Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Σεπ-2019 00:03

  Οι "ανιχνευτές ψεύδους" της φετινής ΔΕΘ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Πως να αντιληφθεί η αριστερή παρέα του ΣΥΡΙΖΑ, την ιστορική σημασία της ΔΕΘ, στην οικονομία. Θεσμό που ο κ. Μητσοτάκης έχει χρέος να αποκαταστήσει.

  Αν επιχειρήσει το αντίθετο (πράγμα που -κατά τη γνώμη μας- αποκλείεται, μετά το επιτυχές "τεστ αλήθειας" με Ελληνικό και ΕΝΦΙΑ) θα γελοιοποιηθεί από "ανιχνευτές ψεύδους" που δεν επιτρέπουν ερασιτεχνισμούς όπως του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα. 

  Και επειδή ο λόγος για ΔΕΘ και Θεσσαλονίκη, ο ισχυρότερος "ανιχνευτής ψεύδους", στη συμπρωτεύουσα, λειτουργεί ήδη... με τη μορφή των συγκοινωνιών της, του μετρό, της ύδρευσης, της κατάντιας της Σίνδου, της αποβιομηχάνισης, των άπειρων βιοτεχνικών λουκέτων και το "ανοιχτό παζάρι" ναρκωτικών στο πανεπιστημιακό αχούρι της, γνωστό και ως Αριστοτέλειο (απόλυτα ανταγωνιστικό, σε αχούρι της Αθήνας, γνωστό και ως Οικονομικό Πανεπιστήμιο). 

  Πότε έζησε η συμπρωτεύουσα τέτοια κατάντια, όχι στα προηγούμενα 150 χρόνια..., αλλά στη μεταπολίτευση, όπου οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου παρέλαβαν την Θεσσαλονίκη να έχει "στα χέρια της" ό,τι ξέραμε (τότε) ως ελληνική βιομηχανία. 

  Τότε με τον πραγματικό συνωστισμό (σοβαρότατων και μεγάλων) επενδυτών βαριάς βιομηχανίας στην Θεσσαλονίκη, με κορυφαία τη χημική βιομηχανία και τις πρώτες ύλες για την υπόλοιπη μεταποίηση. 

  Και δεν μιλάμε για τη Βόρεια Ελλάδα (τη βιομηχανική καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης) αλλά μόνο για την Θεσσαλονίκη, των σημερινών προσφύγων και μεταναστών προς τη Βουλγαρία και (δυστυχώς) και προς τα Σκόπια. 

  Φταίει (θα μου πείτε) η συγκυρία, η ένταξή μας, το 1980, στην ΕΟΚ, η παγκοσμιοποίηση, οι διεθνείς οικονομικές ανακατατάξεις και ο αναπροσανατολισμός της βιομηχανίας διεθνώς.

  Βεβαίως και είχαν τις επιπτώσεις τους όχι μόνο στη Βορειοελλαδίτικη οικονομία αλλά και σε όλη τη χώρα (θα σας απαντήσω). Αλλά τα πακέτα Ντελόρ προς τη βιομηχανία (πριν από κάποια χρόνια), και τους ογκώδης πόρους από ΕΣΠΑ, που αντλούσαν όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., τα προωθούσαν στη βιομηχανία τους ώστε σήμερα (το 2019-2020) να μετέχουν στον στόχο της Ευρώπης για αύξηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο ΑΕΠ, από 15% σε 20%!!! 

  Και θα το πετύχουν χωρίς αμφιβολία (θα σας ξαναπώ...) κάνοντας και στην Ελλάδα εξαγωγές των προϊόντων τους από την 4η βιομηχανική επανάσταση!!!

  Την επανάσταση στην οποία μετέχουν και 500.000 άξιοι Έλληνες, 30-40 ετών, που έριξαν μαύρη πέτρα στην πατρίδα τους και βρήκαν την τύχη τους μακριά από αυτή!!

  Και να τι κάνουμε εμείς στην Ελλάδα και στην αποβιομηχανοποιημένη Θεσσαλονίκη (μετά την Πάτρα, τον Βόλο, την Ήπειρο και την Αττική που ακολουθεί...) για να προσαρμοστούμε... στους στόχους εκβιομηχάνισης της Ε.Ε για αύξηση στο 20% του ΑΕΠ. 

  Μπήκαμε και στα πακέτα Ντελόρ και στα ΕΣΠΑ. Αν μάλιστα γράψεις κάτι για απραξία μας στα ΕΣΠΑ, θα σου πασάρουν τα νούμερα της απορρόφησης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την 4ετία του. 

  Το θέμα όμως είναι τι κάναμε τα λεφτά από τα ΕΣΠΑ. Τα σκορπίσαμε στους πολιτικούς πελάτες των κομμάτων μέσα από προγράμματα που ούτε η Αργεντινή δεν θα τολμούσε να παρουσιάσει στους ιθαγενείς της. 

  Όποιος έχει κουράγιο ας τα ψάξει και ας τα μελετήσει. Δεν θα χρειαστεί άλλο θέμα να ξεκαρδίζεται στα γέλια για όλη του τη ζωή. Κάθε πικραμένος και κάθε λαμόγιο του κομματικού, κρατικού και κομπιναδόρικου ιδιωτικού σωλήνα... βρήκε "παρηγοριά" στα ΕΣΠΑ που μοιράσθηκαν ακόμη και στην 10ετία της κρίσης...

  Τι άλλο κάνουμε; Λιβανίζουμε το 8% της συμμετοχής της βιομηχανίας μας στο ΑΕΠ και λέμε... (κουβέντες καφενέ και τσιπουράδικου...) ότι καλό θα ήταν να το πάμε στο 12%...

  Συνεπώς αν δεν είμαστε το μοναδικό ως κράτος αριστεριστών του καφενέ, του χαβαλέ και του μπάχαλου..., στην Ε.Ε., δεν θα είχαμε φθάσει σε σημείο του βιομηχανικού ξεπεσμού και του εξευτελισμού της Θεσσαλονίκης, με στάμνες για νερό, ώρες στις στάσεις του λεωφορείων του μπαμπά του συντρόφου Νίκου Παππά. Και δεν θα παρακολουθούσαμε εγκαίνια μιας σκάλας... ως σταθμό του μετρό στη συμπρωτεύουσα...

  Η αποβιομηχάνιση, η αποεπένδυση (που αποκορύφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019), η έλλειψη 870.000 θέσεων εργασίας (με προοπτικές), η "πολιτική" (φτηνή κομμουνιστική) των επιδοματούχων, οι βουλγάρικοι μισθοί 300 ευρώ και η μαύρη εργασία, μετά την "αναγέννηση" που μας υποσχέθηκε, από τη ΔΕΘ (το ηρωικό... 2014 για πρώτη φορά) ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνουν να περάσει ίχνος ψεύδους. Και επειδή και αυτό το άθλιο πολιτικό παρελθόν δεν διορθώνεται, πάμε ξανά από την αρχή, κ. Μητσοτάκη, Πρώτο βήμα ας είναι η αποκατάσταση του ιστορικού κύρους της ΔΕΘ.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ