Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 00:01

  Οι επικίνδυνοι 5-6 μήνες για την οικονομία

  Οι επικίνδυνοι 5-6 μήνες για την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Αυτές τις ημέρες πάνω από όλα δοκιμάζονται οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος.  Αλλά και οι αντοχές της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των κρατικών ταμείων περνούν από ένα πάρα πολύ δύσκολο κρας τεστ ανθεκτικότητας. 

  Το αποτέλεσμά του θα καθορίσει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία. Η χθεσινή παρατήρηση – προειδοποίηση  στελέχους του οικονομικού επιτελείου για τη χαράδρα 5-6 μηνών που βρίσκεται ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και στην επόμενη μέρα των 30 – 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που στέλνεται αύριο στις Βρυξέλλες δεν είναι χρονικά τυχαία. 

  Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει νέα μέτρα στήριξης, δοκιμαζόμενος από το lockdown. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και η κοινωνία. Τα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία προκειμένου να μην υπάρξουν μαζικά λουκέτα, για να μην πάρει εκρηκτικές διαστάσεις η ανεργία. Για να είναι αναστρέψιμη η ζημιά που θα υποστεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

  Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, δοκιμάζονται και τα κρατικά ταμεία. Η τρύπα στα έσοδα και η αύξηση των δαπανών θα συνεχίσει να είναι μεγάλη τους επόμενους 5-6 μήνες. Στο πιο καλό σενάριο διανομής αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων. 

  Το σύνολο των μέτρων στήριξης, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, υπολογίζεται πλέον σε αξία ίση με το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης. Δηλαδή κοντά στα 30 δισ. Όσο για τα κρατικά διαθέσιμα, βεβαίως υπάρχουν. Αλλά υπάρχει και πολύ υψηλό χρέος. Σε συνθήκες ενισχυμένης εποπτείας η οποία δεν είναι διασφαλισμένο πως θα λήξει αν δεν φτάσει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που καθυστερεί πλέον λόγω της πανδημίας. Δηλαδή φαύλος κύκλος….

  Η ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί είναι κατά συνέπεια πάρα πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή. Η δυστοκία των κρατών του Βορρά στις αποφάσεις για την τελική πολιτική έγκριση αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ (δηλαδή στο εργαλείο από το οποίο διεκδικεί η Ελλάδα τα 30- 32 δισ. ευρώ) είναι μία απλή ένδειξη  του τι μπορεί να κρύβει το μέλλον.

  Προφανώς στο τραπέζι των συζητήσεων για το πώς θα γίνει η επαναφορά σε δημοσιονομικούς κανόνες έχουν πέσει διάφορες ιδέες για πιο ελαστική αντιμετώπιση των δαπανών για την πανδημία, τόσο στα ελλείμματα όσο και στο χρέος. Αλλά, απόφαση δεν υπάρχει. Ούτε και καθαρός ορίζοντας.

  Το μόνο που είναι δεδομένο είναι ότι αν όχι το 2022, σίγουρα το 2023 θα έχουμε πλήρεις δημοσιονομικούς κανόνες. Και, όπως είπε χθες το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, "η Ευρώπη θα είναι διαφορετική την επόμενη μέρα, αλλά δεν θα είναι τόσο διαφορετική και δεν μπορεί κανείς να την προβλέψει με ακρίβεια". 

  Επειδή λοιπόν η Ελλάδα ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει εποπτεία, καλό θα είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να γλιτώσουμε από ένα "κακό" σενάριο. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη την επιστροφή στην "κανονικότητα". Όπως έχει ανάγκη και την οριστική και μόνιμη κατάργηση των "χαρατσιών", της εισφοράς αλληλεγγύης, της υψηλής φορολογίας των επιχειρήσεων, του τέλους επιτηδεύματος, των απαγορευτικών για την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης ασφαλιστικών εισφορών. Χρειάζεται λοιπόν  ψυχραιμία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δύσκολη περίοδο. Με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε όλα τα πεδία.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ