Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιαν-2020 00:02

  Σπίτια και λεφτά στα "αρπακτικά", αλλά εμείς του... Προέδρου μας τον χαβά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Ο μυθικός Ηρακλής καθάριζε μόνος του. Ο Ηρακλής των Τραπεζών φέρνει και τα "κοράκια" του. Εμάς αυτό που μας κόφτει είναι ποιος θα βγει Πρόεδρος…

  Τι είχες Γιάννη (μέρες που είναι...) τι είχα πάντα..., στην Ελλάδα. Ρίξε λίγα τσουβάλια σανό στον λαό και περνάς μια χαρά. Η "τεχνογνωσία" είναι αριστερή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έζησε μια 4ετία αξιοποιώντας την. Την συνεχίζει και τώρα. Γιατί έτσι και ανακατέψει τη σούπα στα όσα θα πληρώσει ο λαός με την περιουσία και τις οικονομίες του, το 2020, θα "εισπράξει", ως πρώτη φορά αριστερά, το τεράστιο μερτικό της...

  Οπότε περιοριζόμαστε στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (ή το πώς έκατσε ο Μητσοτάκης στον Τραμπ…) και πασπατεύουμε τα σενάρια αν ο Πρόεδρος θα είναι πολιτικός, ή σοφός, ή ήρωας ή ηρωίδα του Πολυτεχνείου..., και άσε τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς των σπιτιών του λαού και τις οικονομίες να περάσουν σε άλλα χέρια. Ας είναι και Βουλγάρικα και Τούρκικα,  αν πρόκειται για την Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. 

  Όχι θα κάτσουν να σκάσουν για τα κόκκινα δάνεια του λαού (τα ανάμεικτα και με τους κλασικούς κομπιναδόρους δανειολήπτες...) επειδή θα πουληθούν (με τα τσουβάλια) στα "κοράκια" τώρα που έρχεται ο "άθλος" του Ηρακλή, στις Τράπεζες, με τη μορφή σχεδίου για την υγεία τους. 

  Μια χαρά τα κάνουν οι Τράπεζες. Τώρα μάλιστα που η οικονομία τις έχει ανάγκη για τις επενδύσεις μιας και τα ακίνητα έχουν πάρει τους δρόμους τους και τις βίζες τους...

  Τι να περιμένουν, πότε θα επιστρέψουν τα 60 δισ. των επιχειρηματικών και άλλων καταθέσεων ή θα φορτωθούν την κοκκινίλα των στεγαστικών,  όταν την ζητάνε πώς και πώς αλλοδαποί και αλλοδαπές, που δεν θα λείψουν από πλειστηριασμούς του 2020,  σε 10-12 000 υποθηκευμένα ακίνητα.

  Υπάρχει κάτι το αφύσικο εδώ; Απολύτως τίποτε. Έπαιξε ο λαός με Τραπεζικά λεφτά και στην αγορά ακινήτων (τις 10ετίες του 1990 και 2000,  αφού λεφτά υπήρχαν...) και έχασε.

   Έμεινε με τα ακίνητα και τα κόκκινα δάνεια στο χέρι. Άσχετο αν και μπήκε στο ίδιο τσουβάλι με τους πάντα "πονηρούς" της αγοράς,  που δεν λογάριασαν ότι κάποια στιγμή οι δανειστές θα ζητούσαν και από την Ελλάδα τα λεφτά τους. 

  Πώς θα λειτουργήσουν τώρα οι Τράπεζες; Θα πουλήσουν (και όσο-όσο) κόκκινα στεγαστικά και τα ακίνητα που κατέχουν. Που σημαίνει πως από τη μια οι φουκαράδες και από την άλλη "οι πονηροί" έχουν να περάσουν άλλο ένα χέρι. Το χέρι των "κορακιών", τα οποία στοιχίζονται ήδη μέσα και έξω στα εγχώρια Τραπεζικά ιδρύματα,  σκοπεύοντας να αλλάξουν "ιθαγένεια" και στην αγορά ακινήτων.

  Τόσο απλά τόσο φυσιολογικά και τόσο αναμενόμενα είναι όλα αυτά. Το μόνο που ίσως ξέφυγε... ήταν πως ενώ η αγορά ακινήτων θα άλλαζε χέρια με αριστερή κυβέρνηση,  οι εκλογές του 2019 την "προφύλαξαν", μεταφέροντας τις ευθύνες στη Ν.Δ. 

  Και τι κάνει η Ν.Δ. ενόψει της "κορακοδίαιτης" αγοράς ακινήτων, που θα φέρει αλλοδαπούς ιδιοκτήτες στο μεγαλύτερο μέρος της,  σε επαύλεις, αρχοντικά εξοχικά, πλουμιστά διαμερίσματα και μονοκατοικίες στα προάστια Αθήνας, Θεσσαλονίκης,  μαζί με μαγαζιά και τεράστιες κτηματικές εκτάσεις κληρονόμων και διαδόχων; 

  Ό,τι έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αντί να ρίξει τσουβάλια σανό με τη μορφή σκανδάλων (πότε με δήθεν αποκαλύψεις για τις τηλεοράσεις πότε με φάρμακα, πότε με δήθεν εύνοια προς την ολιγαρχία...) και να αποφύγει την αριστερή γελοιότητα έριξε, στις τηλεοράσεις και στα καφενεία, τη "σαπουνόπερα μυστηρίου" για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Το αριστερό know-how έπιασε και εδώ. Η προεδρολογία καλά κρατεί. Εκτός αν την σκεπάσει (μερικώς...) η "ταραχή" των ημερών, στο "ένδοξο" και αμετακίνητο λαθρεμπόριο καυσίμων, μέχρι, οι (πάντα ισχυροί) λαθρέμποροι πετρελαίου αποφασίσουν αν πρέπει να κερδίσουν και από την ανακατωσούρα στο Ιράν ή να θυσιάσουν λίγα (από τα 500 εκατ. καθαρά τον χρόνο) για να μην ταράξουν την αγορά. Θα δείξει. Στην αντάρα όμως αυτή πού να βρεις καιρό να ασχοληθείς με τις χιλιάδες ακίνητα που αλλάζουν και θα αλλάξουν χέρια. Και ποιος θα ανοίξει το θέμα, αφού σύσσωμη η μεταπολίτευση (από τα κόμματα εξουσίας μέχρι τα πολιτικά δεκανίκια τους...) έχει λερωμένη την φωλιά της...

  george.kraloglou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ