Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουλ-2019 00:02

  Φέρτε πίσω τα φουγάρα, κ. Γεωργιάδη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Σταματήστε την αποβιομηχάνιση. Φέρτε νέα φουγάρα. Μόνο με 3% αύξηση συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ χτίζουμε 600.000 δουλειές. Δείτε τι σας λένε...

   
  Θέλετε και άλλες δουλειές; Υπάρχουν τουλάχιστον 150.000  στους μικρομεσαίους . Βοηθήστε τους όμως με φορολογικά κίνητρα να μεγαλώσουν 2-3 πόντους, από εκεί που βρίσκεται σήμερα η παραγωγικότητά τους.

  Θα σας φέρουν κέρδη στο ΑΕΠ και θα βοηθήσουν αισθητά την ανεργία. Το νούμερο των 150.000  για θέσεις εργασίας το συζητάνε οι ίδιοι και το γνωρίζουν πολύ καλά στο υπουργείο σας, κ. Αδ. Γεωργιάδη.

  Και, πάνω απ όλα, κατά την άποψή μας, καλό θα ήταν (για όλους μας…) να μην ξεχνιόμαστε. Να μη πανηγυρίζουμε χωρίς λόγο. Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την κυβέρνηση και μαζί του ίσως και ο λαϊκισμός στην οικονομία (μένει να το δούμε αυτό…).

  Η Ελλάδα όμως, με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν  "μετακόμισε" αυτόματα από την ουρά της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Παραμένει στην 27η θέση , και βλέπει  μπροστά της όλες της πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Πολύ σύντομα θα δει και τα Σκόπια.

  Η Ελλάδα δεν "μετακόμισε" ούτε από την 57η θέση στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, ανάμεσα στις 140 χώρες που μετράει το πολύ γνωστό μας WEF.

  Η Ελλάδα παραμένει μετά μανίας στην 51η θέση στην προστασία των επενδύσεων και των επενδυτών και στην 44η θέση στην ευκολία να κάνεις επενδύσεις, ανάμεσα στις 190 χώρες που μετράει ο οργανισμός αναζήτησης επενδυτικών ευκαιριών στον κόσμο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  Στην Ελλάδα  έχουν να γίνουν επενδύσεις της προκοπής πάνω από 30 χρόνια. Από τότε δηλαδή που το  ελληνικό κράτος - "μαχητής" ξεκίνησε με κάθε τρόπο τον διωγμό των επενδυτών.

  Από το 1990, με κοινές υπουργικές αποφάσεις όχι να λύσουν την γραφειοκρατία και τον εκπατρισμό ντόπιων και ξένων επενδυτών, αλλά να τα κάνουν όσο χειρότερα γίνεται.  Όσο πιο περίπλοκα.

  Γιατί; Γιατί τότε συντηρούσαμε το σοσιαλιστικό αίσχος με τον κρατικό Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων  (ΟΑΕ), που τον τρέφαμε από τους φόρους του λαού, μαζί και κάποιες 30.000 κλαδικούς κομματικούς.

  Από τότε η ιδιωτική οικονομία, οι βιομηχανίες και κάθε είδους πολυεθνική, ήταν οι εχθροί του "κράτους-επιχειρηματία".

  Στην πραγματικότητα του κράτους-μπαταχτσή, που είχε στην κατοχή του 53 κρατικές βιομηχανίες και το 75% των στρατηγικών τομέων της οικονομίας! Όλοι οι άλλοι -πλην κράτους- ήταν εχθροί και έπρεπε να διωχθούν! Και διώχθηκαν...

  Οι εργαζόμενοι που έχασαν τις θέσεις τους στην ιδιωτική βιομηχανία έφθασαν και τις 750.000. Η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ κατέβηκε μέχρι το 8%. Η αποβιομηχάνιση της χώρας είναι (10ετίες τώρα) καθημερινό φαινόμενο.

  Και τι λέει η βιομηχανία που απομένει στον τόπο μας; Τα είχε πει προσωπικά και στον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα και στους κομισάριους Τσακαλώτο και Πιτσιόρλα, με υπομνήματα και 3 μελέτες, στις οποίες ήταν άριστη και η αποτύπωση  της κατάστασης και το πως θα συνέλθουμε βιομηχανικά.

  Σύντροφοι (τους είπαν) , η ελληνική βιομηχανία και επενδύσεις θέλει και μπορεί να κάνει και ξέρει να πάρει επάνω της την ανάπτυξη.

  Ίσως να μην μπορεί να παρακολουθήσει τον στόχο της ΕΕ για αύξηση της συμμετοχής της ευρωπαϊκής  βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 15% στο 20%, αλλά την συμμετοχή της στο ΑΕΠ της Ελλάδας είναι σε θέση να την φτάσει από το σημερινό 8-9% στο 12%, παρακολουθώντας αποτελεσματικά  και κάποια επενδυτική εκστρατεία της Πολιτείας.

  Και αν την βοηθήσει το κράτος να τα καταφέρει όλα αυτά, υπόσχεται (παρέα με τους μικρομεσαίους της μεταποίησης) να ξαναδώσει τις δουλειές που έχασαν όλα αυτά τα χρόνια οι 750.000 εργάτες και υπάλληλοι.

  Τα ερωτήματα λοιπόν, κ. Αδ. Γεωργιάδη, τόσο για την επενδύσεις όσο και για τις ευκαιρίες που θέλετε να προσφέρετε σε εγχώριους και πολυεθνικούς επιχειρηματίες είναι τρία. Θα τους  δώσετε τον χρόνο, έστω και την 4ετία της θητείας σας, για να σχεδιάσουν σωστά τις επενδύσεις, αλλά και τις αποσβέσεις;

  Θα ορίσετε κανόνες του παιχνιδιού που δεν θα αλλάξετε τον επόμενο χρόνο; Το κράτος θα είναι φιλικό ή θα συνεχιστεί ο διωγμός στον ιδιώτη επενδυτή, για να προστατευτεί η σημερινή κρατικοδίαιτη οικονομία με όλη την διαπλοκή της; Υπάρχει απάντηση; 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων