Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Νοε-2019 00:03

  Γλάστρες με "λεφτολούλουδα", 25 δισ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Για να περιφρουρήσουμε την οικονομία μας από την κρίση έπρεπε, από το 2000 ως τώρα να επενδύουμε 5 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο. Ας δούμε τι κάναμε εμείς. 

  Φυγαδεύσαμε" τόσα μετρητά έξω από την Ελλάδα (επιχειρήσεις και ιδιώτες ) που (αν δεν κάνει λάθος το ΙΟΒΕ -πράγμα που αποκλείεται λόγω της αναγνωρισμένης εγκυρότητάς του-) μας φτάνουν να αγοράσουμε ολόκληρο το ελληνικό χρηματιστήριο που κοστίζει 57,2 δισ. ευρώ!!! 

  Καταθέσαμε σε ξένες Τράπεζες (μας λέει το ΙΟΒΕ) και αγοράσαμε ξένα ομόλογα και αμοιβαία 56,3 δισ., που δεν πρόκειται να τα ξαναδούν την Ελλάδα (λέμε εμείς),  μιας και βολευόμαστε με 25 δισ. έτοιμα σε γλάστρες και στρώματα και 133 δισ. σε καταθέσεις,  (κάνοντας έτσι και τη μοναδική ελληνική πρωτιά!!, στην Ε.Ε, κατά πώς μας λέει πάλι το ΙΟΒΕ). 

  Έχει τη σημασία του αυτό. Γιατί το 2015 (με το που έσκασε μύτη... στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ)  "μετανάστευσαν" κάπου 90 δισ. ευρώ (αυτά δηλαδή που χρειαζόμαστε για να περιφρουρήσουμε την οικονομία ενάντια στην κρίση...) από τα οποία τα 60 δισ. σε καθαρή αποταμίευση εξωτερικού. 

  Ίδιους "καρπούς", από "λεφτόδεντρα", (κοντά στα 90 δισ.) κάναμε εξαγωγή και το 2012,  για να τα γλιτώσουμε (και τότε ) από τα νύχια του κράτους.

  Και λίγο πριν δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ τα φορομπηχτικά δόντια του, (το 2014,  που φάνηκε κάποια σιγουριά στα πράγματα) φέραμε πίσω 24 από τα 90 δισ. 

  Δεν είχαμε πάρει χαμπάρι, ακόμη, την πρώτη φορά αριστερά (τύπου ΣΥΡΙΖΑ). Με το καλημέρα της όμως, που καταλάβαμε τι ψάχνει..., ξαναβγάλαμε τα 24 δισ.,  σε μια εβδομάδα!! 

  Για να δούμε όμως τώρα,  τι μας λένε οι έμπειροι του ΙΟΒΕ ώστε να φωτίσουμε και την ουσία του σημερινού μας σημειώματος,  αφορμή για το οποίο είναι βεβαίως η μελέτη του Ινστιτούτου, σχετικά με το σούρτα-φέρτα των καταθέσεων μας, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

  Αντιγράφουμε, από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ,  καθηγητή κ. Ν. Βέττα, "...η οριστική έξοδος από την κρίση και η ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα απαιτούν σημαντικές νέες επενδύσεις. Για την κάλυψη του επενδυτικού κενού που έχει η χώρα (εκτιμάται κατά μέσο όρο σε 2,6% του ετήσιου ΑΕΠ -σωρευτικά περί τα 94 δισ. ευρώ- για την περίοδο 2000-2018) αναγκαία είναι η πληρέστερη επιστράτευση των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων. Σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των επενδύσεων πρέπει να προέλθει από εγχώριες αποταμιεύσεις, αλλιώς επιβαρύνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο διαθέσιμος χώρος για χρηματοδότηση επενδύσεων από ξένες αποταμιεύσεις, χωρίς να επιστρέψει η χώρα σε υπερβολικά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης, είναι σχετικά περιορισμένος. Η εγχώρια αποταμίευση δημιουργεί απαραίτητο χώρο για επενδύσεις και βιώσιμο εξωτερικό ισοζύγιο.’’

  Σύμφωνοι και πολύ καλά τα λένε. Φτάνουν όμως (λέμε εμείς...) τα τόσο πειστικά καλέσματα, για να ξεπεράσουμε ως οικονομία,  ως κοινωνία και ως χώρα,  υποτίθεται ευρωπαϊκής πορείας, όταν την εποχή που έπρεπε να κάνουμε ετήσιες επενδύσεις 5 δισ. (από αποταμιεύσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων) ετοιμάζαμε Ολυμπιακούς για τους οποίους ενώ ξοδέψαμε τα μαλλιοκέφαλα μας (καλά κάναμε τότε...) ξεχάσαμε... να κάνουμε το παραμικρό για κέρδη, από το διεθνές γεγονός,  με ξένες επενδύσεις; 

  Ολυμπιακές εγκαταστάσεις -αφοδευτήρια υπάρχουν ακόμη και το κυνήγι των επενδύσεων και των επενδυτών (με εντολή του κόμματος...) ενάντια στους κατακτητές είναι νωπό...

  Φτάνουν αυτά τα σοφά (και εφαρμοσμένα σε ανεπτυγμένες οικονομίες και χώρες) για την Ελλάδα η οποία το 2005 θυμήθηκε "να επανιδρύσει το κράτος" αλλά το ξέχασε το 2009 γιατί ανακάλυψε πως "λεφτά υπάρχουν" ; 

  Και το κράτος – μπαταχτσής, που έβλεπε (από το 2000) ασυγκράτητη φυγή επενδύσεων και επενδυτών, γιατί δεν έκοβε τις εξοργιστικές σπατάλες του να ρίξει λεφτά στην οικονομία με έργα επιτακτικής ανάγκης (συγκοινωνίες,  ενέργεια, υποδομές) αλλά άνοιγε πόρτες και παράθυρα σε μίζερους κρατικοδίαιτους; Τι ζητάει λοιπόν τώρα; Την αποταμίευση του κατακλεμμένου,  φορολογικά, αποταμιευτικά και ασφαλιστικά, ιδιώτη να χρηματοδοτήσει την οικονομία; Ας τα ζητάει. Τα 56 δισ. της φυγής θα έλθουν αγκαζέ… με τους 600.000 μετανάστες μας. Δηλαδή ποτέ. Και τα 25 δισ., στις γλάστρες, θα γίνουν ωραιότατα λεφτολούλουδα… Όλα τα άλλα θα τα λέμε..., για να τα λέμε.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ