Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Αυγ-2019 00:02

  Πουλήστε και κλείστε..., κ. Μητσοτάκη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Μας το δώσατε και το καταλάβαμε πολύ καλά κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για αναπτυξιακό σοκ. Πώς θα προκληθεί δεν καταλάβαμε ακόμη.

  Ούτε στους Γερμανούς, ούτε στους Γάλλους ούτε στους επενδυτές (που σας επισκέφθηκαν στο γραφείο σας) το είπατε ξεκάθαρα, εκτός από κάποιες πραγματικά θεαματικές κινήσεις να ξεμπλοκάρετε επενδυτικά προγράμματα που τα είχαμε σύρει, ως χώρα, σε κατάσταση γελοιότητας. 

  Οι επενδύσεις, όμως, οι δουλειές στους άνεργους, η νέα τεχνολογία και η κατάκτηση ξένων αγορών δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης. Είναι υπόθεση των επενδυτών. Των σοβαρών επενδυτών. Και όχι σαν εκείνα τα νέα τζάκια... των κρατικοδίαιτων απατεώνων, που μας κουβαλήθηκαν (από όλες τις κυβερνήσεις) μετά το 1980 και ακόμη τραβιώμαστε μαζί τους... Να μην λέμε ονόματα και τους διαφημίζουμε χωρίς λόγο. Όλοι τους ξέρουμε και γελάμε μαζί τους… 

  Στο χέρι της κυβέρνησης είναι λοιπόν, (για να μην φεύγουμε από το θέμα μας) να προκαλέσει και να προσκαλέσει πραγματικούς και σοβαρούς κεφαλαιούχους και επενδυτές. Αν έχει τα κότσια να το κάνει. 

  Θα ήταν μάλιστα καταστροφικό για την οικονομία το ενδεχόμενο να συνεχίσουμε την ψευδολογία τύπου ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας πως μπορούμε να τους ξεγελάσουμε (ως κουτόφραγκους και αμερικανάκια…) με στοιχεία για το θετικό οικονομικό κλίμα και για τις τάσεις… της οικονομίας. 

  Στοιχεία σαν αυτά (κυρίως τα αναφερόμενα στο κλίμα) όσο έγκυρα και τεκμηριωμένα και αν είναι (καθώς προέρχονται από έμπειρους μελετητές) δεν τρώγονται... Ούτε έχουν μαγνητικές ιδιότητες να ανατρέπουν τις επιφυλάξεις για την πραγματικότητα. Ιδίως για την αξιοπιστία της χώρας που κάνει τις προσκλήσεις.

  Αν ήταν έτσι δεν θα είχε λόγο και ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου να μεταβάλει τα πιστεύω των ξένων αγορών (γνωστών οίκων και διακεκριμένων funds) να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία και να ψάξουν καλύτερα τις ευκαιρίες που προσφέρει.

  Τραπεζικό χρήμα αλλά και τα κονδύλια από τις δημόσιες επενδύσεις (για κρατικά προγράμματα) είναι αδύνατον να λειτουργήσουν ως εργαλεία ακόμη και για το "...εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν…" . Ο λόγος; Το ότι επικρέμαται… των κεφαλών μας η "Δαμόκλειος σπάθη…" των πλεονασμάτων του 3% μέχρι και το 2022, αν κάτι δεν αλλάξει.

  Αλλά για να αλλάξει αυτό το κάτι… και η γυναίκα του Καίσαρα, (εν προκειμένω η οικονομία) να μην φαίνεται καλή (στις προθέσεις και στις υποσχέσεις) και ιδίως τίμια (δηλαδή αξιόπιστη ως οικονομία) αλλά και να είναι, οφείλουμε να αποδείξουμε πολλά. 

  Εδώ όμως τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Γιατί δεν είναι μόνο οι δανειστές που θέλουν τα λεφτά τους και τα ζητάνε από τα υποχρεωτικά πλεονάσματα. Είναι και οι αγορές που για να ανάψουν πράσινο στην αναβάθμιση της οικονομίας θα ζητήσουν ρυθμούς 4% που απέχουν ακόμη, παρασάγγας από την πραγματικότητα…, όπως αντιλαμβάνονται οι πάντες στην κυβέρνηση. Και αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας. 

  Συνεπώς οι αγορές αλλά και οι κεφαλαιούχοι οι προσφερόμενοι να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις μας περιμένουν άλλο νεύμα..., για να ανταποκριθούν. 

  Τι είναι αυτό; Να πεισθούν ότι η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη απομακρύνει όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής σοβιετίας από την οικονομία και (κυρίως) αποδυναμώνει κάθε πιθανότητα επιστροφής της, σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής στο μέλλον. Έστω και στο μακρινό...

  Μόνο έτσι θα αντιληφθούμε και εμείς, ως λαός, ότι έχουμε λόγους να περιμένουμε από τον τόπο μας προκοπή και μέλλον. Ότι η οικονομία είναι αξιόπιστη και δίνει το κουράγιο στους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες. 

  Αυτούς οι οποίοι (στην πράξη) ενώ συμπιέζονται μέσα σε ένα, βαλκανικής μορφής, εργασιακό περιβάλλον, είναι δυνατόν να ελπίζουν για μελλοντικές ευκαιρίες, ισότιμες με εκείνες που αναζήτησαν οι 500.000 νέοι μας, σε αγορές της Ευρωπαϊκή Ένωσης και αλλού. 

  Πώς θα συμβούν όμως όλα αυτά, όταν μιλάμε για σωτηρία ζημιογόνων και πτωχευμένων ΔΕΚΟ. Πώς θα πείσουμε για ανατροπή της ελληνικής σοβιετίας αν δεν κρεμάσουμε πωλητήρια ή δεν κλείσουμε την κρατική σαβούρα, 4-5 συγκροτημάτων που αποκαλούμε βιομηχανία, αλλά τοποθετούμε δικά μας Δ.Σ. και εγκαθιστούμε νομενκλατούρα να τα σώσει και να τα εκσυγχρονίσει... Λες και είναι ηλίθιοι οι κομματικοί που διορίζονται να χάσουν τέτοιες κρατικές καρέκλες. Γι' αυτό πουλήστε ή κλείστε κράτος κ. Μητσοτάκη για να πείσετε τόσο τις αγορές όσο και τους ιθαγενείς της χώρας, ότι είστε πράγματι αποφασισμένος για αναπτυξιακό σοκ στην οικονομία.  

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων