Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Απρ-2020 00:03

  Κοντοζυγώνει ο "εμφύλιος" για τα επιδόματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Ο "εμφύλιος" για τα επιδόματα είναι θέμα χρόνου. Φούντωσε με το κράτος-πατερούλη του ΣΥΡΙΖΑ και ξεσπάει, λόγω κορονοϊού, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

  Από πού προκύπτει; Από τα 800άρια και πώς θα "αξιοποιηθούν". Από τους "ριγμένους" που δεν τα πρόλαβαν. Από εκείνους που έχουν κάνει τα επιδόματα "εργασιακό σύστημα" άσπρου αλλά και μαύρου χρώματος. 

  Και από ολόκληρους εργασιακούς κλάδους που "φωτογραφίζουν" τα μεγάλα κενά της επιδοματικής πολιτικής που παρέλαβε η κυβέρνηση και συνεχίζει (ως μοναδική λύση...),  αφού η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας παραμένουν στις πολιτικές προθέσεις, στα σχέδια και στα λόγια.

  Μεταφέρω (ενδεικτικά, ένα μέρος από χθεσινή επιστολή) την πίκρα 9 Σωματείων (προσέξτε τον αριθμό 9...) από τον χώρο της ναυτιλίας (πλοίαρχοι, οικονομικοί αξιωματικοί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι,  θαλαμηπόλοι, φροντιστές, κυβερνήτες, ναύτες) προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

  "...Τα μέτρα στήριξης της ναυτικής εργασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν περιέχουν καμία μέριμνα για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ναυτικών που είναι άνεργοι από τα τέλη Οκτωβρίου 2019 ή και αργότερα, οπότε και έδεσαν υποχρεωτικά τα πλοία στα οποία υπηρετούσαν. Εκείνων που περίμεναν να επαναπροσληφθούν στα επιβατηγά-οχηματαγωγά, στα ταχύπλοα, στα τουριστικά (που λειτουργούν εποχιακά) και επαναδρομολογούνται σταδιακά από τον Μάρτιο - Απρίλιο. Με την ρύθμιση που έγινε, καλύφθηκαν μόνο οι Ναυτικοί των πλοίων που είναι ήδη δρομολογημένα και απολύθηκαν ή των πλοίων που διέκοψαν τα δρομολόγιά τους από 1-3-2020 και οι Ναυτικοί λιγοστών ναυτιλιακών εταιρειών που είχαν δρομολογιακές υποχρεώσεις από 1η Απριλίου και άνοιξαν ναυτολόγιο. Οι περισσότερες όμως πλοιοκτήτριες ναυτιλιακές εταιρείες που είχαν δρομολογιακές υποχρεώσεις από 1η Απριλίου αποφάσισαν να μην επανεκκινήσεων τα πλοία τους και να μην ανοίξουν ναυτολόγιο. Με τον τρόπο αυτό όμως αποκλείστηκαν από τα μέτρα, το 90% των ναυτικών που επρόκειτο να ναυτολογηθούν στα πλοία αυτά. Είναι επιτακτική η ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης σε όλους τους Ναυτικούς χωρίς παραλείψεις και εξαιρέσεις. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος πόρος και μόνο έτσι θα γίνει πράξη η εξαγγελία του υ κ. Πρωθυπουργού "δεν θα μείνει απροστάτευτος κανένας εργαζόμενος". 

  Πάμε τώρα και σε επιμέρους μαρτυρίες (από e-mail που παρέλαβα χθες και προχθές) με τις οποίες σχηματοποιείται μια πρώτη εικόνα η οποία (κατά τη γνώμη μου) δεν είναι καθόλου ευχάριστη για το αύριο της πολιτικής και της οικονομίας.  

  "Κ. Κράλογλου, 

  Ο υπουργός Εργασίας διευρύνει τους δικαιούχους των 800 ευρώ για να μη μείνει κανένας παραπονούμενος και εκτός... Δεν τα λέει καλά ο κύριος υπουργός Εργασίας. Εγώ τυχαίνει να έχω αποχωρήσει (παραιτηθεί) από την εργασία μου στις 20 Φεβρουαρίου 2020. Αυτόν τον καιρό, είναι κλειστή η αγορά εργασίας και δεν δικαιούμαι, βάσει του νόμου επίδομα, ανεργίας. Τι θα, απογίνουν πολίτες της ίδιας κατηγορίας με μένα; Εμείς, είμαστε στην απέξω ως συνήθως... Δεν ζητάω τα 800 ευρώ, ίσως κάποιο ποσό κατά αναλογία με το επίδομα ανεργίας. Προσωπικά δεν ήξερα ποτέ θα ενσκήψει ο κορονοϊός, ώστε να καθυστερήσω την οικειοθελή μου αποχώρηση από την τελευταία μου εργασία!! 

  Σκούφης Κωνσταντίνος"

  "Κ. Κράλογλου 

  Έχει ορισθεί όπως επιχειρήσεις έως 5 άτομα να παίρνουν το επίδομα. Ποια επιχείρηση εστίασης με ωράριο 6:30 το πρωί με 1:00 το βράδυ 7 μέρες την εβδομάδα δεν έχει πάνω από 5 άτομα; Ποιο εστιατόριο με σερβιτόρους και μάγειρες δεν έχει πάνω από 5 άτομα; Παίρνουν το επίδομα υπάλληλοι που έρχονται για χαρτζιλίκι 2 φορές την εβδομάδα και εμείς όχι. Και καλά κάνουν και το παίρνουν αλλά για εμάς απλά 40% στο ενοίκιο και παράταση πληρωμών δεν είναι μέτρα. 

  Έχω ένα καφέ που απασχολεί 10 άτομα. Κάποιοι πλήρους απασχόλησης και άλλοι ωρομίσθιοι. Είμαι εκτός επιδότησης. Όταν ανοίξουμε ξανά με λύπη μου θα πρέπει να απολυθούν άτομα και με περισσότερη προσωπική δουλειά να καταφέρω να κρατηθώ. Από τη στιγμή που είμαι εκτός ενίσχυσης γιατί να κρατήσω τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων; Τι κάνει για μας; Τα ενοίκια είναι τεράστια και το 40% δεν είναι τίποτα. Με πάγια σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, ασφαλιστικές δικές μας εισφορές να τρέχουν τι νομίζετε ότι θα κάνουμε όταν ανοίξουμε; Αν αποφασίσουμε πολλοί από εμάς να ανοίξουμε ξανά. Η εστίαση πεθαίνει.

  Ελένη Ευθυμίου"

  Τι απαντάς ή τι σχολιάζεις στην παραπάνω πίκρα. Στην απογοήτευση και στην αγωνία εκείνων που δεν θα βρουν ανοικτό μαγαζί, πλοίο να μπαρκάρουν, φάμπρικα να ζητάει εργάτες και αγροτική βιομηχανία να μην αποκλείει τους Έλληνες, γιατί κοστίζουν... Το ποιος φταίει το ξέρουμε όλοι. Το έχουμε πληρώσει από τις τσέπες μας και από τις οικονομίες μας. Το ποιος τελικά θα μας φταίει το ξέρουμε όλοι. Η τελευταία κυβέρνηση. Είναι λοιπόν ή δεν είναι η πιο κατάλληλη ώρα να ανοίξει η κλειστή και ελεγχόμενη από τη διαπλοκή,  κρατικοδίαιτη οικονομία μας; 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ