Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 00:03

  Η 4ετία θα κριθεί τον Νοέμβριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Ο χρόνος είναι ο μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μήνες να χάσει θα είναι σε βάρος του. Τίποτε δεν θα του χαριστεί.
   
  Οι δανειστές αποκλείεται να ανοίξουν δρόμους στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να περάσει τη δημοσιονομική πολιτική εκείνη που θα τον διευκολύνει να ανορθώσει την μεσαία τάξη, να επαναφέρει στην αγορά αναπτυξιακό περιβάλλον και να στήσει πλέγμα κινήτρων για δουλειές και επενδύσεις.

  Οι κανόνες του παιχνιδιού για τα όρια και τις τακτικές του προϋπολογισμού του 2020 θα γίνουν γνωστές τον Σεπτέμβριο στις συναντήσεις των Βρυξελλών και στην Αθήνα στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος και όχι στο Χίλτον με σακίδια πλάτης...

  Στην πλατεία Συντάγματος θα ανοιχθούν και τα πρώτα χαρτιά των δανειστών σε επίπεδο γενικών κρίσεων για την οικονομία. Το ίδιο θα συμβεί και στις επαφές του κ. Μητσοτάκη σε Παρίσι και Βερολίνο, σε πολιτικό επίπεδο.

  Θα φανεί όμως παράλληλα, πως δεν υπάρχει ούτε πρόθεση συζήτησης για μείωση των πλεονασμάτων ( 2019-2022 που αποδέχθηκαν και ψήφισαν οι "ναι σε όλα" του ΣΥΡΙΖΑ).

  Και αυτό όχι από φράγκικο γινάτι..., αλλά από έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους στον προηγούμενο γύρο επαφών. Τον γύρο του Μαΐου και Ιουνίου, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο.

  Το κατά πόσο θα αναθεωρηθεί η θέση τους θα φανεί τον Οκτώβριο με την επίσημη έκθεσή για το εάν η οικονομία της Ελλάδας ανταποκρίνεται πράγματι στο κλίμα εφορίας που περιβάλλει τα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα κολακευτικά λόγια της διεθνούς αγοράς ή των funds.

  Η έκθεση των δανειστών για την οικονομία θα είναι και η απαρχή της χειροπιαστής επιχειρηματολογίας του κ. Μητσοτάκη, πως από εδώ και στο εξής η οικονομία μας αντέχει σε μείγμα οικονομικής πολιτικής για ελκυστικό περιβάλλον ανάπτυξης, ώστε να υποσχεθούμε νέους "καρπούς" που θα μας επιτρέψουν να αντικαταστήσουμε τις μεθόδους παραγωγής πλεονασμάτων αποκλειστικά από υπερφορολόγηση, όπως έκανε η κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφύγει τις ιδιωτικές επενδύσεις.

  Οι δανειστές βεβαίως και δεν είναι εύκολο να πεισθούν να ανατρέψουν τις επιφυλάξεις τους για την οικονομία, πράγμα που τους επιβάλλει να συζητάνε οτιδήποτε άλλο πέρα από τα πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα που έχουμε εμείς οι ίδιοι ψηφίσει μέχρι το 2022!!

  Μπορούν όμως να "στριμωχθούν". Και αυτό είναι αρκετά εφικτό (για την σημερινή εικόνα της οικονομίας μας) αν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποκτήσει δυνατότητα αντιπαραθέσεων, προς τους δανειστές, με πειστικά στοιχεία για σοβαρή κινητικότητα σε επενδύσεις. 

  Τα δε στοιχεία για της επενδύσεις, θα γίνουν συζητήσιμα, από τους θεσμούς, αν δεν περιορίζονται μόνο στα κεφάλαια που επενδύονται για να συμπληρωθούν άμεσες απόλυτες ανάγκες ή για να μην ερειπωθούν εγκαταστάσεις. Με άλλα λόγια, αυτά που παρουσίαζε (μετά το 2016) ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμείς επενδύσεις ακούγαμε και επενδύσεις δεν βλέπαμε… 

  Συζητήσιμα στοιχεία, λοιπόν, για επενδυτικά κεφάλαια, είναι μόνο οι ξένες επενδύσεις. Οι πολυεθνικές επενδύσεις. Ο εξ Αμερικής επενδύσεις. Εκείνες που ψάχνουν και ψάχνονται παγκοσμίως… Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις και όχι βραχυπρόθεσμες. Οι ευκαιριακές δηλαδή, του υπολογισμένο ρίσκου και γρήγορων κερδών…

  Εάν η κυβέρνηση δεν είναι εφοδιασμένη με επενδυτικά πακέτα που θα έχουν σχηματοποιηθεί ως προοπτικές από τις στρατηγικές της για προσέλκυση επενδυτών , σε συνδυασμό και για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα βασισμένα σε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία θα διασφαλίζουν μορφή ανάπτυξης σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας (ενέργεια, νερά, μεταφορές, υποδομές), οι δανειστές δεν θα καθίσουν σε τραπέζι με βασικό μενού και "μαγειρέματα", για μείωση των πλεονασμάτων.

  Ωστόσο αν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης χάσει την ευκαιρία έστω και να ανοίξει το θέμα των πλεονασμάτων ,πριν συνταχθούν οι εκθέσεις των δανειστών ( Σεπτέμβριο –Οκτώβριο) για τις δυνατότητες της οικονομίας (ώστε και οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2020 -που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο- να θεωρούνται εφικτοί) τα μέχρι στιγμής χειροκροτήματα και η αισιοδοξία ( ακόμη και η συγκρατημένη..) που έχει εισπράξει η κυβέρνηση, δεν θα αντέξουν μέχρι του χρόνου τέτοιες μέρες.. Ο "αγώνας δρόμου" με αντίπαλο τον χρόνο έχει ήδη ξεκινήσει. Ο σωστός "διάδρομος" είναι αυτός που βγάζει στις ιδιωτικές επενδύσεις. Κανείς άλλος.

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων