Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Οκτ-2018 00:03

  "Δώστε και σώστε..." στην οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Όποτε και αν γίνουν εκλογές, το "κλίμα" του δώστε και σώστε... δεν θα αλλάξει στην οικονομία. Στην πρέσα σειρά έχει ό,τι μας έμεινε από βιομηχανία. 

  Χωρίς να παραμερίζουμε τις ευθύνες της ίδιας της βιομηχανίας και των Οργανώσεών, στην αδυναμία να σταθεί ανταγωνιστικά στη συγκυρία (εξηγώντας έτσι και το γιατί στον πρόλογο του σημειώματός μας φωτίσαμε την πρέσα της οικονομίας...) οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η βιομηχανία μας είναι θύμα και της ανείπωτης βλακείας αστοιχείωτων και ανεπάγγελτων πολιτικών με πρώτο επάγγελμα υπουργός, ή αναπληρωτής υπουργός, ή υφυπουργός ή Γενικός Γραμματέας.

  Πάμε σε μια από τις βιομηχανικές ιστορίες, τρέλας, που καταδεικνύουν ότι (πολιτικά) δεν θέλουμε βιομηχανία στην Ελλάδα (ας λένε ό,τι λένε οι πολιτικοί στις γενικές συνελεύσεις του ΣΕΒ και των άλλων Οργανώσεων) με συνέπεια και τον κοινωνικό αρνητισμό προς την ιδιωτική οικονομία και το κέρδος.

  Μετά την κοινωνική ευφορία... των Ολυμπιακών Αγώνων η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όφειλε (ως είθισται...) να μιλήσει και για ανάπτυξη και για καραβιές επενδύσεων. Σειρά της ήταν, στη μεταπολίτευση...

  Έβαλε, που λέτε, σε εφαρμογή έναν αναπτυξιακό νόμο που θα μοίραζε επιδοτήσεις σε βιομηχανικές επενδύσεις για να γίνουν τζίροι, εξαγωγές και θέσεις εργασίας. Μέρα νύχτα μίλαγαν για τον νόμο τα οικονομικά υπουργεία και μοίραζαν καταστάσεις με αιτήσεις (πραγματικές αιτήσεις βεβαίως) για την υπαγωγή τους.

  Τι μας έκρυβαν από τότε; Ότι για να εγκριθούν οι επενδύσεις στο ελληνικό κράτος χρειάζονται 1-2 χρόνια και για να γίνουν οι επενδύσεις (μετά την έγκριση) άλλα 3-4 χρόνια που σημαίνει πως πάμε αισίως... στα 5-7 χρόνια. 

  Το 2008, η κρίση έρχεται στον κορβανά μαζί με τα μηνύματα για χρεοκοπία αφήνοντας σκόρπιες στον αέρα και τις επενδύσεις... του αναπτυξιακού νόμου. Την γλύτωσαν κάποιες λίγες που τα κατάφεραν, αλλά και αυτές έχουν ακόμη ουρές... από το 2004-2005. 

  Το 2010 με τα λεφτά υπάρχουν... του ΠΑΣΟΚ πάμε σε καινούργιο αναπτυξιακό νόμο. Μέχρι και υπουργό και υπουργείο για τις επενδύσεις χτίσαμε τότε... Και να πάλι οι λίστες με τους επενδυτές...

  Τι είδαμε στην πράξη; Η ναυπηγική βιομηχανία σε ώρα μηδέν,. Η χαλυβουργική βιομηχανία με ένα ποδάρι... αρχικά και τώρα με μισό... Η λιπασματοβιομηχανία να στέκει μόνο για να μην μείνουν στον δρόμο οι εργάτες... Το νικέλιο να ζει από τις τσέπες μας... Η χημική βιομηχανία να ξηλώνει και τα τελευταία της στην Θεσσαλονίκη... Το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο, τα αμυντικά προϊόντα από χέρι σε χέρι και εισαγόμενα... Και την ανεργία στο 27%.  

  Το 2013 τι κάνουν Σαμαροβενιζέλοι. Καταργούν δικαιώματα για γρήγορες αποσβέσεις (που προέβλεπαν οι νόμοι των άλλων... γιατί έτσι γίνεται παντού στον βιομηχανικό κόσμο) και βάζουν δική τους τακτική μαζί με νέα φορολογία στη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις. 

  Θέλετε και εδώ τα αποτελέσματα. Πάνω από 20 ελληνικές βιομηχανίες μετακομίζουν στο Λουξεμβούργο, στη Ρουμανία, στην Τσεχία και στην Ουγγαρία. Περισσότεροι από 60.000 φορολογικοί κωδικοί στη Βουλγαρία. Πρώτοι και μεγαλύτεροι οι Έλληνες επενδυτές στα Σκόπια. 

  Η βιομηχανία συρρικνώνεται και φθάνει να καλύπτει κάπου το 2% της μεταποίησης με το υπόλοιπο 98% μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας να ελπίζει πως θα σωθεί.

  Και έρχεται το 2015 ο εθνοσωτήριος ΣΥΡΙΖΑ όπου ανακαλύπτει... πως η πολιτική ανάπτυξης στηρίζεται στην επιδότηση των επενδύσεων... Στα κομμάτια η ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ αν μοιάζει με εκείνη των παλιών. 

  Νέος αναπτυξιακός νόμος και σε όποιον αρέσει... Δεν θα σου επιχορηγούμε την επένδυση εμείς (λέει ο αναπτυξιακός ΣΥΡΙΖΑ του 2016). Θα βάζεις από την τσέπη σου ή από δανεικά Τραπεζών το 100% των κεφαλαίων που χρειάζεσαι για να χτίσεις τη μονάδα αλλά και τα λεφτά για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας σου. 

  Και όταν βγάλεις κέρδη (όποτε τα βγάλεις) θα ορίσουμε εμείς ένα ποσό για φοροαπαλλαγή από τα κέρδη και από αυτό θα σου απαλλάσσουμε μόνο 20% κάθε χρόνο. 

  Μπράβο σύντροφοι για τη μαγκιά. Η επένδυση όμως (έγκριση - χτίσιμο) θέλει 4-5 χρόνια. Για να βγουν κέρδη (στο χάλι που είμαστε...) άλλα 2-3 χρόνια; Έτσι όμως θα κρατήσουμε τη βιομηχανία, που αν δεν εκσυγχρονιστεί θα χτικιάσει περισσότερο; Και γιατί θα επενδύουν στην ελληνική βιομηχανία και όχι στα Σκόπια, με την παγωμένη φορολόγηση στο 10%; Αλλά πώς να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ σκασίλα... για τηνβιομηχανία τώρα που πάει σε εκλογές. Και οι άλλοι μετά τις εκλογές; Θα κάνουν τι; Θα βάλουν εμπρός, από τη βιομηχανία, έχοντας τους μπολσεβίκους να ουρλιάζουν για τον δικό τους νόμο; Στην πρέσα λοιπόν του "δώσε και σώσε..." και η βιομηχανία, να έχουμε ήσυχο το πολιτικό μας κεφάλι... και τον πισινό μας στην καρέκλα. Παίζουμε τώρα; 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων