Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Νοε-2020 00:01

  Ο πήχης των ελληνικών προσδοκιών από την εκλογή Μπάιντεν

  Ο πήχης των ελληνικών προσδοκιών από την εκλογή Μπάιντεν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  O Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να υποδεχθεί έναν πεπειραμένο γνώστη των θεμάτων της περιοχής μας και έναν παλαιό και δοκιμασμένο φίλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

  Η Ελλάδα έχει λόγους να προσβλέπει με περισσότερες προσδοκίες στην "επόμενη μέρα" της Ουάσινγκτον, γιατί αυτή θα διακρίνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από δύο στοιχεία κρίσιμα στους γεωπολιτικά ταραγμένους καιρούς μας: μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και έμφαση στην πολυμέρεια. Το προσωπικό στιλ άσκησης πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, η ροπή του προς τις αιφνιδιαστικές "αλλαγές πορείας", η αντικατάσταση παραδοσιακών πλαισίων και δεσμών από "συναλλακτικές" διμερείς διαβουλεύσεις ανήκουν λογικά στο παρελθόν.

  Η αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων και η επιστροφή των ΗΠΑ σε διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή των Παρισίων για την κλιματική μεταβολή ή ενδεχομένως και αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναμένεται να αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η προσπάθεια επιβεβαίωσης του αμερικανικού πλεονεκτήματος έναντι των Ευρασιατών ανταγωνιστών αναμένεται να επικεντρωθεί στη "συσπείρωση των δημοκρατιών" και την υπεράσπιση μιας διεθνούς τάξης πραγμάτων βασισμένης σε κανόνες.

  Από αυτή την άποψη, η ελαστικότητα απέναντι σε "ταραξίες", όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, υπάρχουν ελπίδες ότι θα τερματιστεί. Όπως και η σχετική απόσυρση των ΗΠΑ από τα πράγματα της Μέσης Ανατολής, που άφησε το περιθώριο για τέτοιου είδους φαινόμενα. Για τη χώρα μας, η οποία δέχεται κατά μέτωπο αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εξ Ανατολών, μια τέτοια αλλαγή, όσο και αν δεν προβλέπεται να εξελιχθεί ευθύγραμμα, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ευνοϊκή.

  Όπως, άλλωστε, ευνοϊκή θα πρέπει να θεωρηθεί και η έμφαση της πολιτικής Μπάιντεν στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και την είσοδο στην τέταρτη τεχνολογική επανάσταση. Ήδη η επικοινωνία που φρόντισε να έχει η επικεφαλής του ΔΝΤ με το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις προοιωνίζεται μια διεθνή μετατόπιση που ανοίγει ακόμα και για τη δική μας χώρα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, στον τομέα της υποδοχής επενδύσεων και όχι μόνο.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ