Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιουλ-2018 00:03

  Οι "πολιτικάντηδες" του ΣΕΒ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Μπορεί να άργησε ο Τσίπρας να "αδειάσει" τον ΣΕΒ αλλά δεν το ξέχασε... Η φράση του "να πάψουν να εκτίθενται" δεν ήταν της στιγμής. Έχει ουρά...

  Μέρος της φωτίσθηκε... (χθες) από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο ο οποίος, με "πλάγιο ήχο" στον εξάψαλμο του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, ενέταξε τη Διοίκηση του ΣΕΒ στους "λαγούς" της Νέας Δημοκρατίας.  

  Αλλά ας ξαναδούμε τι συνέβη προχθές στη Θεσσαλονίκη και στην ομιλία του πρωθυπουργού στους βιομήχανους της Βορείου Ελλάδος. Το αναμάσημα δεν κάνει καθόλου κακό. Αντίθετα (κατά τη γνώμη μας), οδηγεί σε χρήσιμες σκέψεις στο "δόγμα" ΣΕΒ "εμείς πρέπει να είμαστε με το γκουβέρνο".

  Μιλώντας λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα των "καλών" βιομηχάνων του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (τους οποίους και προσέθεσε –προσωπικά ο Τσίπρας– στους κοινωνικούς Εταίρους στη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας) εγκάλεσε την ηγεσία των "κακών" βιομηχάνων, του ΣΕΒ, για "αμιγώς πολιτικά κίνητρα" τα οποία "δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας".

  Κατά τον πρωθυπουργό "αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του ΣΕΒ με την οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση, για τα μέτρα του 2019 και του 2020, δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι". 

  Ταύτισε μάλιστα (ο πρωθυπουργός) την παρέμβαση του ΣΕΒ με την αντιπολίτευση της Ν.Δ, τονίζοντας: "Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή συντάξεων" (Ο Τσίπρας επιτέθηκε στον ΣΕΒ). 

  Και τώρα ας κάνουμε την (μέχρι στιγμής) σούμα... (γιατί θα έχουμε συνέχεια) για τη διετία 2016-2017 που ήταν περίοδος "σφοδρού έρωτα" του Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία του ΣΕΒ.

  "Έρωτα" που διαδέχθηκε το εξόφθαλμο έως προκλητικό φλερτ (του 2014 και 2015) του ΣΕΒ με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά με τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα. 

  Στην "ερωτική" αυτή διετία ο ΣΕΒ μέχρι που σφύριξε αδιάφορα... στη σκληρή επιχειρηματική κριτική για "προδοσία", όταν έκανε πως δεν κατάλαβε τίποτε με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

  Για την υποχώρησή του αυτή ο ΣΕΒ παρέλαβε... ως δώρα "αρραβώνα" πράγματα που έκανε άλλες Οργανώσεις της βιομηχανίας (πρώτη απ' όλες αυτή της Βορείου Ελλάδος) να ζηλέψουν και να δαγκώσουν τα νύχια τους... 

  Το πήγαινε-έλα υπουργών Ανάπτυξης (εκτός Λαφαζάνη που δεν δεχόταν βιομήχανο ούτε στο γραφείο του) και οι ρεβεράντζες Σταθάκη και άλλων στα γραφεία του ΣΕΒ ήταν από τα λιγότερα και τα πλέον ανέξοδα. 

  Η συγκατάβαση Κατρούγκαλου στο χαλάρωμα έως ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων και στη συνέχεια η σύμφωνη άποψη πως η Διαιτησία λειτουργεί ως όργανο για "σικέ" διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, ακολούθησε τη σειρά των πλούσιων "συναισθημάτων" του ΣΥΡΙΖΑ προς την ολιγαρχία του ΣΕΒ. 

  Και τέλος η παραχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο στήσιμο ενός ολιγόμηνου υφυπουργείου Βιομηχανίας (για τα μάτια...), αντί του υπουργείου που ζητούσε ο ΣΕΒ, έδειξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει και θυμάται τις χάρες... που του κάνουνε. Και ας πρόκειται και για ολιγαρχία... και καταχτητές...

  Με τούτα και με εκείνα φθάσαμε στο 2018 όπου ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να στηριχθούν (εκτός από τους δανειστές που τα έδωσαν όλα) και από την κρατικοδίαιτη (έτσι την αποκαλούν) ελληνική ολιγαρχία ώστε να αξιοποιήσουν πολιτικά (προεκλογικά) την έξοδο από τα μνημόνια, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις τους έναντι των στηριγμάτων τους στην Αμερική. 

  Ταυτίζοντας λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας και τον ΣΕΒ με τους "154 του ναι σε όλα", που ψήφισαν κούρεμα των συντάξεων από το 2019, κατάργηση του αφορολόγητου, και εργασιακή μεταρρύθμιση για λαϊκίστικη χρήση θεωρεί δεδομένη την τριετή χαλαρότητα του ΣΕΒ, ως συνέχεια της "ερωτικής του διάθεσης" προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Τι συνέβη όμως; Έπεσε έξω ο Τσίπρας και (αναγκαστικά) οι Συριζαίοι "κακιωμένοι" με τον ΣΕΒ, "φλερτάρουν" με τους βιομήχανους της Βορείου Ελλάδος χαρακτηρίζοντας "λαγό" του Μητσοτάκη τον πρόεδρο Φέσσα; Θα δείξει. Γιατί, όπως προείπαμε, η υπόθεση έχει "ουρά. Κρυφή "ουρά" που χώνεται στα κρατικοδίαιτα λημέρια... και στις μεγάλες ενεργειακές και άλλες, δουλειές (γνωστές και ως έργα). Τις οποίες (δουλειές) όμως δεν έχει μοιράσει, ακόμη, το κράτος. Γι' αυτό μην βιάζεστε. Θα δείξει στη διανομή...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ