Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Νοε-2019 00:02

  Η παραφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και στην οικοδομή και στην αγορά ακινήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Το 2020 θα "μιλήσει" η οικοδομή. Θα "απαντήσει" η αγορά και στο βάθος η οικονομία. Ας το προσέξουν και οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το λέμε τυχαία...

  Κατ’ ευθείαν στο θέμα λοιπόν. Κατά πως δείχνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα θα κρατήσουν, τελικά, οι τωρινές ξινίλες... του ΔΝΤ, για την τακτική μας στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

  Η παράταση της νομοθεσίας τακτοποίησης κόκκινων στεγαστικών δανείων (που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019), θα έλθει, κατά πάσα βεβαιότητα.

  Οι δανειστές δεν είναι ανόητοι να μην αξιοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί, την παράταση του ευνοϊκού μέτρου Μητσοτάκη και να το "εξαργυρώσουν" με θέματα αποκρατικοποιήσεων και ρυθμίσεις κρατικών χρεών, τώρα που χειροκροτούν... την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις της.

  Αυτή η εξέλιξη ασφαλώς και θα επηρεάσει για τα καλά την ψυχολογία στην αγορά αφού θα "εξορκίσει" (για πολύ αργότερα μέσα στο 2020) πλειστηριασμούς από Τράπεζες (που χαλάνε το κλίμα) και θα ενισχύσει σενάρια για επανατοποθέτηση της πολιτικής τεκμηρίων και περιουσιολογίου, σε σωστές κατευθύνσεις.

  Η πρωτοχρονιά όμως θα βρει τον χώρο της οικοδομής και των ακινήτων και με άλλες προκλήσεις.

  Προκλήσεις που (σημειώστε το αυτό) ήταν δυνατές και μετά το 2017 αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και τότε στον κόσμο του. Έψαχνε πούπουλα και μαξιλάρια... να βάλει του επιδοματούχους να κοιμούνται, με αριστερά όνειρα θερινής σοβιετικής νύχτας...

  Το δημοσιονομικό μαξιλάρι του 2018 (σημειώστε το και αυτό...) άντεχε επίσης μείωση (ουσίας) του ΕΝΦΙΑ αλλά και γερό ψαλίδι στον ΦΠΑ της οικοδομής. Ποιός όμως, από τον ΣΥΡΙΖΑ, νοιαζόταν και για το δίκιο του εργάτη στην οικοδομή...

  Ήταν λοιπόν φυσικό, το 2019, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει το αυτονόητο. Να αναστείλει (από τον επόμενο χρόνο) τον ΦΠΑ (αναδρομικά μάλιστα από το 2006) και να προετοιμάσει (είναι βέβαιο αυτό) και την επόμενη μείωση στον απαράδεκτο και καταστρεπτικό ΕΝΦΙΑ.

  Η αναστολή καταβολής ΦΠΑ για μια τριετία μαζί με τις φορολογικές ρυθμίσεις που έρχονται και το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων με κανονικές τιμές (αφού οι πλειστηριασμοί ανακόπτουν την μεγάλη φόρα τους, με τη σχεδόν βεβαία παράταση της νομοθεσίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας) βγάζουν, σε δρόμο συμβολαίων πώλησης, τα 200.000 απούλητα ακίνητα (και ας είναι σε βάρος των νεόδμητων) μεταβάλλοντας (σε ένα βαθμό) την άθλια σημερινή εικόνα έλλειψης ρευστότητας.

  Το οφείλει αυτό στην οικοδομή ο κ. Μητσοτάκης καθώς η Ν.Δ. του 2012 και ο Σαμαράς ήταν ο "εμπνευστής" του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ (σοβιετικής λογικής), με μοναδικό σκοπό να γεμίσει τον κορβανά για να πληρώσει και άχρηστους Οργανισμούς με το κρατικό προσωπικό που δεν είχε τη δύναμη να "κουρέψει".

  Αντίθετα με όλα αυτά (όσο μάλιστα παραμένουμε εκτός του βιομηχανικού και επενδυτικού χάρτη των ανεπτυγμένων χωρών της Ε.Ε.) στο χέρι μας ήταν να πάρουμε (από το 2012 της επιβολής ΕΝΦΙΑ) ανάσες, από δεύτερο πνεύμονα, εκτός του τουρισμού.

  Την οικοδομή, με όλες τις παράπλευρες θετικές λειτουργίες της στην επένδυση, στην αγορά, στην παραγωγή και στην απασχόληση.

  Τι μένει λοιπόν σε εμάς, ως κοινωνία και επιχειρηματικές ομάδες που έχουμε υποχρέωση να βάλουμε σε κανονική αναπνευστική λειτουργία τον οργανισμό της οικονομίας επαναφέροντάς τον (έστω και παράπλευρα) και στην παραγωγή με ιδιαίτερη προσοχή στη βιομηχανία και τους μικρομεσαίους;

  Να επανέλθουμε με επενδυτικούς προβληματισμούς εκεί όπου έχουμε αφήσει ανενόχλητους να σπέρνουν, να καλλιεργούν και να θερίζουν... τα γεράκια (μοναχικά ή Τραπεζικά)... οι γλυκούληδες Κινέζοι και άλλοι επενδυτές ακινήτων με το σύστημα της Golden Visa, μαζί με τα αρπακτικά που ξέρουν και βρίσκουν έτοιμα... για τέτοιες δουλειές.

  Και επειδή "...απ’ το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα..." ας μην υποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα παλιά ντουβάρια, που μαζί με τη νέα οικοδομή συντηρούν ούτε ένα ούτε δύο κλάδους της κατασκευής και της παραγωγής, αλλά 170, εκ των οποίων οι 50 κρατάνε στα χέρια τους τις τελευταίες, μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες και εκείνες της βαριάς βιομηχανίας, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού!! Ας μη τα υποτιμούν και ας αποφεύγουν (σημερινή και μελλοντική τακτική...) να "κανακεύουν" τα άλλα "ντουβάρια", αυτά που βάφουν τοίχους (το "αντάρτικο" πόλης, της πλάκας) σε μελετημένες γειτονιές... χρησιμότατες στον μεσιτικό κόσμο και στα κοράκια "με τα κατάλληλα μάτια...".

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ