Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 12-Οκτ-2018 00:03

    Ξύπνησε ο ΣΕΒ... και ανακάλυψε πως μας κλέβουν!!!

    • Εκτύπωση
    • Αποθήκευση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Κράλογλου 

    Η δημόσια παραδοχή, ότι το μέγεθος της παραοικονομίας ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ!!! κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ανορθολογισμού των φόρων. 

    Δεν τα λέει η στήλη αυτά. Δεν είναι δικές μας γκρίνιες. Ο ΣΕΒ τα παραδέχεται. Τα έγραψε χθες στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο που παρουσιάσαμε και στο Capital.gr

    Θέλετε κι άλλα από τις "όψιμες" ανακαλύψεις του ΣΕΒ; Διαβάστε... "Όσον αφορά στις μισθολογικές δαπάνες λειτουργίας του κράτους, ενώ grosso modo είμαστε περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ υπάρχουν πολύ πιο αναπτυγμένες χώρες από την Ελλάδα (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία) που έχουν μικρότερες δαπάνες μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαθέτουν καλύτερους μισθούς και πιο παραγωγικό Δημόσιο. Στην πλευρά των δαπανών, λοιπόν, καλό θα ήταν να σκεφτούμε πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα του κράτους, με την εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών, όπως κάνουν όλες οι επιχειρήσεις του κόσμου, καθώς και πολλές άλλες κυβερνήσεις." 

    Τώρα, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τι άλλες επιχειρήσεις του ανεπτυγμένου και προς ανάπτυξη κόσμου, που (ορθότατα) επικαλείται ο ΣΕΒ είναι άλλου παπά ευαγγέλιο... Και βεβαίως όχι του Νίκου Παππά, του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός βρίσκεται στον δικό του ανύπαρκτο κόσμο...

    Και πάμε σε άλλη (κορυφαία κατά την άποψή μας) παραδοχή του ΣΕΒ (και ας έδωσε συχαρίκια στον Αλέξη Τσίπρα -στη Γενική Συνέλευση- για το "οικονομικό θαύμα" που επιτέλεσε στην Ελλάδα). "Οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που περιλαμβάνουν και τους αυτοαπασχολούμενους, υπερφορολογούνται. Αλλά η αύξηση των εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερη εάν η μείωση των φορολογικών συντελεστών συνεπικουρείται από πρόσθετες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος, και τη διατήρηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλά επίπεδα."

    Και καταλήγει μετά από αυτά: "Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών να συμπέσει με ένα δυσμενές οικονομικό κλίμα, που να εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, παρά τη γενικευμένη πτώση των φορολογικών συντελεστών. Το δε ερώτημα (σ.σ για το δυσμενές κλίμα) τίθεται μετ’ επιτάσεως, καθώς στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια, η πολιτική σταθερότητα θα τεθεί σε δοκιμασία, με προφανείς δυσμενείς παρενέργειες στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς η χώρα βγαίνει στις αγορές χωρίς καμία χρηματοδοτική στήριξη μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής, και ενώ έχουν ήδη δοθεί δεσμεύσεις στους πιστωτές για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων".

    Τι έχουμε όμως εδώ... λέμε εμείς τώρα. Έχουμε (γραπτή) επιβεβαίωση  (εκείνων που εκπροσωπούν, εγκύρως, την αγορά) πως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι καθαρά πολιτικό αν όχι (κατά την προσωπική μου άποψη) κομματικό. Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι τα ελληνικά κόμματα (στο σύνολό τους) είναι ψευδεπίγραφα και δεν αντιλαμβάνονται τις καταβολές των Ελλήνων ψηφοφόρων. 

    Τι σημαίνει όμως (για την Ελλάδα) παθογένεια στην οικονομία της λόγω αθεράπευτου (για 45 χρόνια) πολιτικού προβλήματος; Σημαίνει (στην πράξη) απάτη και πελατειακές σχέσεις με πρωταγωνιστή ένα κατακερματισμένο κράτος υπόδουλο σε συμφέροντα, εξυπηρετήσεις και κρατικοδιαιτισμό σε σημείο αηδίας...

    Ποιος το επιβεβαιώνει αυτό; Το πολιτικό, κομματικό, εργατοπατερικό και κρατικό παγκόσμιο ρεζιλίκι της Ελλάδας με όλα εκείνα που έχουν να κάνουν για την κάθε μορφή αξιολόγησης στο κράτος. 

    Ρωτήστε οποιοδήποτε κόμμα, από το ΚΚΕ μέχρι τη Χρυσή Αυγή να σας δώσουν την θέση τους (την καθαρή θέση, όχι τα μισόλογα) για την αξιολόγηση κρατικών υπαλλήλων σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, Δήμους και χρήσιμους ή άχρηστους κρατικούς Οργανισμούς. Αν υπάρξει απάντηση ευχαρίστως να την φιλοξενήσουμε, με πηχυαίους τίτλους, στη στήλη μας. Αρκεί, βέβαια, να προέρχεται από κόμματα και όχι από κομματικές παραφυάδες ή κομματόσκυλα. 

    Τι μας λέει, συνεπώς, (με πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά λόγια) ο ΣΕΒ που (επιτέλους) άνοιξε το στόμα του (αντί να μασάει τα λόγια του). Μας λέει πως αν βαδίσουμε (από τούτη την ώρα μέχρι το 2019-2020) σε πολιτική ανωμαλία (έτσι μεταφράζεται η επισήμανση για πολιτική σταθερότητα) η οικονομία δεν θα λειτουργεί, κατά πως έχει ανάγκη να σταθεί στα πόδια της (μετά την έξοδο από το μνημόνιο). Γιατί (μεταφράζοντας -κατά τη γνώμη μας- τον ΣΕΒ) η "σπονδυλική της στήλη" δεν έχει "μοιραστεί" σε πολιτικές και οράματα, αλλά σε ανίκανα ερασιτεχνικά κόμματα, με ατολμία και φοβίες για την (οποιασδήποτε μορφής) οικονομική μας ανάπτυξη.

    george.kraloglou@capital.gr 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων