Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Δεκ-2019 00:03

  Το τσουνάμι των πολιτών που θέλουν νόμο και τάξη ολοένα και μεγαλώνει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Ο τίτλος από χθεσινό σχόλιο, του πάντα ορθά καυστικού spentzomichalis. Η δική μας επιμονή για την τάξη, βασίζεται σε λόγους που πρέπει να προσέξουμε.

  Λέει λοιπόν ο spentzomichalis "Το τσουνάμι των πολιτών που κυριολεκτικά έχουν απηυδήσει και επιτέλους θέλουν Νόμο και Τάξη παντού, ολοένα και μεγαλώνει. Αυτό είναι το δεύτερο κατά σειρά σοβαρότατο θέμα, στο οποίο η "Ν"Δ επιδεικνύει ολιγωρία, συμβιβαστική διάθεση και απουσία συνεχούς πυγμής".

  Συμφωνούμε απόλυτα και με τις δύο επισημάνσεις και με την αφορμή αυτή προσθέτουμε όσα, κατά τη γνώμη μας, σχετικά θα απασχολήσουν και εμάς και την αγορά (πολύ νωρίς) εντός του 2020.

  Οι ακινητοποιημένες τουρμπίνες της οικονομίας μας δεν θα πάρουν μπροστά όσο και αν τα λένε ωραία, και στοχεύουν στη σωστή μεριά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τα πολυνομοσχέδια του κ. Γεωργιάδη. 

  Η αρχική πλήρης στροφή της τουρμπίνας, απαιτεί εξαιρετικά ανεβασμένη επιχειρηματική, αποταμιευτική αλλά και καταναλωτική ψυχολογία, πράγμα που επιβάλλει, στη δική μας περίπτωση, (εκτός πολλών άλλων) και τη βεβαιότητα πως οι Τράπεζες θα ξαναβρούν τις αποταμιεύσεις που είχαν, να δανείζουν, λίγο πριν και λίγο μετά τουw Ολυμπιακούς στην Αθήνα (τα κάπου 250-300 δισ. ευρώ).

  Όχι βέβαια ότι βαδίζαμε και τότε (2004-2005) σωστά αλλά από το 2020 και μετά έχει πολύ μεγάλη σημασία για την οικονομία και τις επενδύσεις (όταν χρειαζόμαστε – χθες – 100 δισ. κεφάλαια ) ότι τα (ίσως και 150 δισ.) ευρώ που απουσιάζουν από την αποταμίευση θα επιστρέψουν στην Τραπεζική χρηματοδότηση. 

  Ας το κρατήσουμε αυτό, με την ανησυχητική υποσημείωση πως από τα λεφτά που λείπουν (εδώ και 15 χρόνια) στην Τραπεζική αποταμίευση, τα περίπου 60 δισ. δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην οικονομία (όπως δεν θα γυρίσουν πίσω και οι 600.000 μετανάστες μας –κορμός της παραγωγικότητας της οικονομίας–) αν οι αποταμιευτές (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) δεν νοιώσουν ασφάλεια, εμπιστοσύνη και σιγουριά ηρεμίας, τουλάχιστον για την επόμενη 15ετία.

  Ας δούμε τώρα πώς και γιατί έκαναν φτερά τα 60 δισ. από τις καταθέσεις των Τραπεζών, ποιοι τα φτερούγησαν... και που βρίσκονται για να συμπεράνουμε (όχι με ευχές αλλά με ρεαλισμό) αν θα γυρίσουν πίσω.

  Ερευνητές της "διασποράς" των καταθέσεων ( ΙΟΒΕ αλλά και ΤτΕ) βρίσκουν πως τα περίπου 60 δισ. έχουν μοιραστεί (σχεδόν εξίσου) σε ξένες Τράπεζες, σε γλάστρες και στρώματα... Τα έτοιμα που λέμε και από τα οποία αναπνέουν οι κανονικές εκπτώσεις αλλά και οι αμερικανιές..., στιλ "black friday”, και άλλα παραμύθια...

  Οι μεγάλες φουρνιές "μετανάστευσης" των καταθέσεων ξεκίνησαν βεβαίως με την κρίση και όταν ακούστηκαν οι ανοησίες του τύπου "λεφτά υπάρχουν" που δεν ήταν άλλα από εκείνα των φόρων και της αποταμίευσης, της μεσαίας τάξης των ιδιωτικών και κρατικών υπαλλήλων...

  Ειδικά όμως τα 60 δισ. (νοικοκυριά και επιχειρηματίες) πήραν τον δρόμο της "ξενιτιάς", της γλάστρας και του στρώματος με τα "ηρωικά μνημόνια" του Καστελόριζου, τα κεφαλαιακά κόλπα, τις αρπαχτές του ΕΝΦΙΑ και (μετά το 2015) τα capital controls, και την ολέθρια φορομπηχτική δήθεν διανομή πλούτου…

  Η μετανάστευση των καταθέσεων έστω και σε γλάστρες, (όπως και αν προέκυψε) έγινε καθεστώς. Και το 2020 θα μετράει μια ολόκληρη 10ετία...

  Καθεστώς που δεν μεταβάλλεται αν η ψυχολογία του πολίτη, του επαγγελματία και του μικρού ή και μεγάλου επιχειρηματία δεν αναστραφεί. Αν δεν επανέλθει η ηρεμία στον τόπο και η σιγουριά ότι τα πράγματα δεν θα ανατραπούν και πάλι. 

  Και από το σημείο αυτό ξεκινούν απορίες και ερωτήματα που αν δεν μας απασχολήσουν μέσα στο 2020, (για να δώσουμε άμεσες λύσεις, πριν το 2023 των εκλογών) ώστε οι Τράπεζες να γίνουν ετοιμοπόλεμες (με την αναγκαία αποταμίευση) οι προβλέψεις ρυθμών ανάπτυξης ακόμη και για 2% (αντί του 5% που χρειαζόμαστε) δεν θα έχουν πειστικότητα.

  Πώς όμως θα εξορκίσουμε... την αρνητική αποταμιευτική ψυχολογία και την επιχειρηματική ανασφάλεια όταν (εκτός των παθογενειών της οικονομίας), κυριαρχούν (καθημερινά και για μια 5ετία) εικόνες κατάληψης κεντρικών δρόμων (Πατησίων, Εξάρχεια, Χαρ. Τρικούπη, Σόλωνος, Τοσίτσα, Στουρνάρη, Λευκός Πύργος), βασικών οικονομικών κέντρων (Αττική, Θεσσαλονίκη) από ανεξέλεγκτα αλητο-αντάρτικα (όπως το αυριανό). Εικόνες χωρίς νόημα (γιατί δεν υπάρχει...) που προβάλλονται διεθνώς (φυσικό και αναπόφευκτο) σφραγίζοντας "απαγορευτικές επενδυτικές οδηγίες" για την Ελλάδα. Ορθά λοιπόν ο λαός κρίνει κορυφαία προτεραιότητα την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της τάξης.

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων