Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουλ-2019 00:02

  Οι δεν πληρώνω και οι δεν πληρώνομαι...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Ο Συριζαϊσμός είναι νοοτροπία. Φάνηκε και με τους τρακαδόρους του δεν πληρώνω. Εμείς δεν το καταλάβαμε. Ας δούμε τώρα πόσο ακριβά θα μας στοιχίσει. 

  Αυτό που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση ως κράτος -επιχειρηματίας, οι γνωστές ΔΕΚΟ, θα προκαλέσει φρίκη σε όποιον θελήσει να ανοίξει προσεκτικά τα βιβλία τους και να λογαριάσει, σωστά, τις υποχρεώσεις τους. 

  Η γενική εντύπωση είναι πως οι κάπου 15.000 Συριζαίοι που σκορπίστηκαν από το κόμμα, από το Μαξίμου και από τις διασυνδέσεις τους... (όπως λέει και η κυρία Τασία) στις κρατικές επιχειρήσεις συμπεριφέρθηκαν περισσότερο σαν καταληψίες παρά ως διορισμένοι ευνοϊκά από το κόμμα, όπως συνηθίζεται. 

  Καταληψίες με τη νοοτροπία του τρακαδόρου... μεγάλων διαστάσεων μιας και οι "τράκες" τους είχαν πίσω τους το κράτος. 

  Δεν θα βρεις, κρατικό μονοπώλιο που να μην έχει βάλει χέρι στα ταμεία του κράτους, στους φόρους και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δανειστές τα ξέρουν και μας έχουν κόψει κουστούμι πολλών δισ. ευρώ...

  Το θέμα όμως είναι πως το κράτος έχει αφήσει και μεγάλη γκάμα προμηθευτών ιδιωτών με φέσια, με παγωμένες πληρωμές και  άγνωστη την τύχη της εξόφλησης. 

  Μέχρι και συνεργεία ιδιωτών (με δεκάδες εργαζόμενους, νέους 25-30 ετών), είναι στην κρατική μαύρη -λίστα, του περίμενε... Τζαμάδες ή ασπριτζήδες που έφτιαξαν ζημιές από συγκυριακές καταστροφές στο κράτος ψάχνουν να βρουν τα λεφτά τους… Και αν θα τα πάρουν, όσο ακόμη λειτουργεί το μαγαζί τους. 

  Τα κρατικά μονοπώλια σε ενέργεια, στις μεταφορές, στα νερά και σε κρατικές υποδομές ενώ χρειάστηκαν συνεργασίες με ιδιώτες έδειξαν συμπεριφορά αποικιοκράτη Ινδίας ή Αφρικής που θεωρεί ότι έχει κάνει μεγάλη χάρη στον ιδιώτη με τη δουλειά που του έδωσε… Και καλά θα κάνει, ο επάρατος επιχειρηματίας... να σκάσει και να περιμένει... πότε θα πάρει τα λεφτά του. 

  Για να μην παραπέμψω στις απίστευτες περιπέτειες των τευτλοπαραγωγών με την κρατική βιομηχανία ζάχαρης, ας ψάξουμε σε μικρούς και μεσαίους που έχουν συνεργεία και καρνάγια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε κρατικά παραγωγικά προγράμματα (μεταφορές κατασκευές προϊόντων άμυνας και παρόμοια) και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί...

  Κατασκευαστές ή και συντηρητές κλιματιστικών που "πήραν" κρατικές δουλειές, μέσα από ΔΕΚΟ, να δείτε τι λαχτάρες έχουν πάθει και τι μαυρίλα έχει προκαλέσει η "δουλίτσα" με το κράτος. 

  Δεν αναζητώ ιδανική λειτουργία στις σχέσεις κράτους προμηθευτών ή κράτους και κατασκευαστών έργων δόμων ή εγκαταστάσεων. Προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν γιατί το ελληνικό κράτος δεν έχει μάθει να υπηρετεί τον πολίτη αλλά να το υπηρετεί ο ιδιώτης πολίτης, χάνοντας και την επιχείρησή του. 

  Η αναφορά μου στο θέμα εστιάζεται στην αναξιοπρέπεια της 4ετίας ΣΥΡΙΖΑ από Διοικήσεις των ΔΕΚΟ και από συμβούλους υπουργείων και υπουργών. Στη συμπεριφορά τους προς τον προμηθευτή ή τον συνεργαζόμενο ιδιωτικό όμιλο όχι με πολιτισμένη τακτική συνεργάτη αλλά με νοοτροπία του αφέντη κράτους προς το σίχαμα… ιδιώτη που λόγω ανάγκης συνεργάστηκε μαζί του. 

  Την ίδια στιγμή οι προμηθευτές των κρατικών μονοπωλίων (ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με μεταφορές, κρατικά οχήματα κατασκευές και συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα), παρακολουθούν (από δημοσιεύματα, και συζητήσεις εντός των υπηρεσιών των ΔΕΚΟ) την τακτική αυθαίρετων αμοιβών σε κομματικούς που προσλαμβάνονται, (στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων, χρηματοδοτούμενων και από το ΕΣΠΑ) και καταλήγουν στο απαισιόδοξο σενάριο, ότι τα λεφτά τους είναι χαμένα. 

  Το γιατί είναι ευνόητο. Όταν συναντούν εκδικητικά γνωρίσματα στις τακτικές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα ακόμη και από εκείνους, του ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται πως κρατάνε σημαία "σωτηρίας" της κοινωνίας στο όνομα της αριστεράς και της προόδου… βεβαίως και  αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο… 

  Οι δεν πληρώνω του ΣΥΡΙΖΑ, ως τρακαδόροι, ήταν η προέκταση των καταληψιών του 3-4% της βάσης του, που βεβαίως και δεν εκφράζει ιδεολογία αλλά ό,τι του κατέβει, αρκεί να κάτσει στον λαό!! Οι δεν πληρώνομαι... όμως (φθάνουν το 45% των ιδιωτών εργαζόμενων) είναι ανάμεσα στα θύματα της νοοτροπίας ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα συναντήσεις αλλού. Κρατάμε το κράτος όσο μπορούμε (ακόμη και με ζημιές) να βολευτούμε εμείς (ως ανεπάγγελτοι αριστεροί) ενώ, ταυτόχρονα, βγάζουμε και το άχτι μας… στον ιδιώτη, εχθρό της κοινωνίας, αφήνοντάς τον (ως προμηθευτή) απλήρωτο. Αν αυτός δεν έχει να δώσει μισθούς στους δικούς του εργαζόμενους, μας είναι αδιάφορο. Σε ιδιώτες δουλεύουν. Ας πρόσεχαν...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων