Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Οκτ-2019 00:03

  Τους διώξαμε και τώρα τους θέλουμε πίσω!!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  "Όσα μηχανήματα και να έρθουν στην Ελλάδα, αν δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό δεν θα πετύχουμε τον στόχο στο νέο κόσμο που δημιουργείται...".

  Ποιος τα λέει; Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και κάνει πολύ καλά να τα λέει. Και δική μας δουλειά είναι να σας τα μεταφέρουμε. 

  Αλλά να μην τα αφήσουμε να πέσουν και κάτω... χωρίς να ψάξουμε... αν πιάνουν τόπο, στον τόπο μας... Αν ακούει κανείς, ή τα λέμε για να τα πούμε...

  Έτσι κι αλλιώς έφθασε η ώρα να ασχοληθούμε και με το "ελληνικό μεταναστευτικό". Από κάπου άλλωστε πρέπει να ανοίξουμε και εμείς τον φάκελο του ξενιτεμού των νέων, από 25-45 ετών, μιας και η συγκεκριμένη φυγή συνετέλεσε και σε αποδυνάμωση της παραγωγικότητας στη χώρα. 

  Και προς τι όλα αυτά; Προς δόξα..., δυστυχώς, των πολιτικών μας και των πολιτικών τους, σε βάρος της ιδιωτικής οικονομίας.

  Πολιτικών, όλων των αποχρώσεων, που επιδιώκουν να είναι συμπαθείς... στην καλλιεργημένη, από τους ίδιους, (!!) άποψη, ότι ο ιδιώτης επαγγελματίας και επιχειρηματίας είναι κλέφτης, χωρίς εξαίρεση... Ο δε επενδυτής, κάθε επενδυτής, κάτι σαν άρπαγας κατακτητής...

  Καλώς λοιπόν φρόντισαν, στον ΣΕΒ, να τα πουν στον προσκεκλημένο τους (στο γενικό συμβούλιο) υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, από την οποία ζήτησαν (επίσης πολύ ορθά) διάλογο για την αποτελεσματική σύνδεση της αγοράς εργασίας, με την εκπαιδευτική κοινότητα και την πολιτεία ευρύτερα. 

  Καλώς κυκλοφόρησαν και τα στοιχεία της έρευνάς τους ότι "...το 36% των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας. Το ποσοστό είναι 46% για τις περισσότερο εξωστρεφείς (δηλαδή αυτές που εξάγουν πάνω από 50% της παραγωγής τους) αλλά και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ποσοστό 45% του δείγματος. Οι κλάδοι με το εντονότερο πρόβλημα είναι της ενέργειας (49%) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (42%). Λιγότερο έντονη δυσκολία πλήρωσης κενών θέσεων έχουν οι επιχειρήσεις της αγροδιατροφής (37%) και των δομικών υλικών (35%) και ακόμα μικρότερη στις επιχειρήσεις logistics (30%) και υγείας-φαρμάκου (29%)". 

  Και πάμε στα συμπεράσματα. Αρχικό συμπέρασμα είναι πως μετά τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη για την οικονομία και τις επενδύσεις, στη ΔΕΘ, ψάχνονται στη βιομηχανία, να ανοίξουν πανιά.

  Στοχεύουν μάλιστα (οι ίδιοι το είπαν) να την ανεβάσουν από το 9,5% στο 12% του ΑΕΠ (και ας έχει βάλει η ΕΕ, πλώρη, για 20% βιομηχανική συμμετοχή στο ΑΕΠ).Τέλος πάντων. 

  Συμπέρασμα δεύτερο. Συμφωνήσαμε (πολιτικοί και πολιτικές) πως στους 500.000 που έφυγαν (απελπισμένοι από την κατάντια της χώρας) είναι και εκείνοι που "παρέδωσαν" στις ξένες χώρες την παραγωγικότητα και τις δεξιότητές τους;

  Συμπέρασμα τρίτο. Αφού καταλάβαμε πως η οικονομία μας δεν θα ζεστάνει τη μηχανή της, χωρίς ανοίγματα στους επενδυτές και στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής οικονομίας, περάσαμε σε παραδοχές. 

  Παραδεχτήκαμε επιτέλους πως τα μηχανήματα δεν κάνουν δουλειά, χωρίς άτομα να τα δουλέψουν. Χωρίς στελέχη και επικεφαλής με δεξιότητες, να ανεβάσουν την παραγωγικότητα και να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

  Και τώρα που εμπεδώσαμε όλα τούτα, ζητάμε, λίγο ως πολύ, να γυρίσουν πίσω αν όχι οι 500.000, τουλάχιστον οι μισοί. Και επειδή δεν θα μας φτάσουν καλό είναι να πάμε και σε "παραγωγή δεξιοτήτων" συνδέοντας την παιδεία με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, ώστε έτσι (λένε) να καλύψουμε τις ανάγκες και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

  Αυτά έχουμε ανάγκη και αυτά ζητάμε από τους Έλληνες που έκαναν "εξαγωγή" τις δεξιότητές τους. 

  Τι δεν λέμε; Εκτός από ασάφειες για το οικονομικό σκέλος των προσκλήσεων, δεν λέμε ποιο είναι το καινούργιο που θα τους πείσει πως στην Ελλάδα θα ξεπεράσουμε την πασίγνωστη μιζέρια μας, ως το βασικό από τα χαρακτηριστικά μας.

  Και (κυρίως αυτό) αν θα διαρκέσει και πόσο το σημερινό (ας συμφωνήσουμε πως είναι φιλικό) περιβάλλον για επιχειρήσεις, και ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτές δηλαδή που καλούμε να προσφέρουν θέσεις εργασίας και για επαναπατρισμό. Θα κρατήσει μετά το 2023; Τι θα γίνει με επενδυτές και επαναπατριζόμενους, αν ,στις επόμενες εκλογές, διαλέξουμε τη δεύτερη φορά αριστερά..., γιατί οι "φιλελέδες" μας έριξαν έξω; Λίγο το έχουμε αυτό, όταν κυρίαρχο στοιχείο και στην οικονομία παραμένει η μικροπολιτική και ο κομματισμός; Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Καλό θα μας κάνει. 

  george.kraloglou@capital.gr  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ