Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιαν-2020 00:02

  "Γιγαντώνουμε" τους Δήμους ή "καμουφλάρουμε" προσλήψεις...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Τα νέα είναι καλά. Οι Δήμοι θα γίνουν "μικρά υπουργεία". Για ποιους; Την τοπική κοινωνία που το έχει ανάγκη ή το κόμμα, που επίσης το έχει ανάγκη...

  Να ξεκινήσουμε με παλαμάκια… Τα δικαιούται άλλωστε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για τρεις λόγους.

  Πρώτον επειδή αποφάσισε (Συστάθηκε η Επιτροπή για την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑ) "...τη σύσταση της επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα υποβάλει προτάσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Έργο της επιτροπής είναι η αξιολόγηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων τόσο μεταξύ του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και μεταξύ των περιφερειών και των δήμων, καθώς και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ με συνακόλουθη εξασφάλιση των πρόσθετων οικονομικών πόρων και του προσωπικού”.

  Δεύτερον επειδή σκοπός της απόφασής "...είναι η κεντρική διοίκηση να περιοριστεί στις εκτελεστικές αρμοδιότητές της και να έχει ρόλο επιτελικό, ενώ οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών, να ασκούνται από τις περιφέρειες και τους δήμους".

  Τρίτο γιατί βάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στο εγχείρημα. "...η Επιτροπή (λέει η σχετική ανακοίνωση) θα πρέπει να παραδώσει σχετικό πόρισμα σε έναν μήνα και με βάση αυτό θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη Ιουνίου”.

  Τα παλαμάκια (του σημερινού μας σημειώματος) τελειώνουν εδώ. Και γιατί να γκρινιάξουμε άλλωστε... (όπως θα έλεγε και ο πατήρ Μητσοτάκης) για ένα πραγματικά κομβικό θέμα (ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και τους δήμους) που έχει τελικό "θύμα" την τοπική κοινωνία, την τοπική επιχειρηματικότητα και την οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη.

  Την καχυποψία μας όμως (αυτή που μας έμαθαν -όλοι τους- στα 45 χρόνια της μεταπολίτευσης) αποκλείεται να την καταπιούμε.

  Και επειδή στην Ελλάδα καλό είναι να ψάχνεις ανάμεσα στις γραμμές των επισήμων κυβερνητικών δηλώσεων, στεκόμαστε στην επισήμανση της ανακοίνωσης ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ θα γίνει "...με συνακόλουθη εξασφάλιση των πρόσθετων οικονομικών πόρων και του προσωπικού".

  Εμείς λοιπόν (οι καχύποπτοι...) πολύ φοβόμαστε αν θα καταφέρει το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλλει στους καρεκλοκένταυρους κρατικούς υπαλλήλους μείωση αρμοδιοτήτων με το επιχείρημα ότι δυναμώνεται έτσι η αποκέντρωση και οι δήμοι αποκτούν κύρος και σημασία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

  Αν θα εφαρμόσει νόμο της μορφής αποφασίζουμε και διατάσσουμε... ή αυτά που θα περάσουν ως αντικείμενα αποφάσεων και εγκρίσεων, στους ΟΤΑ ή απλές υπηρεσίες όπως, ας πούμε, έλεγχοι στις καπνοδόχους των τζακιών (λέμε τώρα...) ή τα αποτσίγαρα στους δρόμους...

  Το σημειώνουμε αυτό γιατί σήμερα ακόμη και ένα ζαχαροπλαστείο να κάνεις στην επαρχία, έτσι και έχει ένα μικρό φουρνάκι για τυρόπιτες δεν τις γλυτώνεις τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ή εκείνες των υπουργείων Ανάπτυξης ή Περιβάλλοντος.

  Γιατί οι μελέτες επί μελετών και οι εγκρίσεις επί εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων ζουν και βασιλεύουν..., με σοβαρό κέρδος επιτηδείων και γραφείων που σε βγάζουν από τον κόπο... να τρέχεις στην Αθήνα ή στον Πειραιά ή στην Θεσσαλονίκη (στη Βόρεια Ελλάδα).

  Θα πάρουν αρμοδιότητες, στα χωροταξικά, πολεοδομικά, αδειοδοτικά, και τουριστικά οι ΟΤΑ; Θα δοθούν μεγάλα "κρεβάτια" στους δήμους για να απλώσουν τα ποδάρια τους ή θα συνεχίσουν, η τοπική οικονομία, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις να τρέχουν στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα... για τις αποφάσεις, και από την άλλη θα φορτωθούν στο κεφάλι τους πρόσθετες εγκρίσεις και γνώμες και από τους Δημάρχους τους;

  Να γιατί έχουμε "κολλήσει" στη διευκρίνιση (της ανακοίνωσης) περί εξασφάλισης του απαραίτητου προσωπικού... Γιατί (κατά τη γνώμη μας) η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι όντως χρήσιμη μόνο αν τα Δημαρχεία γίνουν (τελικά) μέρος της λύσης στο σημερινό δαιδαλώδες σύστημα χωροταξίας, οδοποιίας, οικοδόμησης, αδειοδότησης και περιβαλλοντικής προστασίας αντί να παραμένουν μέρος του προβλήματος. Και άριστη μόνο αν αποκλεισθούν προσλήψεις (μοιρασιάς... μεταξύ των κομμάτων) για δήθεν κάλυψη αναγκών... Γιατί οι ανάγκες καλύπτονται μια χαρά, αν μετακινηθούν κρατικοί υπάλληλοι Οργανισμών, που έχουν ξεχάσει και γιατί συστήθηκαν... Θα γίνει όμως έτσι;

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων