Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 00:03

  Ο ΣΥΡΙΖΑ πριονίζει το τελευταίο του κλαδί...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Εάν η κυβέρνηση κεφαλαιοποιήσει την άψογη προσαρμογή της κοινωνίας και τις αντοχές της οικονομίας, ως το τέλος του 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει παρελθόν. 

  Ο λαϊκισμός, η χυδαιότητα, η γελοία αντιπολιτευτική υποκριτική και το τίποτα ως θέση και άποψη,  από ξεπερασμένες πεζοδρομιακές παρέες, είναι "λεκέδες" που η κοινωνία δεν θα δυσκολεύεται να "καθαρίσει",  μετά το μεγαλείο που έδειξε, με το 85% της ηθελημένης συμμετοχής στην αδυσώπητη μάχη με την πανδημία. 

  Οι μετρήσεις δείχνουν πως οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι ίδιες με αυτές που ξέραμε. Η κοινωνία ψάχνει τρόπο να δώσει την απάντησή της. Και θα την δώσει ζητώντας (αυτή την φορά) και χειροπιαστές εγγυήσεις.

  Θα ζητήσει να "εισπράξει" τα δικαιώματά της,  την πειθαρχία της και την συμπαράταξή της στον πόλεμο για την υγεία,  όχι μόνο με λόγια αλλά και πράξεις, από την πολιτική και τους πολιτικούς. 

  Δεν θα το ζητήσει απλά. Θα το απαιτήσει. Με ηχηρό τρόπο. Με απομόνωση της φαυλότητας και της ανικανότητας.  

  Το 2020 μαζί με την ύφεση (που παίρνει από τώρα το βάθος της στην οικονομία) φέρνει συρρίκνωση και βηματισμό λουκέτου σε μεγάλο κομμάτι αυτού που ξέρουμε ως βαριά βιομηχανία και υπολογίσιμο εργοδότη στην αγορά εργασίας. 

  Μονάδες γνωστές για την παραγωγική τους συμμετοχή στο κύκλωμα των κατασκευών και της οικοδομής έχουν ειδοποιήσει τους εργαζόμενους να ψάχνουν την τύχη τους άλλου καθώς ο χώρος αυτός έχει ημερομηνία λήξης. Εκτός αν γίνει ορατή κάποια αναδιάταξη και μετασχηματισμός, των δυνάμεων της οικονομίας. Αλλά και αυτό μέχρι το τέλος του 2021. 

  Σημειώματα διακοπής της συνεργασίας, απολύσεις, αποζημιώσεις και προειδοποίηση των τελευταίων τμημάτων λειτουργίας με χρονοδιάγραμμα διακοπής είναι ήδη στα χέρια των τελευταίων εργαζόμενων σε μονάδες αυτού του επιπέδου. 

  Μονάδες ιστορικής προσφοράς στη μεταποιητική παραγωγή της χώρας σε κλάδους ένδυσης, εξαγώγιμων προϊόντων, οικοδομής, πρώτων υλών,  σιδηρουργικών υλικών, επισκευών και κατασκευών στη ναυπήγηση, βλέπουν το τέλος αντοχών τους, το καλοκαίρι ή τον χειμώνα του 2021.

  Το καλοκαίρι του 2020 θα μετράει επίσης, λουκέτα (100-150 μικρών και κάπως μεσαίων μονάδων είναι πάνω στο τραπέζι μέχρι στιγμής) σε όλα τα μεγάλα τουριστικά κέντρα της χώρας. 

  Οι επιχειρήσεις που συνδέονται ή κινούνται μέσα στον κλάδο εστίασης έχουν πρόβλημα συντήρησης των εργαζομένων αλλά και των προμηθευτών τους. 

  Οι άνεργοι ανάμεσα στους 600.000 κανονικούς και εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση δεν αποκλείεται να φθάσουν και τους μισούς. Το νούμερο πάντως θα είναι συνταρακτικό. 

  Το μεταναστευτικό (από την άλλη) δεν έχει δείξει ακόμη τα δόντια του με τις πάμπολλες διαστάσεις μέσα στην κοινωνία. Σε όλη την κοινωνία. Τη "βουβή" κοινωνία που ακόμη δεν έχει πει τον τελευταίο της λόγο..., ούτε για τις ροές στα νησιά, τις συμμορίες Ερντογάν στον Έβρο και τη γεωγραφική κατανομή μεταναστών στα μεγάλα και μικρά περιφερειακά κέντρα της χώρας. 

  Ποια είναι όμως τα, μέχρι ώρας, γνωστά, ως κοινωνική αντίδραση, στα όσα συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή και στην οικονομία; Μόνο οι κομματικές αντιδράσεις, επιπέδου ντουντούκας, από τον κρατικό τομέα υγείας με συνθήματα για επιτάξεις στον ιδιωτικό τομέα. 

  Και από προχθές κάποιες, επίσης κομματικές, αντιδράσεις της κρατικής εκπαίδευσης για τα έκτακτα μέτρα. Αντιδράσεις που κάλυψαν τα προσχήματα (με τα κονσερβαρισμένα συνθήματα) μπας και τραβήξουν την προσοχή του λαού. 

  Αν,  δηλαδή, εξαιρέσουμε τις κομματικές εκδηλώσεις (μέσα από τον ελεγχόμενο κρατικό συνδικαλισμό) του 15%, έχουμε το 85% της κοινωνίας που αναζητά λύσεις από μια νέα δυναμική οικονομία και όχι από την πολιτική.  

  Πολύ δε περισσότερο από κάποιες παρέες που έχουν κάνει επάγγελμα την πολιτική εξαπάτηση του λαού.   

  Το 85% επιχειρήσεων, εργαζομένων και του λαού αναζητούν ορίζοντα στην οικονομία,  για μετά το 2022. Ψάχνουν δουλειές για τους 1.200.000 άνεργους, του 2021. Ανέργους που δεν τους ξεγελούν επιδόματα καφενείου... Θέλουν πειστικές ερμηνείες της πολιτικής στο μεταναστευτικό σε σχέση με τα δικαιώματα του λαού στην οικονομία,  την κοινωνία και την θρησκεία του. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις και εγγυήσεις, μέσα στο 2020. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να "αποκωδικοποιεί"  τις κοινωνικές απαιτήσεις με αριστερές τακτικές πεζοδρομίου, δεν θα τις προκάνει τις εκλογές. Και πολύ σωστά το φοβούνται, αυτοί που το φοβούνται, στην Κουμουνδούρου. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ