Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 00:01

  Ένα περίεργο lockdown...

  Ένα περίεργο lockdown...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Έχει πολύ μεγάλη διαφορά αυτό το νέο lockdown από το προηγούμενο. Υποθέτω ότι δεν είμαι ο μόνος που απορεί με την κίνηση που παρατηρείται στους δρόμους του λεκανοπεδίου. Σαν να μην έχει προκύψει τίποτε...

  Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει στις άλλες πόλεις, αν και οι εικόνες που γίνονται γνωστές δεν διαφέρουν και πολύ, ωστόσο αυτό που παρατηρείται στους Αθηναϊκούς δρόμους πραγματικά είναι αξιοσημείωτο. Κυκλοφοριακό κομφούζιο τις ώρες αιχμής -και όχι μόνο. Χωρίς μεγάλη διαφορά από την εικόνα κανονικής εποχής. Βεβαίως μπορεί να βρει κανείς κάποιους λόγους. Για παράδειγμα, η τηλεργασία έχει ποσοστό 50% και προφανώς υπάρχει μετακίνηση εργαζόμενων. Οι οποίοι φαίνεται πως προσπαθούν να αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιώντας με μεγαλύτερη συχνότητα τα ιδιωτικά τους οχήματα.

  Όμως δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό. Ίσως να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι πολίτες δεν φαίνεται να δείχνουν την ίδια προθυμία να αυτοπεριοριστούν, ίσως να μην υπάρχει και ο ίδιος φόβος σε σχέση με το παρελθόν. Συμπεριφορά που πάντως δεν δικαιολογείται από τα υγειονομικά ευρήματα, από την έξαρση της πανδημίας και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων αλλά και των ανθρώπινων απωλειών. Είναι θέμα ψυχολογικής κόπωσης; Είναι μία μικρή... αμφισβήτηση που βασίζεται στη -σχεδόν- ανεμελιά του καλοκαιριού; Είναι σε έναν βαθμό και μία ρωγμή στο αίσθημα περί αξιοπιστίας κάποιων ειδικών; Ειδικά όμως αν συμβαίνει το τελευταίο, είναι κάτι πολύ επικίνδυνο.

  Σε κάθε περίπτωση φαίνεται η κοινωνία να το έχει πάρει κάπως πιο χαλαρά το θέμα. Πώς αλλιώς να εκτιμηθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες SMS για βραδινές βόλτες; Πού θα οδηγήσει αυτό; Ελπίζουμε όχι στην επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης ή τη μείωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί. Γιατί αυτό, αν συμβεί, θα σημάνει την παράτασή τους. Και αυτό προφανώς όλοι το απεύχονται. Ήδη άλλωστε μοιάζει αρκετά δύσκολο να ξεμπερδέψουμε στις τρεις εβδομάδες. Μακάρι, αλλά θα είναι μάλλον έκπληξη.

  Δεν γνωρίζω αν στο ξεκίνημα αυτής της νέας περιπέτειας έχει επιλεγεί μία σταδιακή προσαρμογή ή αν θα υπάρξει μία κλιμάκωση στην αυστηροποίηση της επιβολής των περιοριστικών μέτρων. Ή θα μπει κάποιο όριο στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, τοπικό ή αριθμητικό ή δεν ξέρω τι άλλο. Αλλά σε αυτές τις πρώτες μέρες δεν τα λες και αυστηρά τα πράγματα. Ίσως έτσι να είναι καλύτερα. Δεν είμαι ειδικός. Προσωπική απορία εκφράζω.

  Ωστόσο, με την εικόνα της κίνησης που παρατηρείται, είναι αλήθεια ότι δυσκολεύεται κανείς να αγνοήσει τα παράπονα των εμπορικών συλλόγων και του κόσμου της εστίασης για τα δικά τους λουκέτα. Προφανείς οι λόγοι για τους οποίους επελέγη η αναστολή λειτουργίας, αλλά όταν βλέπεις τόσο κόσμο στους δρόμους, δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις εντελώς παράλογη τη διαφωνία τους...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ