Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Οκτ-2019 00:03

  Τι κάνουμε τώρα, κύριε υπουργέ;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Οι κυβερνητικοί που τυχόν πιστεύουν ότι το  υπουργιλίκι, μετά την 8η Ιουλίου, είναι ευτύχημα και όχι "δυστύχημα" κάνουν λάθος. Ας το προσέξουν.   

  Η πολιορκητική μηχανή που έστησε προσωπικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για να ρίξει τους "αχυρώνες" της πρώτης φοράς αριστερά, "τύπου ΣΥΡΙΖΑ", μπορεί να είχε εύκολο έως χαρούμενο... έργο, γεμάτο ελπίδες και αισιοδοξία, αλλά το κόστος  της λειτουργίας της δεν θα είναι (μόνο) συλλογικό. Θα είναι και ατομικό για κάθε υπουργό για δύο λόγους. 

  Πρώτον γιατί ηθελημένα ή όχι  (αυτό το ξέρουν μόνο οι ίδιοι) ο κ. Μητσοτάκης έδωσε προεκλογικά την άνεση σε όλους τους εν δυνάμει, τότε, υπουργούς του να αναλάβουν ευρύτατη εκστρατεία προβολής του έργου που είχε να κάνει η Ν.Δ. στην εξουσία, μετά τις εκλογές.  

  Οι κ.κ. Σταικούρας, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης, Βρούτσης, Πέτσας, Κεραμέως  αλλά και πολλά μετέπειτα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ήταν και πολυγραφότατοι και ομιλητικότατοι,  προπαγανδίζοντας αυτό που έρχεται για να βάλει στην άκρη τα (όντως) κλούβια και αχυρένια του ΣΥΡΙΖΑ...

  Δεύτερον γιατί με την ανάληψη των χαρτοφυλακίων τους (γνωστά πολύ πριν τις εκλογές) φρόντισαν όχι μόνο να προβάλλουν (ασταμάτητα), τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας (με  δικό τους τρόπο βέβαια), και το κλασικό Πασοκικό και (από αντιγραφή...) Συριζαϊκό "ήταν δίκαιο και έγινε πράξη".

  Με άλλα λόγια οι βασικοί υπουργοί του κ. Μητσοτάκη  (ειδικά του οικονομικού επιτελείου  και της κεντρικής κοινωνικής πολιτικής) πήραν στην πλάτη τους τον φιλελευθερισμό  (ή νεοφιλελευθερισμό,  αν θέλετε) της Ν.Δ. τον οποίο,  κατά άλλα, έχει χρεωθεί  ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους. 

  Ωραία, σύγχρονα, ανεπτυγμένα και ευρωπαϊκότατα όλα αυτά αλλά να μην ξεχνάμε που βρισκόμαστε. Και σε ποια κατάσταση  παρέλαβε τη σκυτάλη της εξουσίας η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. από την πρώτη φορά αριστερά... στη διάρκεια της οποίας δεν γνώριζε η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ τι ποιεί η δεξιά του Τσίπρα...

  Ποιος θα φταίει, λοιπόν, αν φτάσουμε στο τέλος του 2020 (μετά και την 5η αξιολόγηση της οικονομίας από τους δανειστές) και δεν έχουμε ξεμπερδέψει πλήρως με τις 3-4 εμβληματικές επενδύσεις,  τις πάνω από 2000 (μικρές και μεγάλες) που έχουμε κολλημένες στα συρτάρια ή δεν πατήσει το πόδι του νέος επενδυτής, γιατί ακόμη δεν θα έχουμε ξεκαθαρίσει το φορολογικό περιβάλλον,  το καθεστώς με τη χωροταξία,  και το κόστος στην ενέργεια; 

  Βασικός "ένοχος" για τον "φόνο" του φιλελευθερισμού θα είναι βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης.

  Αλλά τι νομίζετε, θα την γλυτώσει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης; Σε καμία περίπτωση. Έτσι όπως "πλασάρισε" το επενδυτικό πλάνο της κυβέρνησης η πιθανή επενδυτική αποτυχία  θα τον σημαδέψει πολιτικά για την υπόλοιπη πορεία του. 

  Από το πολυνομοσχέδιο Γεωργιάδη κρέμεται η αναθέρμανση της επενδυτικής δράσης των βαλτωμένων, για μια 10ετία, επενδυτικών σχεδίων καθώς και η ανακοπή της αποεπένδυσης. 

  Από το πολυνομοσχέδιο Γεωργιάδη (τι να κάνουμε..., έτσι πέρασε στην κοινή γνώμη) θα κριθεί αν τελικά θα ζήσει ή θα πεθάνει οριστικά ο ασθενικός θεσμός των Επιχειρηματικών Πάρκων που σούρνεται χωρίς να ολοκληρώνεται από το 2006!!!

  Από τα σχέδια  του κ. Κ. Χατζηδάκη  για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπλαση... των ιδεών ιδιωτικοποίησης των κρατικών μονοπωλίων στην ενέργεια κρέμεται η αγωνία της βιομηχανίας και των πιθανών νέων επενδυτών για το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα, αν  επιχειρήσουν μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα. Το ίδιο και με την περιβαλλοντική και χωροταξική πολιτική. 

  Τη ΔΕΗ,  τη ΔΕΠΑ,  την ΔΕΠ και τα συμπαρομαρτούντα των κρατικών μονοπωλίων τα έχει ήδη χρεωθεί και προσωπικά ο κ. Κ. Χατζηδάκης. 

  Τη "βραδυφλεγή" κοινωνική βόμβα Κατρούγκαλου στην ασφάλιση και στα εργασιακά  ανέλαβε  να την "εξολοθρεύσει"  προσωπικά ο κ. Γ. Βρούτσης, έχοντας όχι μόνο το χαρτοφυλάκιο εργασίας και ασφάλισης αλλά και τη μεταρρύθμιση στην πλάτη του.

  Και τώρα πρέπει να "παντρέψει" απαιτήσεις των δανειστών με υποδείξεις των επενδυτών..., για να είναι σύμφωνος με όσα φιλελεύθερα εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός του. 

  Τα ίδια συμβαίνουν και με το πολυκέφαλο-τέρας της παιδείας που επιμένει ότι θα συνεφέρει η  κ. Κεραμέως. Αλλά και με τον "βούρκο" στα θέματα  ασφάλειας που "πηγάζουν"  (ως βρώμικος ποταμός) από τα "όρη" των Εξαρχείων και καταλήγουν στην Πατησίων. Τον βούρκο που υπόσχεται να "αποχετεύσει",  (θα δούμε πού και πώς) προσωπικά  ο κ. Χρυσοχοΐδης. Τι νομίζουν λοιπόν οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη,  ότι εκτός από τον φιλελευθερισμό που θα χρεωθεί προσωπικά,  τα επιμέρους (πιθανά) σπασμένα δεν θα τα πληρώσουν με δικό τους πολιτικό κόστος; Τα  πράγματα δεν είναι όπως παλιά... Όπως τα ήξεραν. Ας το προσέξουν.  

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων