Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Οκτ-2018 00:03

  Αυτά δεν πέφτουν ούτε με πολιτικό σεισμό...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Οι αγορές θα "μιλήσουν", όταν η οικονομία μας επανέλθει σε κανονικότητα. Αλλά αυτό είναι και το πρόβλημά μας. Τι εννοούμε κανονικότητα στην Ελλάδα. 

  Έχουμε δεν έχουμε ένα δίμηνο έξω από τα 8ετή μνημόνια και... Τι είχες Γιάννη... τι είχα πάντα. Η ΔΕΗ με το κλειδί στο χέρι και με το πωλείται έξω από την πόρτα της παριστάνει την πολυεθνική... Τι έκανε μέσα στο δίμηνο αυτό...; Πήρε πράσινο από το υπουργείο Οικονομικών να σώσει από τις χωματερές των Βαλκανίων... μια ηλεκτρική επιχείρηση των Σκοπίων, σε χειρότερη κατάσταση από την ίδια τη ΔΕΗ!! 

  Η ουσία της υπόθεσης δεν αξίζει τον κόπο. Γι' αυτό μένουμε μόνο στο πώς γίνονται αυτά στην ελεγχόμενη κρατική οικονομία της Ελλάδας. 

  Βάζουμε έναν εργατοπατέρα σε ένα από τα κρατικά μονοπώλια των ΔΕΚΟ (για να ελέγχουμε και τη ΔΕΚΟ και τον εργατοπατέρα). Κρίνουμε σκόπιμο να αγοράσουμε όσο - όσο, το οτιδήποτε, σε υλικό ή σε εταιρείες. Τι μας χρειάζεται για να το κάνουμε; Εισήγηση του κομματικού εργατοπατέρα (που διορίσαμε για κάτι τέτοιες δουλειές) και την τζίφρα ενός υπουργού η υφυπουργού. Με δύο υπογραφές διατεταγμένων κομματικών προμηθευόμαστε ή και αγοράζουμε ό,τι μας αρέσει. Και ας είναι για τα σκουπίδια...

  Αυτό θεωρούμε κανονικότητα στην οικονομία μας εδώ και 45 χρόνια. Και ας έριξε το σκάφος στα βράχια. Ας έδιωξε από την Ελλάδα επενδυτές, επιχειρηματίες και όλους τους ικανούς και μορφωμένους νέους και νέες. Τι τα θέλεις όμως τα πολλά... Αυτό μόνο ξέρουμε να κάνουμε. Και σε αυτό γυρίσαμε, με τη μία, στις πρώτες 60 ημέρες της μεταμνημονιακής εποχής...

  Πάμε σε άλλο θέμα των ημερών που και αυτό έχει να κάνει με την κανονικότητα... της οικονομίας μας. Στα κάπου 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο που χάνουμε από το λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, ενώ υποτίθεται πως ο φορολογούμενος έχει πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά του σε μηχανήματα και ανθρώπινο κρατικό δυναμικό για να το αλαλιάσουν...

  Έλα όμως που το λαθρεμπόριο είναι ήδη κανονικότητα στην οικονομία μας, από το 1993, όταν το κράτος άφηνε μεν ελεύθερες τις τιμές άλλα υποτίθεται πως θα μας προστάτευε από τους λαθρέμπορους... Ποια είναι η πραγματικότητα, με την οικονομία μας σε κανονικότητα; Το λαθρεμπόριο να είναι περίπου προστατευόμενος κλάδος της...

  Τρίτο θέμα, επικαιρότητας (επιβεβαιώνει ωσαύτως, το πώς βλέπουμε την κανονικότητα στην οικονομία) η μαύρη εργασία, οι ιδιωτικές εργασιακές συμφωνίες και η πληρωμή, ανά 4μηνο, αντί μηνιάτικου, στο 50% των εργαζομένων. 

  Με άλλα λόγια, το (επί της ουσίας) εργασιακό καθεστώς (σε ποσοστό άνω του 70%) εντός του οποίου δεν ρωτάει ο ένας τον άλλο αν έχεις δουλειά... Αλλά αν πληρώνεσαι κανονικά στη δουλειά σου και όχι που και που...

  Στις λύσεις του προβλήματος (σε κανονική οικονομία ή σε οικονομία που πασχίζει -όπως η δική μας- να επιστρέψει στην κανονικότητα) είναι να καταργήσεις ακόμη και τις οικοδομικές άδειες (που λέει ο λόγος) και να παγώσεις (5-10 χρόνια) τους φόρους σε όποιον χτίσει μαγαζί ή μηχανουργείο ή φουγάρο αφού τον υποχρεώσεις σε συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων. Αν δεν το ξέρουμε... ρωτάμε τη Ρουμανία, την Τσεχία και τη Βουλγαρία πώς το κάνουν.

  Τι κάνουμε εμείς, ως οικονομία εκτός μνημονίων, με πορεία επιστροφής στην κανονικότητα; 

  Ξηλώνουμε τον κορβανά και βουτάμε όλα όσα μπορούμε από τα ΕΣΠΑ να τα χαρίσουμε σε Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις να προσλάβουν άνεργους για λίγους μήνες. 

  Και ποιους παίρνουν κατά προτίμηση; Αυτούς που θα κουβαλήσουν 4-5 ψήφους στις δημοτικές εκλογές. (διαβάστε προγράμματα επιδότησης εργασίας που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και θα καταλάβετε). 

  Κλείνουμε με το γνωστό μας "γιατί χαίρεται ο κόσμος (της Ελλάδας) και χαμογελά πατέρα..." (που βγήκαμε από τα μνημόνια); Γιατί, παιδί μου, οι κάπου 20.000 καρέκλες (μετρήστε τις όσοι δεν το πιστεύετε...) συμβούλων υπουργών, υφυπουργών Γενικών Γραμματέων, Δ.Σ. ΔΕΚΟ και Διοικήσεων σε 2.000 άχρηστους κρατικούς Οργανισμούς (τους κρατήσαμε παρά τα μνημόνια) θα συνεχίσουν να μοιράζονται σε κομματόσκυλα, όλων των κυβερνήσεων, μιας και η οικονομία επιστρέφει σε "κανονικότητα". Αυτή βέβαια που εμείς θεωρούμε κανονικότητα για την Ελλάδα... Όχι την άλλη, των αγορών και κάποιων ανόητων διεθνών οίκων... που δεν μας αφορά. 

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων