Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιουν-2019 00:02

  Πώς 500.000 μετανάστες θα γυρίσουν πιο σίγουρα και από τις εκτός Ελλάδος καταθέσεις...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Επενδύσεις με ελληνικά "πορτοφόλια" (εντός ή εκτός Ελλάδος) ούτε για δείγμα. Τώρα θα νοιώσουμε τι σημαίνει αξιόπιστη πολιτική. Τέλος τα παιχνίδια. 

  Με τον "Ντάρλινγκ έκλεισα τις Τράπεζες", αρχηγό κόμματος... στη Βουλή και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, αντιπολίτευση (να πληρώνει τα ταξί του Ρουβίκωνα, μπας και κουραστούν τα παιδιά...) δεν θα βρουν ανταπόκριση προσκλήσεις αλλά και παρακλήσεις... της νέας κυβέρνησης να μπουν λεφτά στον τόπο και να δούμε δουλειές αντί για κρατικές δουλίτσες. 

  "Τεστ" για να το διαπιστώσουμε είναι να μετρήσουμε, από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, πόσοι και ποιοι... θα φέρουν πίσω λεφτά από τις ξένες Τράπεζες με σκοπό να κάνουν μπίζνες... στην Ελλάδα. 

  Δεν μιλάμε για μεταφορά καταθέσεων αλλά για εκείνα (τα γνωστά) τεράστια επιχειρηματικά κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν. Τα επιχειρηματικά κεφάλαια – καταθέσεις που (λογικά) θα είχαν προορισμό την τοποθέτησή τους σε εγχώριες επενδύσεις. Δεν χρειάζονται άλλες εξηγήσεις. Ξέρουν οι πάντες τι εννοούμε. 

  Και για να το εστιάσουμε ακόμη περισσότερο, ας μείνουμε μόνο στα 10-15 δισ. που "έδιωξαν οι Τσίπρας – Βαρουφάκης, στις 26 Ιουνίου 2015 με τα capital controls...

  Αυτά τα λεφτά δεν έφυγαν απλά. Έφυγαν από την ανάκαμψη και την ανόρθωση της οικονομίας. Μαζί τους (μέσα στο 2016-2017) και όλα εκείνα που μαζεύτηκαν (σαν αναγκαίο ρευστό) μετά την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας. Μετά την απόλυτη αποεπένδυση και την επιστροφή της δευτερογενούς ελληνικής παραγωγής σε επίπεδο μικρής βιοτεχνίας και μεγάλης χειροτεχνίας... υπό τον τίτλο τεχνολογία και καινοτομία. 

  Αυτά ψαχουλεύουν οι πραγματικοί κεφαλαιούχοι της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας όταν αναζητούν στην Ελλάδα συνεργασίες και καταλήγουν στο κράτος. Αυτά λένε (σε κάθε μορφής διάλογο) όταν (σε πρώτη φάση) απορροφούν ό,τι παραγωγικό ρετάλι... έχει μείνει στον τόπο και σε δεύτερη φάση, αλλάζουν έδρα και δρομολογούν σχέδια πώλησης των αγορασμένων εγκαταστάσεων με στόχο την ξενοδοχειακή και τουριστική τους αξιοποίηση. Εσείς, ως Έλληνες και πατριώτες γιατί δεν κάνετε επενδύσεις. Γιατί κρατάτε έξω τα λεφτά σας...

  Ποιος μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά. Έστω και με τολμηρά ανοίγματα της οικονομίας, στις ιδιωτικές επενδύσεις προσκαλώντας επενδυτές μέσα από απλά φορολογικά κουδουνίσματα... Γιατί φορολογικά κίνητρα με ήχους καμπάνας... (που να ακουστούν παντού) είναι αδύνατον λόγω της Επιτροπείας Τσίπρα, η οποία λήγει (στην καλύτερη περίπτωση) το 2022 αν όχι το 2028. 

  Το κράτος λοιπόν και η κρατικοδίαιτη πολιτική είναι η μόνη προσφερόμενη για να φέρει και κάποιος, εγχώριος, κεφάλαια που έχει εκτός Ελλάδος ή και ξένος, αν του αρέσει να εξαγοράσει επιχειρήσεις στην Ελλάδα. 

  Αλλά οι ντόπιοι κεφαλαιούχοι ξέρουν την κατάσταση και υποψιάζονται τις παγίδες. Δεν θα επιστρέψουν καταθέσεις εξωτερικού για να αγοράσουν τα παλιοσίδερα και την κρατική επιχειρηματική αθλιότητα που συντήρησε και ο Αλέξης Τσίπρας την τετραετία του. 

  Άλλες όμως "ευκαιρίες" εκτός από την αποκρατικοποίηση (που θα πολεμούν μετά μανίας ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αριστερές παραφυάδες του...) αποκλείεται να υπάρξουν.

  Και αυτή θα είναι και η δεξαμενή που θα προσφέρει η οικονομία για "βουτιές" τολμηρών και μακροπρόθεσμων ξένων επενδυτών. Οι κρατικές επιχειρήσεις που κατέχουν το 70% της οικονομίας σε κατάσταση για εξαγορά οικοδομής και παλιοσίδερών...

  Ποιος ντόπιος βλάκας λοιπόν θα φέρει πίσω τα 10-15 δισ., από τις ξένες Τράπεζες, να τα επενδύσει έστω και στην ιδιωτικοποίηση, αν δεν έχει στα χέρια του συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν απολύσεις, παγωμένους φορολογικούς συντελεστές για μια 10ετία και άδειες επενδύσεων απεριορίστου ισχύος. Ωστόσο άλλες δυνατότητες δεν υπάρχουν στην αλυσοδεμένη οικονομία από τη σκληρή Εποπτεία του Αλέξη Τσίπρα και στα 30 προαπαιτούμενα τα οποία λειτουργούν ήδη ως νάρκες στο έδαφος της νέας κυβέρνησης της 8ης Ιουλίου 2019. 

  Όταν λοιπόν (λόγω Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ) η εικόνα σου, σε κεφαλαιούχους ξένων επενδύσεων είναι ότι διαθέτεις μεν (ως οικονομία) 10-15 δισ. εγχώρια κεφάλαια, αλλά ακινητοποιημένα σε ξένες Τράπεζες (γιατί κανείς δεν ρισκάρει στην Ελλάδα της αριστεράς και της προόδου -,έστω και ως αντιπολίτευση-) χάνεις την αξιοπιστία σου. Τι σου μένει; Να αλλάξουν βιολί οι "προοδευτικοί", τύπου ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζοντας και την πατρίδα τους. Γίνεται όμως αυτό; Μάλλον όχι. Λύση τότε είναι, μετά τη συνταξιοδότηση 500.000 από τους σημερινούς (ακόμη) εργαζόμενους να καλέσεις τους 500.000 μετανάστες σου, να εργαστούν λίγο και να πάρουν, τουλάχιστον την σύνταξη τους στην Ελλάδα...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων