Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Οκτ-2018 00:03

  Πες τα εσύ, Αλέξη και ό,τι παίξει...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Η οικονομία δεν είναι ούτε σε πτήση ούτε σε πτώση. Είναι σε παρακμή. Και όσοι κάνουν πως δεν το βλέπουν, θα τα γυρίσουν σύντομα. Εντός του 2019.

  Για να προσδιορίσεις την πορεία μιας οικονομίας και να προβλέψεις τις προοπτικές της χρειάζεται, πριν απ' όλα, να αναφέρεσαι στη μορφή της και το μείγμα της. Δηλαδή με τι σόι οικονομία έχεις να κάνεις και τι αντοχές έχεις, ως πολιτεία και ως κοινωνία, να την ανοίξεις και να την αναπτύξεις.

  Ποιος μπορεί να δώσει απάντηση για τη δική μας οικονομία, αυτήν που κουμαντάρει η αριστερή κυβέρνησή μας με τακτικές αλαλούμ σε όλα τα επίπεδα και ένα οικονομικό επιτελείο διατεταγμένο στις "αρχές" του "Πες τα εσύ, Αλέξη και ό,τι παίξει...".

  Της κυβέρνησης των "ναι σε όλα" που ψηφίζει καπιταλιστικά αλλά (στα λόγια) υπόσχεται αριστερούς μποναμάδες, μπαξίσια και δίκαιη ανάπτυξη!! 

  Ποιος λογικός άνθρωπος, ειδικά επιχειρηματίας, δεν βλέπει το τίποτε και το πουθενά στην αγορά εκτός από στρατηγικές τακτικισμού, 10-20 μεγάλων επιχειρήσεων, (για να μην φύγουν από τα πράγματα και τις δουλειές που θα μοιράσει ο κορβανάς, μέχρι να δούμε που πάμε...).

  Ποιος στον τομέα της παραγωγής δεν διακρίνει κινήσεις αποφυγής "πνιγμού", των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων με τελευταία "σωσίβια" τη "μαλακωσιά" της μαύρης εργασίας, της μαύρης αγοράς και των αμοιβών Βουλγαρίας και Αλβανίας. 

  Τι από αυτά θα αλλάξει. Πώς και από ποιόν θα αλλάξουν. Αλλά και αν προσπαθήσει η κυβέρνηση, των εκλογών του 2019, να τα αλλάξει ποιοι από την αντιπολίτευση θα την αφήσουν, χωρίς να καεί η Ελλάδα...

  Οι εκλογές και οι προεκλογικές εποχές επηρέαζαν την οικονομία μέχρι και το 2005. Μέχρι τότε που μέσα από τη "δημιουργική λογιστική" (το θυμάστε και αυτό το ρεζιλίκι μας) καμουφλάρισαν την πτώχευση της οικονομίας και την υποτέλειά μας στα δανεικά, στους δανειστές και στις αγορές. 

  Το 2005 η οικονομία σταμάτησε να στηρίζεται στα ποδάρια της. Ήταν ήδη θεόκουτση... και στραβή. Ούτε κέρδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (αυτά που αποκομίζουν όλες οι χώρες του πλανήτη) ήταν σε θέση να αξιοποιήσει. Όχι γιατί δεν ξέραμε, αλλά γιατί ήμασταν ήδη σε πορεία παρακμής.  

  Φάνηκε με κάθε τρόπο το 2008, όταν ξεχαρβαλώναμε το κράτος μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο, λέγοντας δεξιά και αριστερά ότι το επανιδρύουμε... Ας θυμηθούμε ένα παράδειγμα, παρόμοιο με τα ξεβρακώματα στην Ομόνοια των λεωφορειούχων, μια 15ετία πριν, επί πατρός Μητσοτάκη. 

  Η ΔΕΗ πτώχευε από τότε, (εν κρυπτώ και παραβύστω...) ανίκανη να στηρίξει και 1% οικονομική ανάπτυξη, με το λειψό και ανορθόδοξο -μέχρι και σήμερα- ενεργειακό της σύστημα. Τι έκαναν οι πολιτικοί και οι πολιτικές τους; 

  Χτίζανε βουλευτές από ανίκανα σπλάχνα της... με μοναδικά προσόντα ότι έριχναν κλωτσιές στους Προέδρους της, γιατί τολμούσαν να συνομιλούν με πολυεθνικούς επενδυτές προσφερόμενους να συνεργαστούν με το κράτος για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της!!!. 

  Ένα χρόνο μετά το 2009 η κρίση στην οικονομία (την έκρυβαν στα ντουλάπια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας) έρχεται χέρι - χέρι με την παρακμή, βαστώντας ως "παντιέρα νίκης" το "λεφτά υπάρχουν". 

  Τα χωνέψαμε όλα αυτά για τα καλά. Τα ξεχάσαμε στην πορεία μας προς τα μνημόνια, όπως αγνοήσαμε και την πραγματικότητα ότι την 3ετία 2008-2010 (αυτήν που κατέληξε στο Καστελόριζο και στις χειροπέδες του ΔΝΤ) περάσαμε στο καθοριστικό για την οικονομία κεφάλαιο παρακμής της με πλήρη χειραγώγηση από την πολιτική.

  Μια πολιτική όμως που ήδη την έλουζε η φαυλοκρατία, ο λαϊκισμός, η διαπλοκή και η εξαπάτηση όλων των στρωμάτων του λαού, μέσα σε ένα παρακμιακό σύστημα επιπέδου μπουλουκιού, παρέας και καφενείου προσφερόμενο (χωρίς διαπραγμάτευση) στα σχέδια Αμερικής και δανειστών, σε Βαλκάνια και Αιγαίο.

  Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν, με αυτό το πολιτικό φάσμα με της κάθε καρυδιάς καρύδι... των αγνώστων πιστεύω (τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές) να μην βλέπουμε την παρακμή να βγάζει μάτι... αλλά να μιλάμε για θετικές ή αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία που απλά διαταράσσονται κατά την προεκλογική περίοδο... Κατά την άποψή μου το 2019 (όταν θα ξερνάμε πολιτική αηδία, σκάνδαλα και πολιτικά ξεβρακώματα) θα τα γυρίσουν και οι σημερινοί αναλυτές των φαινομένων στην οικονομία, καθώς η παρακμή θα βροντάει τις πόρτες όλων μας.

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων