Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Σεπ-2019 00:03

  Πώς γίνεσαι στην Ελλάδα "φιλικός" με το περιβάλλον...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Ευτυχώς που ο "κλήρος", για τάξη στη συνύπαρξη της ανάπτυξης με την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, έπεσε σε γνώστη και της αθέατης πλευράς.

  Στον κ. Κωστή Χατζηδάκη, παλαιό μελετητή και εξαιρετικά πεπειραμένο στις φωτεινές (υπέρ του περιβάλλοντος) αλλά και στις "σκοτεινές" υπέρ της τσέπης "επαγγελματιών", στην πολύμορφη εκμετάλλευση της προστασίας του περιβάλλοντος όχι υπέρ πατρίδος βέβαια, αλλά υπέρ της ευημερίας κλάδων και κλάδων, ομάδων και ομάδων. 

  Η "βιομηχανία μελετών και γνωμοδοτήσεων", της προστασίας του περιβάλλοντος, των αρχαίων και της δήθεν υγείας του λαού, στην Ελλάδα, απασχολεί περισσότερες από 20 υπηρεσίες στο κράτος και πάνω από 10.000 κρατικούς υπαλλήλους σε υπουργεία, Οργανισμούς, Αρχές, υπηρεσίες της Περιφέρειας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

  Μέγα "οχυρό" του συστήματος η πάντα και παντού περίπλοκή νομοθεσία αδειοδοτήσεων και παροχών εγκρίσεως για να λειτουργήσει μια λαϊκή αγορά, μια πιτσαρία, ένας φούρνος, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέχρι ένα χυτήριο, ναυπηγείο ή μια χαλυβουργία.

  Πρόσχημα, του κράτους εκδικητή, προς κάθε επενδυτή είναι η νομοθεσία. "Τι να σας κάνουμε... (τυπική δικαιολογία εδώ και 45 χρόνια) η νομοθεσία βλέπετε δεν σας διευκολύνει... ανήκετε στην τάδε κατηγορία όχλησης... Φέρτε μας μια μελέτη να δείχνει πού θα πηγαίνει ο καπνός. Φέρτε μας και μια άλλη μελέτη να μας λέει ότι η αποθήκη δεν θα είναι και ουρητήριο..." 

  Ας πούμε τώρα πως έχεις πρόθεση να φτιάξεις ένα μικρό χυτήριο να βγάζεις καρφιά και βελόνες. Την έβαψες...

  "Θέλουμε βεβαιώσεις από την τάδε υπηρεσία, σύμφωνη γνώμη από τους τάδε αρμοδίους... Και μια μελέτη ότι είστε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Τι να κάνουμε ; Έτσι λέει ο νόμος..."

  Και ας τον έχουν φτιάξει οι ίδιοι κρατικοί υπάλληλοι τον νόμο. Και ας έχουν βγάλει τα μάτια, οι ίδιοι υπάλληλοι, κάθε νόμου που δεν είναι στα μέτρα του συστήματος. 

  "Δούρειος ίππος" που κρύβονται όσοι έχουν βάλει το χεράκι τους, στον πάντα εκδικητικό προς τις επενδύσεις νόμο, είναι ομάδες εργασίας και επιτροπές που συμπέραναν πως πρέπει να φέρεις του κόσμου τις μελέτες τις βεβαιώσεις και τη σύμφωνη γνώμη μέχρι και του παπά της ενορίας... για να πάρεις άδεια. 

  Όπως (για παράδειγμα την αναφέρουμε) η νομοθεσία που έχτισαν κάπου το 1984, για να προστατέψουν λέει την Αττική από την ασυδοσία της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας... στο περιβάλλον. Μια νομοθεσία που όταν κατάλαβαν, (μετά από 10 χρόνια, το 1995) ότι δεν κατάφεραν τίποτε ενώ έχασαν τη δουλειά τους 200.000 εργάτες την ανατρέψαν με άλλη η οποία ακόμη δεν λειτουργεί κανονικά... 

  Επειδή όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι νόμοι είναι σαν το δίχτυ της αράχνης που πιάνει μόνο μικρά έντομα... και τα μεγάλα τα σκίζουν και περνάνε..., η προστασία του περιβάλλοντος και το κόστος του επιχειρηματία-επενδυτή που θέλει να είναι φιλικός προς τη φύση και τον γύρω κόσμο, είναι διαφορετικό (στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα) και ανάλογο προς την οικονομική επιφάνεια του επενδυτή.

  Οι μεγάλοι επενδυτές διαθέτον επιτελεία και ξεπερνούν τη βιομηχανία μελετών και το κύκλωμα πράξεων και γνωμοδοτήσεων. Σκοντάφτουν βέβαια στον χρόνο. Στην Ελλάδα δεν παίρνει άδεια, εμβληματική επένδυση, αν δεν περάσουν 5 χρόνια, που να χτυπιέται ο επενδυτής. Αν μάλιστα πάρει και πολιτικές διαστάσεις περνάς τα 10 χρόνια.

  Ο μικρός υποκύπτει στο "σύστημα" που του ετοιμάζει (σύμφωνα με τιμοκατάλογο...) τις εντελώς άχρηστες μελέτες και σε 1-2 χρόνια την πήρες την αδειούλα λειτουργίας...

  Η οποία άδειούλα, θα είναι άχρηστη αν κάποιοι ανταγωνιστές μαζέψουν από το καφενείο μια ομάδα γυρολόγους "οικολόγους", για να κλείσουν το νέο μαγαζί. Η αδειούλα, ας είναι του κράτους με υπογραφές και σφραγίδες, μετατρέπεται σε απλό κουρελόχαρτο...

  Απορώ λοιπόν που βρήκε την τόλμη ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και μίλησε και για τις υπερβολές της πολιτικής περιβάλλοντος στην ανάπτυξη. Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με "σύστημα" θεμελιωμένο με υλικά του αριστερού λαϊκισμού, που δεν ενοχλείται ούτε από τη "βιομηχανία μελετών και γνωμοδοτήσεων", ούτε από την αποθάρρυνση επενδυτών και το χάσιμο θέσεων εργασίας. Τα πελατειακά πολιτικά οφέλη των αριστερών δεν τα ανατρέπουν επιχειρήματα για ανάπτυξη. Καλό κουράγιο κ. Χατζηδάκη. Και εδώ είμαστε να σας χειροκροτήσουμε ή να σας θυμίσουμε πως σας τα λέγαμε...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ