Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Νοε-2019 00:03

  Τα πλεονάσματα δεν είναι "μπετόν αρμέ"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Από εμάς εξαρτάται αν το 2021 θα μιλάμε για πλεονάσματα, 3,5% ή 2%. Προς ώρας σημασία έχει πως θα "παίξουμε" στην "πρόβα τζενεράλε" των δανειστών.

  Θα φανεί, λοιπόν στο χειροκρότημα… των δανειστών, αν (στις συναντήσεις μας για την 4η αξιολόγηση) είμαστε πειστικοί ή όχι σχετικά και με τις υποχρεώσεις μας να καταργήσουμε τις λιγνιτικές μονάδες και να ανοίξουμε δρόμο προκοπής στη ΔΕΗ.

  Θα φανεί στο χειροκρότημα... αν τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε θα βεβαιώνουν ή όχι ότι η ενεργειακή μας πολιτική εξασφαλίζει άνοιγμα της αγοράς και ανταγωνιστική πορεία με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με τις οποίες ταχύτατα πορεύεται όλη η Ε.Ε.

  Και αν δεν κλείσει το κεφάλαιο ενέργεια - κατάργηση λιγνίτη - εναλλακτικές μορφές - αύξηση φυσικού αερίου στην παραγωγή, δεν έχει βήμα παραπέρα, σαν κουβέντα ας πούμε, με αντικείμενο τα πλεονάσματα.

  Αν κλείσει, το επόμενο βήμα είναι να πείσουμε πως η τελευταία κυβέρνηση μπαταχτσήδων, προς την επιχειρηματική αγορά, ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 ως το 2019.

  Συνεπώς εν τη παλάμη… των φεσωμένων, της αγοράς τα τελευταία, κάπου 2 δισ., κρατικά φέσια και από επιστροφές ΦΠΑ, (μετά από μια 10ετία και με τα πρώτα φέσια πάνω από 10 δισ.) και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για καταβολή υπολοίπου και εκείνων που τρέχουν, και ούτω βοήσωμεν..., θα πουν οι δανειστές. Με την ευκαιρία, σημειώστε πως στην Εσθονία οι επιστροφές ΦΠΑ δεν περνούν τις 2 εβδομάδες!!

  Το τρίτο σκέλος της "πρόβας" έχει να κάνει με προτάσεις για επενδύσεις (αυτές που λέμε πως έχουμε στην μασχάλη μας...) και προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις (που συνδέονται άμεσα με επενδύσεις) όπως αυτές των αεροδρομίων, των λιμανιών, των σιδηροδρόμων και των υποδομών, η αποκρατικοποίηση των οποίων μεγεθύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

  Εδώ βέβαια ο κ. Μητσοτάκης έχει στην τσέπη... το "δέκα το καλό" με τις 16 συμφωνίες των Κινέζων που (ορθότατα) φρόντισε να υπογράψει ένα 10ήμερο πριν οι δανειστές ζητήσουν να ανοίξουμε τα αποδεικτικά μας στοιχεία, για τον πιθανό νέο επενδυτικό χάρτη της Ελλάδας.

  Ωστόσο, "δείκτης" για την ουσία των αποδείξεών μας στην επενδυτική πολιτική, με στόχο την ανάπτυξη (θεμελιακό στοιχείο στη διαπραγμάτευση για μείωση των πλεονασμάτων) είναι και θα παραμείνει (για το 2019) η εξέλιξη στις επενδύσεις της κινεζικής Cosco.

  Και εδώ η κυβέρνηση παρά τις τελετές, τις πανηγύρεις και τα ωραία λούσα... Πεκίνου, είναι ακόμη στο "περίπου" μιας και το επενδυτικό τοπίο της χώρας δεν είναι απαστράπτον..., τόσο στον χώρο της κρατικής διοίκησης όσο και στην Περιφέρεια ή την τοπική αυτοδιοίκηση.

  Εδώ τα "μηνύματα" ακούγονται ανάμεσα σε πολλά παράσιτα... είτε από αντιπολιτευτικές παρεμβολές είτε από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, μαζί με αντιπαλότητες..., από κορυφαίους του ανταγωνισμού, επί συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων.

  Στο επενδυτικό "γήπεδο" του Ελληνικού (για παράδειγμα) δεν έχουν σταματήσει οι "ντρίπλες" και τα "τζαρτζαρίσματα", από εκείνους που έχουν προσωπικούς λόγους να αποσυνθέσουν το πρόγραμμα προ της γεννήσεώς του (πράγμα που έχουν καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό).

  Γίνεται λοιπόν ευθέως αντιληπτό ότι η μείωση των πλεονασμάτων του 3,5%, στα 2% (ως ελληνικός διαπραγματεύσιμος στόχος) θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων (ανάμεσα σε ευχές και ευλογίες και του ΔΝΤ), με πολλές απαιτήσεις των δανειστών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  Απαιτήσεις στηριγμένες βεβαίως σε δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, για συγκεκριμένα προαπαιτούμενα τα οποία (από εδώ και πέρα) τα βρίσκουμε μόνο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν παρά τις διαβεβαιώσεις, από τους συντρόφους Τσίπρα και Τσακαλώτο, ότι είναι προγραμματισμένες και θα γίνουν...

  Ας προσεχθούν όλα αυτά στις "εξετάσεις" της κυβέρνησης για ενέργεια, επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, αν θέλουμε χαλί... στην μείωση των πλεονασμάτων. Να προσεχθούν όμως (πριν την επόμενη φάση) γιατί η "πρόβα τζενεράλε", του Eurogroup, είναι αυτό που θα επιδιώξει να στραπατσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλίμονο, αν τον απασχολεί το αχούρι της Πατησίων (ΑΣΟΕΕ) ή οι τρομοκράτες που χαϊδεύει... Η παρουσία του εκεί έμοιαζε μάλλον παραπλανητική. Οπότε στο μπάχαλο της ΓΕΝΟΠ για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ, και στις αποκρατικοποιήσεις (από ΔΕΗ - ΔΕΠΑ μέχρι και ΛΑΡΚΟ) θα δώσει "αγώνες" ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι δηλαδή; Θα αφήσει τον Μητσοτάκη να μειώσει τα πλεονάσματα και να "ισιώσει" τη μεσαία τάξη; Δεν σφάξανε...

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ