Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 00:03

  Οι "προστάτες" να σέβονται και τους άνεργους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Θα είναι φρικτό κυβερνητικό λάθος η χαλαρότητα σε πιθανό σαμποτάζ των λιγοστών μας επενδύσεων, με υπερβολές σε θέματα "προστασίας". Ας το προσέξουμε.

  Είμαστε βέβαιοι (από αυτά που ακούμε) πως κάτι μπορεί να γίνει και στον χώρο των επενδύσεων. Όχι μεγάλα πράγματα. Όχι καινούργιο ή ευκαιριακό από τυχόν τζογαδόρους επενδυτές. Κάτι όμως από όσα περισώζονται, ως ενδιαφέροντα για μπίζνες στην Ελλάδα του 2020-21. Από τα προγράμματα και σχέδια του 2019. Εδικά μετά εκλογές.

  Και όπως μας πληροφορεί το δικό μας ρεπορτάζ, τα επενδυτικά ενδιαφέροντα που κινούνται ακόμη και αυτές τις δύσκολες ημέρες αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα, σε όλο το μήκος της παραγωγής, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και συγκεκριμένα σχέδια νεοφυών επιχειρήσεων στον χώρο της καινοτομίας.

  Θα μου πείτε ότι πρόκειται για παρηγοριά στον άρρωστο μετά από την τόση οικονομική μαυρίλα. Ίσως να είναι και έτσι.

  Αλλά πριν σταθούμε σε αυτό ας ρίξουμε μια ματιά στη γνωστή μας μιζέρια πριν ακόμη η οικονομία πάρει τον δρόμο της (τον ολίγο ή τον πολύ κακό δρόμο της, μέσα στην πανδημία). 

  Είναι να σου γυρίζουν τα άντερα όταν ακούς (από υπεύθυνα χείλη που ασκούν την κυβερνητική πολιτική και σε θέματα επενδύσεων) να μιλάνε για συγκρούσεις με τις γκρίνιες των συντεχνιών της αρχαιολογίας, των δασολόγων και κομματικών οικολόγων για να μη χαλαρώσουν οι "δαγκάνες" της γραφειοκρατίας. Τα "σαγόνια του καρχαρία" του υπηρεσιακού κατεστημένου και σε κάθε πρόταση που αφορά σοβαρές επενδύσεις με εντυπωσιακές (για την εποχή αυτή) θέσεις εργασίας. 

  Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα αρμόδια οικονομικά υπουργεία που χειρίζονται επενδυτικά προγράμματα, ιδιωτικοποιήσεις και κάποια σχέδια παράπλευρων λειτουργιών στην παραγωγή για περιορισμό της κρίσης δεν βρίσκουν πάτημα, για δική τους κωλυσιεργία όταν ομολογούν δημόσια (σε ραδιοφωνικές ή άλλες συνεντεύξεις τους) ότι οι πρωτοβουλίες τους για αδειοδοτήσεις επενδύσεων προσκρούουν στο κατεστημένο του κράτους που "φυλάει τις Θερμοπύλες" για να μην περάσουν αυτά που αποτελούν αυτονόητα στις ελεύθερες οικονομίες της Ευρώπης.

  Να μη γίνουν πράξη κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στα δικαιώματα των δασολόγων και των αρχαιολόγων να πετάνε στα σκουπίδια επενδυτικά προγράμματα επειδή εκείνοι βλέπουν καταστροφές της μνημειακής Ελλάδας. 

  Να μην περιορισθούν τα δικαιώματα των κρατικών δασολόγων να βρίσκουν δάση στο λιμάνι του Πειραιά, στη λεωφόρο Συγγρού και στο όρος Αιγάλεω. 

  Να μην αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες σε απίθανους εκτιμητές αρχαιολογικών χώρων να απαγορεύουν την οποιαδήποτε οικοδομική άδεια ακόμη και εκεί που έχουν κλείσει αρχαιολογικά οι περιοχές της.

  Να μη γίνουν ανατροπές της σημερινής απαράδεκτης (ακόμη και για την Αλβανία τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, την Κροατία ή άλλων πρώην κομμουνιστών), και πολύπλοκης (έως ύποπτης...) νομοθεσίας των ειδικών μελετών, που καταλήγουν να αποδεικνύουν τα αυτονόητα. Ότι δεν υπάρχουν δάση στον Ασπρόπυργο!!, στο Σχιστό, στα Οινόφυτα!!, στη Χαλκίδα, στη βιομηχανική περιοχή της Θήβας!! Και δεξιά, αριστερά στις εθνικές οδούς όπου ποτίζουμε κρατικά ερείπια και τεκέδες...

  Να μην περάσει, (ως αντιδημοκρατική) η οποιαδήποτε παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη και να κλείσει κάθε κυβερνητική πρόθεση για περιορισμό του δικαιώματος του οποιουδήποτε ανατρέπει επενδύσεις και να εξασφαλίζει (με τις προσφυγές και την καθυστέρηση των επενδύσεων), ρυθμό περιπάτου... στην προεκλογική περίοδο βουλευτών, δημάρχων και κομμάτων εξουσίας. 

  Και φθάνουμε στην υπερβολή της "προστασίας". Πρόκειται για την υπονόμευση (με έντονο παρασκήνιο) στην κυβερνητική πρωτοβουλία να μεταβιβασθούν αρμοδιότητες σε ιδιώτες επαγγελματίες επιστήμονες (που βεβαίως θα πιστοποιεί και θα ελέγχει το κράτος) για εκτιμήσεις επενδύσεων και (μέχρι κάποιο όριο) αδειοδοτήσεις, ώστε οι επενδυτές (ξένοι ιδίως) να μην "κατασκηνώνουν" 3-5 χρόνια στην Ελλάδα για μια επιχειρηματική άδεια (που η διπλανή μας Βουλγαρία εκδίδει σε μία εβδομάδα). Εμείς θυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι, η Ν.Δ. ήταν και πάλι, το 2004, με τη "διακήρυξη" (από το γνωστό σουβλατζίδικο στο Μοναστηράκι) της επανασύστασης του κράτους με πάταξη του κατεστημένου και της διαπλοκής των νταβατζήδων. Απλά το υπενθυμίζουμε...

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ