δικά μας).

  Τρεις μήνες μετά την ΠΝΠ και αίτημα της αγοράς είναι να βγει μια εγκύκλιος, που θέλει δεν θέλει 20 λεπτά να την γράψει κάποιος και 2 λεπτά να την υπογράψει ο υπουργός ή όποιος την υπογράψει τέλος πάντων. Τρεις μήνες!!! 

  Είναι τυχαία η καθυστέρηση μιας εγκυκλίου που παγώνει δημοτικά χαράτσια προς τις επιχειρήσεις; Κατά τη γνώμη μας καθόλου. Και θα το δούμε στην  πράξη.

  Στην "ταχύτητα" (μάλλον βραδύτητα)  των αποφάσεων που θα παίρνουν τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια (όπως  ορίζει η ΠΝΠ) . Αναμονή να συγκροτηθούν τα συμβούλια. Για τις συνεδριάσεις, βλέπουμε...

  Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και με κύκλωμα αδειοδοτήσεων που επιδιώκει να σπάσει και η σημερινή κυβέρνηση με άδειες, μιας  ημέρας ή μιας βδομάδας (αντιγραφή μάλλον από τη Βουλγαρία). 

  Πού βρίσκεται αυτή η αντιγραφειοκρατική πρωτοβουλία; Ακόμη στα νομοθετήματα. Τα  ψηφισμένα  νομοθετήματα (ορισμένα και προ 5ετίας και προ 20ετίας ). Που θέλουν του κόσμου τις αποφάσεις για να εφαρμοσθούν...

  Στα χαρτιά και στα όνειρα είναι και οι σκέψεις για διαπίστευση επαγγελματιών σε αδειοδοτήσεις και άλλες υπηρεσίες του κράτους-κύκλωπα. Πότε θα γίνουν πράξη; Άγνωστο. Πώς θα γίνουν πράξη; Επίσης άγνωστο. Εμείς πάντως συμφωνούμε με την ιδέα (γι' αυτό την κάναμε και τίτλο) να αντικατασταθεί το εισόδημα διαφθοράς από πριμ με τη μορφή bonus. Όλα τα άλλα που ακούγονται, στο 45χρονο ελληνικό "σοβιεστάν", είναι μόνο για να ακουστούν. Τίποτε δεν δοκιμάσθηκε. Γιατί κανείς, σε κυβερνήσεις και κράτος, δεν τα εννοούσε.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ