Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Αυγ-2018 00:02

  Η αρχή για ένα ακόμη τέλος...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Με 63 νεκρούς από πυρκαγιές "επανιδρύθηκε το κράτος..." του Καραμανλή το 2007. Με 90 "η πρώτη φορά αριστερά..." του Τσίπρα. Στο βάθος η οικονομία...

  Μόλις ξεκίνησε το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ως "...πρώτη φορά αριστερά για δίκαιη ανάπτυξη...". Θύμα και του δικού του κύκλου, η οικονομία. Η παραγωγή. Η παραγωγικότητα. Τα αποκαΐδια στην ανταγωνιστικότητα. 

  Ακριβώς έτσι, ξεκίνησε και το 2007 το τέλος του Κώστα Καραμανλή με τα όσα ευαγγελίζετο..., από το 2004, "...για νέο κράτος... που θα αλλάξει την οικονομία...". Τα χαΐρια... του τα πλήρωσε και τα πληρώνει ακόμη η οικονομία. 

  Τα πολιτικά και οικονομικά ενδιάμεσα (των δύο αυτών καταστροφικών κύκλων) έχουν να κάνουν με το μέγεθος του ναυαγίου. Με τα ερείπια στην οικονομία. Με τις καταστροφικές συνέπειες, που θα μεταφερθούν στην οποιαδήποτε οικονομική πολιτική από το 2019. 

  Ας μην περιμένουμε κάτι να αλλάξει. Να δούμε το θρυλούμενο... "σοκ" επενδύσεων ή επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα των ευκαιριών. Αυτό που δήθεν θα φέρει η κρίση και η έξοδος από το μνημόνιο. 

  Ξεχάστε το. Τέτοιες χαρές... δεν συμβαίνουν ποτέ σε χώρες με προεκλογικές και (πιθανότατα) εκλογικές περιπέτειες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έφαγε τα ψωμιά της. Τελείωσε. Δεν της δίνουν σημασία, ό,τι και να πει. Ό,τι και να αλλάξει. Πρόσωπα, τακτικές και πράγματα. Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων... Δεν την πιστεύει κανείς. 

  Γι' αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας θα μαζέψει τα πανηγύρια του για την εκτός μνημονίου εποχή. Θα "κουρέψει" τις αερολογίες του στη ΔΕΘ. Κανείς δεν έχει διάθεση να τον ακούσει. Κανείς και από την ντόπια και από την εισαγόμενη επιχειρηματική κοινότητα.

  Το μέγα πρόβλημα είναι η κατάντια στην Ελλάδα. Η μακροπρόθεσμη ελληνική οικονομία που δεν προσφέρει εγγύηση όσο ελέγχεται και θα ελέγχεται από την πολιτική.   

  Αλλά και στις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές κινήσεις στην οικονομία. Εκεί που πολλοί ποντάρισαν στην (συνειδητή) επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να είναι χρήσιμος. Να ανοίγει πόρτες για δουλειές.

  Κρατικές δουλειές. Έστω και από εκείνες της συνδιαχείρισης κράτους και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που συντηρούν την κρατικοδίαιτη πολιτική και την κλειστή οικονομία (αυτή που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και ακολούθησε, ως ήταν φυσικό...). 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως χάνει πλέον στον λαό. Οι θανατηφόρες πυρκαγιές τον αποτελείωσαν. Ο Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται, ξοδεύοντας... το προσωπικό του κεφάλαιο. Αυτό που τον κάνει χρήσιμο. Αποτέλεσμα μηδέν...

  Το πολιτικό κόστος (αυτό που του φόρτωσε η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησής του) είναι ασήκωτο. Τόσο όσο και το 2007 στον Κώστα Καραμανλή. 

  Το στιλ... του Αλέξη Τσίπρα στην επικοινωνιακή διαχείριση δεν θα καλύψει τις ζημιές από τους κομματικούς και εργατοπατερικούς... κύκλους που θα ξαμοληθούν, να ανατρέψουν (μνημονιακές) υποχρεώσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές που συνθέτουν το άλφα και το ωμέγα, σε χρηματοδοτήσεις, την εκτός μνημονίου εποχή. 

  Το χαρτί των μεταρρυθμίσεων κάηκε, για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Μάτι και στη Ραφήνα. Νεκρώθηκε ανάμεσα στις 90 σορούς. Και το τεράστιο πολιτικό κόστος, του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστερών του, βαραίνει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. 

  Είναι αδύνατον να προχωρήσει στις αξιολογήσεις και στη συρρίκνωση του κράτους που υπέγραψε και νομοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, με έναν  ΣΥΡΙΖΑ της φωτιάς και της πυρκαγιάς...

  Πως θα πει τα κεφάλια μέσα... και στους Συριζαίους της ΓΕΝΟΠ όταν τον αρχίσουν στα γνωστά, περί καμένης γης... για να ανατρέψουν τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, κομμάτι-κομμάτι. 

  Ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον αφήσει να βάλει χέρι στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό ή να αγνοήσει καταργήσεις σε αφορολόγητο και επιχειρηματικές διευκολύνσεις, όσο πλησιάζει στις εκλογές του Μαΐου ή και του Σεπτεμβρίου του 2019. 

  Με αυτό όμως το γιγαντιαίο πολιτικό κόστος, ούτε οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (ευκαιριακοί και καιροσκόποι που κυνηγούν χώρες σε οικονομική κρίση) στέκονται. Δεν πρόκειται να δώσουν σημασία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι πυρκαγιές της έκαψαν το χαρτί των μεταρρυθμίσεων. Των μεταρρυθμίσεων εκείνων που (αν συμβούν) θα τραβήξουν πίσω το κράτος, ανοίγοντας χώρο σε πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις και στην οικονομία να βρει δρόμο να βαδίσει. Ο κύκλος της πρώτης φοράς αριστερά κλείνει με θύμα πάλι την οικονομία. Θα το δούμε μέσα στον χειμώνα.  

  george.kraloglou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων