Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Νοε-2020 00:01

  Η "νιρβάνα" των αγορών και ο στόχος των 4.500-4600 μονάδων για τον S&P 500

  Η "νιρβάνα" των αγορών και ο στόχος των 4.500-4600 μονάδων για τον S&P 500
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι σε… νιρβάνα. Και ο συνδυασμός της επικράτησης Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ με τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο φαίνεται ότι έχουν "ζαλίσει" τους αναλυτές. 

  Ακόμα και αυτούς που μέχρι προ ολίγων ημερών "χτυπούσαν καμπανάκια" για τις μετοχές, αναδείκνυαν τις αβεβαιότητες, μιλούσαν για "διχασμένη" πολιτική σκηνή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και προέβλεπαν έντονο volatility, δίχως βέβαια να "βλέπουν" και κατάρρευση. Ας δούμε λοιπόν τι "βλέπουν" για τη συνέχεια δύο εκ των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζικών οίκων, η JP Morgan και η Goldman Sachs. 

  Η JP Morgan έσπευσε να "τινάξει την μπάνκα στον αέρα" προβλέποντας τις 4.000 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 στις αρχές του νέου έτους. Η τράπεζα μάλιστα πρόσθεσε ότι αναμένει πως ο δείκτης-βαρόμετρο των μετοχών στις ΗΠΑ θα φτάσει περίπου στις 4.500 μονάδες στα τέλη του 2021, αύξηση σημαντική δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα παρά το πρόσφατο νέο ιστορικό υψηλό του S&P 500, με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο για τον Covid-19. 

  "Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένων κινδύνων -σε αυτούς ο οίκος συγκαταλέγει τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, την πανδημία Covid-19, την αβεβαιότητα για τις εκλογές των ΗΠΑ κ.λπ.- οι προοπτικές ξεκαθαρίζουν σημαντικά, ειδικά μετά τις ειδήσεις για ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο Covid-19", δήλωσε η επενδυτική τράπεζα σε σχετικό note προς τους πελάτες της. 

  Κατά τη διεθνή ιστοσελίδα businessinsider, η επενδυτική τράπεζα δήλωσε ότι η νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Biden και ένα διαχωρισμένο Κογκρέσο έφτιαξαν ένα σενάριο "αγοράς νιρβάνα", όπου οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας μπορούν να εμποδίσουν την αύξηση των φόρων και τους αυστηρότερους κανονισμούς που ζητούν οι Δημοκρατικοί. Η JP Morgan αναμένει επίσης την εξαιρετικά υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Federal Reserve να ενισχύσει περαιτέρω τις αποτιμήσεις των μετοχών. Οι επενδυτές που αναζητούν τον καλύτερο τρόπο τοποθέτησης για την άνοδο της αγοράς θα πρέπει να εξετάσουν την αξία των μετοχών που χτυπήθηκαν από την πανδημία του ιού coronavirus. 

  Δεν ήταν όμως μόνο η JP Morgan που έδωσε τέτοιον στόχο. Ιδιαίτερα αισιόδοξη για την περαιτέρω ανοδική πορεία των αμερικανικών αγορών είναι και η Goldman Sachs η οποία αναθεωρεί ανοδικά τους στόχους της για τον S&P 500. O αμερικανικός οίκος βλέπει τον S&P 500 να "πιάνει” τις 4.300 μονάδες μέχρι το τέλος του 2021 και τις 4.600 μονάδες στο τέλος του 2022, ενώ για φέτος αυξάνει τον στόχο στις 3.700 μονάδες από 3.600 μονάδες προηγουμένως. Ο λόγος της αισιοδοξίας της αμερικανικής τράπεζας εδράζεται, όπως λέει στο γεγονός ότι το εμβόλιο είναι πολύ πιο σημαντική εξέλιξη για την οικονομία και τις αγορές συγκριτικά με τις προσδοκίες για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η προεδρία Biden. 

  Όσον αφορά την Ευρώπη, η Goldman αναμένει ισχυρή ανάκαμψη στην κερδοφορία το 2021, καθώς τα lockdowns θα χαλαρώνουν και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Οι αναλυτές της αναβάθμισαν τον 12μηνο στόχο για τον Stoxx 600 στις 430 μονάδες, με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS, όσον αφορά στην κερδοφορία των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX Europe, να αυξάνονται κατά  50% και 12% αντίστοιχα το 2021 και το 2022, μετά από ελαφρά μείωση στο σύνολο του 2020 λόγω και των νέων lockdowns που έχουν επιβληθεί.  

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ