Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 00:03

  Υπουργικό συμβούλιο και ιδιωτικά γραφεία για τις επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Πολιτικό είναι το πρόβλημα της οικονομίας. Πολιτική να είναι και η λύση του. Χωρίς την παρέμβαση του υπουργικού συμβουλίου επενδύσεις δεν βλέπουμε.

  Του έδωσαν και κατάλαβε στην κυβέρνηση. Το μισό υπουργικό συμβούλιο μαζεύτηκε και σε δύο συνεδριάσεις ξεμπλόκαρε επενδύσεις και δουλειές που το κράτος τις "μαγειρεύει" χρόνια, για δικούς του και άλλους… λόγους.

  Θα φανεί στο χειροκρότημα…, αν πρόκειται για νέα αρχή ή για επικοινωνιακό πυροτέχνημα τα 6 (αξιολογότατα) επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν χθες από το μισό υπουργικό συμβούλιο. Προς ώρας ας κρατήσουμε μικρό καλάθι... Στην Ελλάδα ποτέ μην πεις ότι το κράτος νικήθηκε...

  Το κρατικό κομματικό κύκλωμα δεν θα παραδώσει εύκολα τα γραφειοκρατικά του όπλα, για τον έλεγχο των επενδύσεων και του ανταγωνισμού. 

  Τι νομίζουμε. Oτι το κράτος-τέρας τρέφεται από το μάνα της γης… ή από τη σπορά του Θεού για το "άγιο" έργο του; Μακάρι να ήταν έτσι. 

  Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα δεν βρέθηκε στο διάβα της ανάπτυξης από λάθος επιλογές. Κάθε άλλο. Είναι σύστημα. Άθλιο σύστημα,  αλλά σύστημα . Είναι "γέννημα θρέμμα" του ανταγωνισμού. Της διαπλοκής. Εκείνης της διαπλοκής που έχει απλώσει γερά το χέρι της στο άλλο σύστημα. Το πολιτικό. 

  Τι δηλαδή; Η γραφειοκρατία, η κρατική ανευθυνότητα και οι νομικές αδυναμίες κράτησαν 20 χρόνια αναξιοποίητο το πρώην Ελληνικό; Έτσι νομίζουμε; Μήπως και ότι φταίνε… οι ευαισθησίες των αρχαιολόγων και των πονεμένων οικολόγων των καφενείων του Ελληνικού και της Γλυφάδας; Δεν είναι έτσι αν έτσι νομίζουμε...

  Το αδηφάγο θηρίο του ανταγωνισμού, (σε κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό επίπεδο), που κατατρώγει τις σάρκες και της ανάπτυξης στην Ελλάδα (μαζί με τις "μονομαχίες" σοβαρών συμφερόντων, εντός και εκτός Ελλάδος) ήταν και είναι ο πρώτος και μεγάλος κρίκος της αλυσίδας στην αξιοποίηση των κρατικών εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. 

  Σε παρόμοια αλυσίδα δένονται και όλα τα νερόβραστα για τις αρχαιολογικές, δασολογικές και οικιστικές ευαισθησίες στην Ελλάδα που απαιτούν θεούς και δαίμονες για να δούμε μπουλντόζες σε οποιαδήποτε παρόμοια επένδυση. 

  Τα ίδια είχαμε και έχουμε στον Πειραιά, στη λιμενική του γραμμή και στις ναυπηγικές και επισκευαστικές του ζώνες; Τα ξεχάσαμε; 

  Ανταγωνιστικά και μόνο ανταγωνιστικά είναι τα προβλήματα ανατροπής κάθε σχεδίου λιμενικής και ναυπηγικής ανάπτυξης του Πειραιά, της Ελευσίνας,  του Ασπρόπυργου και του Σκαραμαγκά. 

  Τα ξέρουν μια χαρά (τα συμφέροντα της διαπλοκής) στο πολυκέφαλο κράτος-Λερναία Ύδρα. Όπως ξέρουν και τα άλλα που έρχονται...,  με τις λίστες αποκρατικοποίησης λιμανιών,  αεροδρομίων, κρατικών εκτάσεων και κρατικών κτιρίων. 

  Ετσι έγινε και με τη ναυπηγική μας βιομηχανία που πέρασε από τα ύψη της δόξας της στον "άλλο κόσμο". Εκείνο του ανταγωνισμού και των συμφερόντων. Ετσι φθάσαμε και στο αίσχος να θέλουμε 10 χρόνια!!!,  για μια άδεια κέντρου ηλιακών συστημάτων ενέργειας. Και που αυτό; Στην Ελλάδα του ήλιου...

  Ξέρει πολύ καλά και τους νόμους και την εκάστοτε πολιτική βούληση το κρατικό κατεστημένο των αδειοδοτήσεων. Η άδεια όμως "κρατιέται" πάντα αν ο ανταγωνισμός των κρατικοδίαιτων δεν έχει μοιράσει την πίτα. Αν δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους οι κρατικοδίαιτοι. 

  Μέχρι να τα βρουν. Μέχρι να δεχθούν ανάμεσα στα πόδια τους δυνάμεις με ενδιαφέροντα που δεν περίμεναν και δεν είχαν λογαριάσει,  το κενό του χρόνου θα το καλύπτουν η γραφειοκρατία τα κινήματα, και οι εργατοπατέρες.

  Από αυτή την τροφή θρέφεται και μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και ο αρνητισμός για επενδύσεις με πρόσχημα και τη γραφειοκρατία. Μην ψάχνουμε λοιπόν σε λάθος κατεύθυνση.

  Δεν υπάρχει νόμος,  αναπτυξιακός, επενδυτικός, αδειοδοτήσεων και άλλος σχετικός για προσέλκυση κεφαλαίων που δεν έχει μελετηθεί από το κράτος σε όλες τις λεπτομέρειες.

  Όχι βέβαια για να ανοίξουν πόρτες στους επενδυτές, αλλά για να ανοιχτούν "παράθυρα" να περάσει η τυχόν αρνητική βούληση του ανταγωνισμού, σε ενοχλητικές επενδύσεις που δεν είναι της αρεσκείας του. 

  Τη λύση την γνωρίζουν πολύ καλά τα κόμματα εξουσίας. Τόσο του δικομματισμού όσο και της αριστεράς και της προόδου... που συντήρησε τον κρατικοδιαιτισμό και τα συμφέροντά του μια 4ετία. Όλες οι άδειες (όχι μόνο 1-2 και κατά περίπτωση) για επενδυτικά σχέδια στρατηγικού ή τοπικού αναπτυξιακού χαρακτήρα πρέπει να εξετάζονται από το υπουργικό συμβούλιο .Και να υπογράφονται από τον υπουργό Επενδύσεων και τον αρμόδιο (επί του θέματος) υπουργό. Όλες οι άλλες άδειες να εκδίδονται από μηχανισμούς της ιδιωτικής αγοράς, με ευθύνη και αναπτυξιακή στρατηγική των αρμόδιων υπουργών. Ιδού η Ρόδος.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ