Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 00:01

  Επιχείρηση "Χριστούγεννα"

  Επιχείρηση "Χριστούγεννα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Φαίνεται ότι πανευρωπαϊκά εξελίσσεται ένα σχέδιο αναχαίτισης της πανδημίας με διπλό στόχο. Αφενός υγειονομικό και αφετέρου... εμπορικό...

  Δεν χρειάζεται να ειπωθούν και πολλά για την ανάγκη που οδήγησε στο δεύτερο lockdown. Η έξαρση της πανδημίας και η εκτόξευση των κρουσμάτων. Επί της ουσίας όμως η πίεση που άρχισε να δέχεται το σύστημα υγείας με την θεαματική αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων και εκείνων που χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα σε ΜΕΘ. Επιχειρείται ωστόσο, αν αποδώσουν τα μέτρα στον χρονικό ορίζοντα που προσδοκάται, να επιτευχθεί παράλληλα και η έξοδος από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα πριν την περίοδο των εορτών.

  Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει τις γιορτές, να πάρει μία μικρή ανάσα ο εμπορικός κόσμος, ενδεχομένως η εστίαση, αλλά και η ίδια η κοινωνία γενικότερα μετά τον εγκλεισμό. Είναι αλήθεια ότι η αγορά υποφέρει. Τα κατεβασμένα ρολά έρχονται να δώσουν μία σχεδόν χαριστική βολή μετά την πρώτη καραντίνα και τις συνέπειές της, αλλά και το προβληματικό διάστημα που ακολούθησε. Πριν καλά καλά αρχίσουν να επουλώνονται οι βαθιές πληγές, ξανάνοιξαν. Τις γιορτές λοιπόν, αν καταστεί εφικτό να έχουν αποδώσει τα μέτρα, ακόμη και αν χρειαστούν περαιτέρω μία- δύο εβδομάδες, είναι κρίσιμο να είναι η αγορά ανοιχτή.

  Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαιτούνται και τότε μέτρα, αλλά σε σχέση με το γενικό lockdown υπάρχει απόσταση. Το ζητούμενο ωστόσο είναι να διασφαλιστεί ότι αν υποθετικά αρθούν στις γιορτές τα ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα, δεν θα ξανακυλήσει η κατάσταση. Δεν θα ξεφύγει εκ νέου το πράγμα και δεν θα οδηγηθούμε και σε τρίτο lockdown. Και ίσως δεν είναι τυχαίο που κάποιοι αρχίζουν να μιλούν και για ενδεχόμενη τακτική... κυλιόμενων lockdown εναλλασσόμενων με περιόδους σχετικής χαλάρωσης αν το πράγμα αρχίσει να τραβά σε μάκρος. Γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι δύσκολοι μήνες είναι μπροστά και ότι ασφαλώς οι αντοχές κοινωνίας και οικονομίας δεν είναι απεριόριστες.

  Φαίνεται πάντως ότι μία τέτοια στρατηγική δεν είναι ξένη προς τις προθέσεις των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Άλλωστε τα νέα για το εμβόλιο μπορεί να είναι ενθαρρυντικά αλλά μία μαζική χρήση απέχει ακόμα... Οι οποίες χώρες παρεμπιπτόντως καίγονται να μπορέσουν να ανοίξουν τις αγορές τους τα Χριστούγεννα. Το έχουμε ξαναπεί. Για τον ευρωπαϊκό Βορρά η περίοδος των Χριστουγέννων είναι κρίσιμη τουριστικά. Εμείς καιγόμασταν και ρισκάραμε το καλοκαίρι, όμως τώρα η σχετική αγωνία έχει αλλάξει γήπεδο...

  Χαρακτηριστική των προθέσεων που υπάρχουν είναι η ενημέρωση από ευρωπαϊκά χειμερινά θέρετρα σε πελάτες τους. Για παράδειγμα η Disneyland στο Παρίσι ενημέρωνε πριν λίγες ημέρες ότι ασφαλώς είναι κλειστή λόγω του γαλλικού lockdown, όμως θα δεχόταν κρατήσεις για το διάστημα 19 Δεκεμβρίου έως και 3 Ιανουαρίου υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα υπήρχε νεότερη απαγόρευση ή άλλες οδηγίες από τις γαλλικές αρχές. Και ότι θα έκλεινε εκ νέου από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου τουλάχιστον. Δεδομένου ότι η Disneyland αποτελεί έναν κομβικό και εμβληματικό προορισμό για τον γαλλικό τουρισμό θεωρείται απίθανο να δηλώνονται εντελώς αυθαίρετα οι συγκεκριμένες ημερομηνίες. Προφανώς αυτό γίνεται σε συνεννόηση με τις αρχές, άσχετα αν μπορεί να αλλάξει κάτι. Η πρόθεση είναι συγκεκριμένη. Και δείχνει πολλά για τον σχεδιασμό και τη στρατηγική σε σχέση με την επιχείρηση "Χριστούγεννα".

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ