Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουλ-2019 00:03

  Αυτοί είναι οι εχθροί της οικονομίας. Ξηλώστε τους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Χθες τα ήθελε τα 100 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια η οικονομία. Φέρτε τα ως το 2023. Δώστε κανονικές δουλειές και παραμερίστε τα κομπογιαννίτικα του ΣΥΡΙΖΑ. 

  Κορυφαίος εχθρός των ιθαγενών της χώρας (στην οικονομία) είναι ο "φύλαρχος", γνωστός από το 1974 με το όνομα "λαϊκισμός". Τελευταίο "έργο" του η μπαρουφορλογία ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιη ανάπτυξη...

  Τον συνοδεύει πάντα και παντού, για 30 και περισσότερα χρόνια, ο "γίγαντας" κρατικός αρνητισμός, σε κάθε είδους επένδυση. Ακόμη και εκκλησίας... Είναι πολλές στη γειτονιά..., θα σου πούνε.

  Ο αρνητισμός "φωλιάζει" στο "οχυρό" της σκόπιμης γραφειοκρατίας. Η γραφειοκρατία (μελετημένη να συντηρεί άχρηστες θέσεις, σφραγίδες και δαιδαλώδεις διαδικασίες) λειτουργεί θεμελιακά σε κλάδους της παραοικονομίας ειδικούς στη σύνταξη (άχρηστων κατά τεκμήριο) περιβαλλοντικών και άλλων μελετών, υποχρεωτικών όμως για την οποιαδήποτε αδειοδότηση. Οι εξωτερικοί "μελετητές" συμβαίνει... να γνωρίζουν εκτός από τις διαδικασίες, πρόσωπα και πράγματα σε όλα τα υπουργεία και τις Αρχές που εκδίδουν άδειες. Άδειες για τις οποίες απαιτείται, 2ετία ή 4ετία, να εκδοθούν... Απίστευτο κύκλωμα. 

  "Συμμαχική δύναμη" ο τοπικισμός. Ώριμο φρούτο δεκαετιών. Κρύβει απατεώνες και οικοπεδοφάγους που "συμπτωματικά "είναι σύμμαχοι συμφερόντων ανταγωνιστών της επένδυσης. Αιχμάλωτος και (εκ των πραγμάτων αναγκαστικός "συνεργάτης" η δικαιοσύνη και ειδικά το ΣτΕ. Θα το αντιληφθείτε από τον καταιγισμό προσφυγών, ακόμη και για τη λειτουργία του μοναδικού καφενείου σε απομακρυσμένο ορεινό χωριό…

  Τι μπορεί να κάνει η νέα κυβέρνηση (από αύριο το πρωί) αν θέλει να  πείσει για την αξιοπιστία της χώρας και εφόσον επιθυμεί να προελκύσει τα 100 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις που χρειάζεται η οικονομία και ίσως κάποιες, 50-70 δισ. (όπως μαθαίνουμε) με υποψήφιους επενδυτές από την Ασία, τα χαρτιά και τα σχέδια των οποίων μιλάνε και για ιδιωτικοποιήσεις. 

  Στα ντουλάπια των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας - Ανάπτυξης και Ενεργείας Περιβάλλοντος "μουχλιάζουν" (σκόπιμα κατά την άποψή μας) 80 τολμηρότατες πρακτικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, ικανές να επηρεάσουν θετικότατα και την οικονομία στο σύνολό της. 

  Είναι 80 μεταρρυθμίσεις που η ίδια η αγορά, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές τις ανάλυσαν, έγραψαν και παρέδωσαν σε υπουργούς και υπηρεσίες, με τη σκέψη μήπως φιλοτιμηθεί κάποιος στο κράτος. 

  Οι μισές μιλάνε για τη γραφειοκρατία. Και από αυτές, οι μισές επίσης για κινήσεις με αποφάσεις που είναι εύκολο να γίνουν πράξεις, μέσα σε μία εβδομάδα. 

  Ως (μέχρι στιγμής) αποτέλεσμα, εδώ και 3 χρόνια (2017-2019) ήταν κάποια μορφής ευαισθησία... 10-15 από αυτές. Σε κατάσταση εφαρμογής όμως (με την εκδήλωση της κρατικής ευαισθησίας...) δεν είναι παραπάνω από 3!!!

  Να λοιπόν από πού να ξεκινήσει ο βηματισμός, με προορισμό την αλλαγή και την τόνωση του (ανύπαρκτου σήμερα) αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Ξηλώστε ό,τι εμφανώς συνδέεται με τη γραφειοκρατία και το οικονομικό παρακράτος που παρεμποδίζει επενδύσεις. Περιορίστε το κράτος μόνο στον σχεδιασμό και στον έλεγχο με μηχανισμούς στους οποίους θα μετέχουν και ιδιώτες. 

  Στην επενδυτική πολιτική αστραπιαίες κινήσεις στην ολοκλήρωση των γνωστών σημαντικών επενδύσεων (ΟΛΠ, Ελληνικό, Χρυσός, Ναυπηγεία, ιδιωτικοποιήσεις) που εξελίχθηκαν, στα χέρια των αριστερών, σε θλιβερή "σαπουνόπερα". Και με φιλοεπενδυτικές τακτικές επαναφέρετε τον ρυθμό εισροής κεφαλαίων που πάγωσε το 2009. 

  Τα κεφάλαια δεν είναι ήταν καθόλου λίγα. Οι μετρήσεις τα βγάζουν σε 15-20 δισ. Να προσθέσουμε σε αυτά και τα 10-12 δισ., επενδύσεις "ξεσκουριάσματος" των εγκαταστάσεων. Αυτές που παπαγαλίζει από το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ ως κέρδος της δίκαιης ανάπτυξης...

  Αν τα 20 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια επανακάμψουν στην ενδοχώρα... (από ξένους ομίλους ή από ξένες Τράπεζες, αν θέλετε) και μέσα σε μια 5ετία (όχι αργότερα από το 2025) καλύψουν το τεράστιο κενό των 100 δισ. ευρώ που χάθηκαν, την 5ετία 2015-2019, μπορούμε να ελπίζουμε για ρυθμούς και κλίμα με προοπτική στην οικονομία μας.

  Να λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό, αν θέλουμε να μιλάμε για αποφασιστικότητα στην πολιτική. Καλέστε (την επομένη της ορκωμοσίας σας) τους μελετητές και συντάκτες-εκπροσώπους της αγοράς και αποφασίστε μαζί τους τι γραφειοκρατικά προβλήματα και ελλείψεις έχει η αναπτυξιακή νομοθεσία της χώρας. Και με ποιές μεταρρυθμίσεις θα έλθουν (μέχρι το 2025), οι επενδύσεις ύψους 100 δισ. (για τις οποίες έχει "σημάνει προσκλητήριο και ο ΟΟΣΑ με τα εργαλεία του).

  Ο πολιτικός ρεαλισμός η διάθεση (και όχι απλά η πρόθεση) για άμεση ανάπτυξη με ιδιωτικές επενδύσεις ας διαδεχθεί τις μεγαλοστομίες και τις φανφάρες, καφενειακής μεταφυσικής... Μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές τομές έχει ανάγκη ο τόπος. Πολιτικό θάρρος που δεν θα κλονιστεί αν χρειαστεί να μεταφερθούν ακόμη και αρμοδιότητες από τον κρατικό τομέα στον ιδιωτικό. Να διαπιστευτούν δηλαδή επαγγελματίες ιδιώτες ικανοί να αποδείξουν την αβάσταχτη ανικανότητα του ελληνικού κράτους Το κέρδος μπορεί να είναι και επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού. Το κόστος θα είναι μόνο πολιτικό. Το αντέχετε; 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων