Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιαν-2020 00:03

  Οι καταφερτζήδες δεν έχουν χρώμα…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Σπάμε αυγά…  και μπράβο μας. Φθηνή χρηματοδότηση για μικρούς. Αναπτυξιακή Τράπεζα για μεσαίους. ΕΣΠΑ για μικρομεσαίους. Τι "ομελέτα" θα βγάλουμε;

  Ωραίο είναι να ενισχύεις και να επιδοτείς παράλληλα συστήματα χρηματοδότησης μέχρι 25.000 ευρώ και να παλεύεις τα κυκλώματα τοκογλυφίας και τοκογλύφων.  

  Ακόμη πιο ωραίο να δείχνεις, ως κυβέρνηση, τον πόνο σου για τους μικρούς και να αφήνεις στην  άκρη τους μεγάλους και την ολιγαρχία… Στην Ελλάδα αυτά φέρνουν και πολιτικούς πελάτες και ψήφους. Ειδικά δε για την βιοτεχνική Ελλάδα του 99%, είναι βούτυρο στο ψωμί σου.

  Συνεπώς ποιος θα βρει σφάλμα στην κυβερνητική πρωτοβουλία, για παράλληλο σύστημα χρηματοδότησης  από ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων  προς άμεση κάλυψη αναγκών, των μικρών της αγοράς, που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της Τραπεζικής χρηματοδότησης.

  Πονηρεύεσαι όμως… όταν μαθαίνεις πως το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται (Νέο νομοσχέδιο: Έρχεται παράλληλο σύστημα χρηματοδότησης έως 25.000 ευρώ) ανοίγει τις πόρτες στον ιδιώτη που θέλει να κάνει το μικρό ίδρυμα και να "πουλάει" χρηματοδοτήσεις, αλλά δεν κλείνει τα "παράθυρα" και  στο κράτος. Στο κράτος που θα κάνει την ίδια δουλειά (ανταγωνιστικά στον ιδιώτη) με το πλεονέκτημα πως θα μοιράζει και τους πόρους της Ε.Ε…

  Λες τότε,  (εσύ που έχει ζήσει τις εποχές του παλιού ΠΑΣΟΚ όπου με λεφτά της ΕΟΚ δάνειζε το κράτος τον κοσμάκη και του έλεγε ότι αυτά είναι λεφτά του Ανδρέα… )  μήπως επιστρέφουμε στο 1980-1990, με την διαφορά πως τώρα το κράτος θα μοιράζει τα λεφτά του Κυριάκου; Λέμε μήπως…

  Δεν μπορείς να μη το πεις αυτό. Έχεις την ιστορία που είναι μάρτυρας. Και το χειρότερο όλων, την ανάμνηση…, πως το μεγαλύτερο μέρος από τα τότε λεφτά της ΕΟΚ πήγε στους καταφερτζήδες.

  Μικρούς και μικρομεσαίους και τότε, αλλά καταφερτζήδες… Γιατί οι καταφερτζήδες στην Ελλάδα δεν έχουν χρώμα… Φοράνε ότι καπέλο τους δώσεις και λιποθυμάνε … από συγκίνηση, με όποιο πρωθυπουργό μοιράζει λεφτά.

  Ας μη το ξεχνάμε, γιατί εκτός από τους καταφερτζήδες αυτά τα μικρά ιδρύματα χρηματοδότησης ασφαλώς και μπορούν να παίξουν ρόλο στην οικονομία. Βεβαίως και θα ανοίξουν δρόμους στην αγορά. Σίγουρα τα έχει ανάγκη ο μικρός και ο μικρομεσαίος. Αλλά ο κίνδυνος να αλλοιώσουν το σύστημα είναι μεγάλος στην περίπτωση που τα κρατικά ιδρύματα μικρών χρηματοδοτήσεων λειτουργούν κατά παραγγελία… από κόμματα και βουλευτές.

  Που είναι η εστία του προβλήματος; Το μπέρδεμα και πάλι του κράτους στα πόδια της ελεύθερης αγοράς.  

  Να και η δεύτερη περίπτωση παλιάς αμαρτίας μας και ιστορίας μας… (που λέει και το τραγούδι…)  Η επιστροφή, για 5η φορά, του "θρύλου" της Αναπτυξιακής Τράπεζας και η ανάμειξη της και με τη διανομή πόρων του ΕΣΠΑ.

  Η στήλη έχει ασχοληθεί εκτενώς με το 10ετές "σήριαλ" της Αναπτυξιακής Τράπεζας που (επί  της ουσίας) παραμένει στα χαρτιά ως διάδοχο σύστημα του επίσης κρατικού ΕΤΕΑΝ το οποίο επίσης  σώζει την Ελλάδα…, με χρηματοδοτήσεις επενδύσεων.

  Έχουμε ήδη περιγράψει (σε παλαιότερα σημειώματά μας) πως το 2011-2012, ανάμεσα σε γκρίνιες, για το... "τι ζητούν οι βάρβαροι στη μεγάλη Ελλάδα...", ο ειδικός μελετητής (των δανειστών) για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση, Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ (ανεπιθύμητος από τον ΣΥΡΙΖΑ), είχε συζητήσει και τη δυνατότητα μετεξέλιξης του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε Αναπτυξιακή Τράπεζα.  

  Την ιδέα την "έπιασε" ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Και το 2014, σε ένα συνέδριο του Economist στην Αθήνα, μίλησε (πρώτη φορά) για ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Έδωσε μάλιστα το θέμα σε γνωστό έγκυρο μελετητικό Οργανισμό, να κάνει προτάσεις.   

  Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρίνει περιττό για την οικονομία και τον Χορστ Ράιχενμπαχ και την "κουτόφραγκη" Task Force της Κομισιόν και ζητάει την "απόλυση" του Γερμανού και τη διάλυση των ξενόφερτων... από την Ευρώπη.  

  Το 2018 όμως το "φάντασμα" της Αναπτυξιακής Τράπεζας επανέρχεται με νομοσχέδιο του Γιάννη Δραγασάκη. Αλλά για να "αναστηθεί" επί ΣΥΡΙΖΑ (σαν κανονική Τράπεζα) δεν γινόταν και το ήξεραν. Το "θαύμα" γίνεται τώρα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Που βάζει και πάλι το κράτος μέσω μιας ακόμη κρατικής Τράπεζας (της Αναπτυξιακής) στον ρόλο του βασικού χρηματοδότη των μικρομεσαίων και από τα λεφτά του ΕΣΠΑ. Τα τελευταία κεφάλαια που έχουμε να δώσουμε μέχρι το 2027. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί (όπως είπαμε και πιο πάνω) οι καταφερτζήδες στην Ελλάδα δεν έχουν χρώμα. Απλά, το επισημαίνουμε….

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων