Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 00:01

  Το παζλ των διεθνών τραπεζικών "συνοικεσίων"

  Το παζλ των διεθνών τραπεζικών "συνοικεσίων"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η αίσθηση, η εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι ότι λογικά θα δούμε συμφωνίες (εξαγορές, συγχωνεύσεις κ.λπ.) εσωτερικού ή… διασυνοριακού μοντέλου στον τραπεζικό κλάδο διεθνώς. 

  Κάτι που φαίνεται να επιτάσσουν οι ανάγκες, κεφαλαιακές και μη. Ηδη κάποιες κινήσεις έγιναν, διεργασίες και ζυμώσεις πραγματοποιούνται, μένει να δούμε αν προκύψουν και συμφωνίες όπως και το timing. Αλλωστε, προ ημερών ανακοινώθηκε ότι η έβδομη μεγαλύτερη, βάσει στοιχείων ενεργητικού, τράπεζα των ΗΠΑ (PNC) εξαγοράζει τις αμερικανικές δραστηριότητες της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας (BBVA) έναντι 11,6 δισ. δολαρίων και δίνει, σύμφωνα με αναλυτές, το έναυσμα για νέα σενάρια. 

  Σενάρια που κατά καιρούς, εσχάτως κυρίως, έχουν "ακουμπήσει" ομίλους από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ελβετία αλλά και τη Γερμανία και πάει λέγοντας. Μια φορά πάντως, μια και ο λόγος περί Γερμανίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ φέρεται να δήλωσε ότι η γερμανική τράπεζα θα επικεντρωθεί το επόμενο χρόνο στην αναδιάρθρωσή της και όχι σε συγχωνεύσεις...

  Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι αλήθεια ότι είναι υπερβολικά κατακερματισμένος, αλλά οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις δεν θα είναι ελκυστικές μέχρι να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, είπε ο Σέβινγκ σε τραπεζικό συνέδριο. Μια φορά πάντως, σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές και χώρες (π.χ. Ιταλία, Ισπανία) έχουν προκύψει συμφωνίες έστω και εξ ανάγκης, καθώς οι επισφάλειες από τα κόκκινα δάνεια, παλαιά και νέα, όλο και διογκώνονται. 

  Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα καθ’ υμάς; Τίποτε απαραίτητα αλλά και πάρα πολλά. Άλλωστε η επικαιρότητα είναι ακόμα "ζεστή" από πρόσφατες εξελίξεις. Θα σημάνει η συγκυρία και συνοικέσια ή και συγχωνεύσεις; Δεν μπορεί με ορίζοντα διετίας να αποκλειστεί. Άλλωστε είναι αρκετά παλιά η συζήτηση. Δωδεκαετίας σχεδόν. Τότε που ο "καπετάνιος" της Alpha έλεγε ότι στην Ελλάδα χωρούν στην ουσία δυόμιση μεγάλες τράπεζες...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ