Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Αυγ-2019 00:02

  Γεμάτα τα συρτάρια με αναπτυξιακούς!!!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Να μην ξεχνιόμαστε. Από το 2004 ως το 2019 ψηφίσαμε 3 αναπτυξιακούς νόμους. Έναν, ανά πενταετία!! Ωστόσο κάπου 3.000 επενδύσεις μουχλιάζουν. Γιατί;

  Γιατί το πρόβλημα των επενδύσεων, στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα, (όπως και το γενικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας) είναι καθαρά πολιτικό με έντονες αριστερές αποχρώσεις. Όλων των χρωμάτων και όλων των κομμάτων.

  Και όσο η πολιτική και οι πολιτικοί της θα κάνουν κουμάντο στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αναπτυξιακούς νόμους για επενδύσεις αλλά επενδυτές και επενδύσεις σε εμβέλεια γαλαξιακού τηλεσκοπίου...

  Τι μας συμβαίνει; Θέλουμε και επενδύσεις αλλά και να βολέψουμε το αριστεριλίκι μας… Θέλουμε και εργοστάσια ή μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και να μην έχει πολιτικό κόστος η κυβέρνηση και οι κομματικοί της Δήμαρχοι. Θέλουμε επενδυτές αλλά και την άνεση να τους αποκαλούμε σκοτεινά συμφέροντα και να τους βγάζουμε το λαδί για μια άδεια αποθήκης... Θέλουμε καινούργια επενδυτικά προγράμματα αλλά να μην ενοχληθεί και ο ανταγωνισμός που είναι συνδεδεμένος με την κρατικοδίαιτη οικονομία και τη διαπλοκή... Όλα δικά μας τα θέλουμε...

  Το θέμα είναι πώς τα καταφέρνουμε αυτά. Ο τρόπος είναι γελοίος μεν αλλά ιστορικά αποδεδειγμένος καθώς επαναλαμβάνεται, από όλες τις κυβερνήσεις στις 10ετίες της μεταπολίτευσης. 

  Παρακινούμε τους επενδυτές, με τον αναπτυξιακό νόμο που ευρέως διαφημίζουμε από όλα τα ΜΜΕ. Επιβεβαιώνουμε τις πολιτικές μας προθέσεις φέρνοντας συντομότατα το σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή. Το ψηφίζουμε.

  Αλλά για να εφαρμοστεί, ως νόμος, χρειάζονται Διατάγματα, Πράξεις, κοινές υπουργικές αποφάσεις και (το τραγικότερο όλων) μια τροποποίηση (με τροπολογία) του μόλις ψηφισθέντος νόμου!!! Κάποιες αρλούμπες (γνωστές και ως διατάξεις...) δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν.

  Και η περιπέτεια της επένδυσης και του επενδυτή ξεκινάει. Φέρνει τα σχέδιά του και τις μελέτες του για το πώς θα γίνουν πράξη. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση, ούτε μία στις χίλιες, να μην ανακαλύψουν οι αρμόδιοι, κενά και παραλήψεις, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του νόμου. 

  Τα επενδυτικά σχέδια περνάνε στο συρτάρι. Στο μεταξύ έχει γίνει γνωστή η επένδυση (αν είναι σημαντική και από τα ΜΜΕ). 

  Ξεκινούν οι αντιδράσεις των γειτόνων... (πες τους και ανταγωνιστές, το ίδιο είναι…) και η υπόθεση καταλήγει ή στο ΣτΕ, ή στην Αρχαιολογία, ή στο Λιμενικό, ή στην Δασική υπηρεσία .Και εκεί κολλάει… 

  Τότε είναι που οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι ο αναπτυξιακός νόμος της Ελλάδας (αν είναι ξένοι επενδυτές) εξυπηρετεί μόνο το πολιτικό κόστος της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Δεν έχει καμία άλλη ουσία. 

  Να και ένα χειροπιαστό γεγονός. Μαζί με τον πρώτο αναπτυξιακό νόμο, στο μακρινό..., 2004, χτίσαμε (πολιτικά και μόνο πολιτικά) τον θεσμό των Επιχειρηματικών Πάρκων, διαφημίζοντας ότι έτσι θα λύσουμε όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αττικής. Μετά από δύο χρόνια μεταξύ 2005-2006 οργανώσαμε και τα εγκαίνια των πρώτων 1-2 Επιχειρηματικών Πάρκων.

  Ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος δεν πρέπει να περιμένει ότι μέσα σε μια 15ετία ο θεσμός και τα Πάρκα θα λειτουργούσαν χωρίς προβλήματα και θα ήταν όλα καλά και ανθηρά για τους επενδυτές; 

  Ο, προχθεσινός, νέος αναπτυξιακό νόμος του υπουργού κ. Αδ. Γεωργιάδη παρεμβαίνει όμως και στα Επιχειρηματικά Πάρκα "...για ευκολότερη εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός του Πάρκου (λέει) και για τη δυνατότητα διαμεσολάβησης μεταξύ φορέα διαχείρισης Πάρκου και εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση διαφορών".

  Συγχαρητήρια και χίλια μπράβο στον κ. Αδ. Γεωργιάδη για την πρωτοβουλία του και την παρέμβασή του. Πως όμως και γιατί τώρα θα λυθούν, τα προβλήματα του θεσμού, που σέρνονται... εδώ και 15 χρόνια; Είναι νομίζουμε εύλογο το ερώτημα όταν μιλάμε για το 4ο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της 15ετίας 2004-2019.

  Τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα από το 2004 που ψηφίστηκε ο πρώτος αναπτυξιακός. Αυτός που δεν μας άρεσε το 2011. Τον αλλάξαμε για να στήσουμε και ένα υφυπουργείο fast track διαδικασιών... Δεν μας χρειάστηκε το υφυπουργείο... γιατί οι επενδυτές (Έλληνες και ξένοι) στριμώχτηκαν στα σύνορα... φεύγοντας από την Ελλάδα. Το 2016 μας έπιασε πανικός για το πού θα βάζαμε τους τότε επενδυτές (από την Αμερική κυρίως...). Ψηφίσαμε νέο αναπτυξιακό. Και σήμερα (χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει αν -ως κοινωνία- θέλουμε όντως επενδύσεις και επενδυτές στην Ελλάδα)ψηφίζουμε 4ο αναπτυξιακό. Καλορίζικός να είναι και σε καλή μεριά τα κεφάλαια...

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ