Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Αυγ-2019 00:03

  Δουλειές στους επαγγελματίες. Εδώ και τώρα!!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Προτάσεις να δοθούν σε επαγγελματίες κρατικές αρμοδιότητες για ταχύτερη ανάπτυξη, έχουμε. Κυβέρνηση και υπουργούς να το κάνουν πράξη χρειαζόμαστε 

  Να κάνουν πράξη τι δηλαδή; Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα που είναι επιεικώς... μόνο για γέλια.

  Εδώ και 15 χρόνια η σοφή μας Πολιτεία.. σκέφθηκε τον θεσμό των Επιχειρηματικών Πάρκων (αντιγραφή και από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες...). Να μαζέψουμε εκεί όσα εργοστάσια και βιοτεχνίες γίνεται, για να μη μπερδεύονται στα πόδια των κατοίκων. 

  Στήθηκαν, που λέτε, τα Πάρκα (Σχιστό, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, κοντά στα Μέγαρα και αλλού). Και με την ευκαιρία "ξεσκονίστηκαν" και κάποιες παλαιές Βιομηχανικές Περιοχές, ...μπας και δείξουμε και κάποιο έργο, σκέφτηκαν...

  Το 2008-2010 έγιναν τελετές και εγκαίνια με πολλά ταρατατζούμ... και πολιτικές φανφάρες για το έργο που μπήκε μπροστά...

  Βάλτε τώρα με τον νου σας τι τραβάνε (μέχρι σήμερα) οι επιχειρήσεις που πήγαν στα Πάρκα, για να καταφέρουν να πάρουν τις άδειές τους να λειτουργήσουν και να τακτοποιήσουν νομίμως τις εγκαταστάσεις τους. 

  Η ταλαιπωρία με το κράτος, που εκδίδει μία άδεια κάθε 1-2 χρόνια και δεν μπορεί να αποφασίσει για τα απόβλητα ούτε σε 5-10 χρόνια, είναι και για τις μονάδες τις "έγκλειστες" στα Επιχειρηματικά Πάρκα ακριβώς η ίδια με τις εκτός. 

  Οι "έγκλειστες" όμως δεν έχουν λόγο να ψάχνονται τόσο πολύ αφού γι' αυτόν τον λόγο πήγαν στα Πάρκα!!. Έχουν άδικο; 

  Λένε λοιπόν, (οι επιχειρηματίες του χώρου) και προφορικά και γραπτά (που τα συνοδεύουν μελέτες και μελέτες)... βρε, άνθρωποι του Θεού..., γιατί δεν λειτουργεί σε κάθε Επιχειρηματικό Πάρκο μια, διαπιστευμένη από το κράτος, ιδιωτική εταιρεία (δοκιμασμένη στο περιβάλλον και στη λειτουργία εργοστασίων) μηχανικών και περιβαλλοντολόγων να μας δίνει τις άδειες, σύμφωνα με το πώς ορίζει τους κανόνες του το κράτος.

  Γιατί να μη βρίσκουμε μαζί τους και λύσεις με τα απόβλητα (πάλι κατά πώς βούλεται το κράτος) αλλά να μην χάνουμε 2 χρόνια τρεξίματα και αν θα πάρουμε τις άδειες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες; 

  Το ίδιο λένε και όσοι λειτουργούν (ακόμη...) στις ΒΙΠΕ όταν ζητάνε επέκταση ή προσθήκη κτιρίων και μηχανημάτων. Γιατί να μην έχουμε εδώ στις ΒΙΠΕ μια υπηρεσία, διαπιστευμένων ιδιωτών, να βγάζουν σύντομα και νόμιμα τις άδειές μας. 

  Υπάρχουν και άλλες προτάσεις, (από Οργανώσεις επιχειρηματικών κλάδων και τάξεων) εξαιρετικά εύστοχες, για την προσπάθεια πάταξης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Δυστυχώς όμως από το ένα αυτί μπαίνουν από το άλλο βγαίνουν.

  Τι λένε οι προτάσεις αυτές. Όλες οι άδειες για τη λειτουργία εργοστασιακών, αποθηκευτικών, μεταφορικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, να ανατεθούν σε διαπιστευμένα γραφεία επαγγελματιών που θα λειτουργούν με προδιαγραφές και προϋποθέσεις τις οποίες βεβαίως και θα ορίζει, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει το κράτος.

  Προέκταση των προτάσεων είναι να ανατεθεί σε ιδιωτικά γραφεία, με γνώστες επαγγελματίες και επιστήμονες όλο το σύστημα εγκρίσεων ή αδειών, που συνδέονται με την περιβαλλοντική πολιτική. 

  Και πριν αρχίσουμε τον αντίλογο ή τα σχόλια για τις μεθοδεύσεις που συνιστούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες (οι οποίοι δεν έχουν λόγο να μην λειτουργούν νομίμως ή να αντιδρούν στους όποιους κανόνες της Πολιτείας) ας ρίξουμε μια ματιά πού βρισκόμαστε σήμερα, για να καταλάβουμε και που θα πάμε αν συνεχίσουμε έτσι. 

  Το 2011 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, από την οποία ξεκίνησαν και τα θεαματικά... περί fast track και άλλα παραμύθια με νεράιδες και επενδύσεις..., με στόχο να μην χάσουμε τις ορδές των επενδυτών... ψηφίσθηκε ο νόμος 3982/2011 που όριζε ότι τις αδειοδοτήσεις των εργοστασίων θα τις αναλάβουν τα βιομηχανικά τμήματα όλων των Επιμελητηρίων της χώρας.

  Προσέξτε τώρα. Για να λειτουργήσει η καινοτομία του νόμου έπρεπε να εκδοθεί και ένα Προεδρικό Διάταγμα με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του. Το Π.Δ. δεν εκδόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα... Και ας πέρασαν 10 χρόνια και 2-3 κυβερνήσεις!!! 

  Με τα λόγια χτίζουμε ανώγια και κατώγια..., χρόνια τώρα και στην πάταξη της γραφειοκρατίας. Στην πράξη όμως το κράτος "Λερναία Ύδρα" δεν αφήνει να χαθούν τα "κεφάλια" που "δαγκώνουν" την ιδιωτική οικονομία. Αν ο κ. Μητσοτάκης αναζητά ρόλο μεταρρυθμιστή οφείλει να τα κόψει. Οφείλει να ανοίξει χώρο σε ενδιαφερόμενους επαγγελματίες για παροχή υπηρεσιών αδειοδότησης. Συγκεκριμένες προτάσεις είναι στα χέρια και οικονομικών υπουργών και του επιτελείου του. Ας το τολμήσει, εδώ και τώρα!!. 

  george.kraloglou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων