Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Νοε-2020 00:01

  Θα βάλει επιτέλους το χέρι στην τσέπη η Ευρώπη;

  Θα βάλει επιτέλους το χέρι στην τσέπη η Ευρώπη;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για το κράτος δικαίου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό του 1 τρισ. ευρώ πέρασε στα "ψιλά" την προηγούμενη Πέμπτη. Και τούτο καθώς έλαβε χώρα παράλληλα με τις ανακοινώσεις και το νέο lockdown στην Ελλάδα, αλλά και με τις ζοφερές προβλέψεις της Κομισιόν για το παρόν και τις προοπτικές της οικονομίας.

  Άλλωστε, η εν λόγω είδηση ήταν μεν ακόμη ένα βήμα, αλλά ουσιαστικά υπενθύμιζε πόσα ακόμα είναι αυτά που απομένουν προκειμένου να συμφωνήσει το Συμβούλιο και τα κράτη-μέλη ώστε αυτή η –πολύπαθη– πρώτη πολιτική απόφαση των ηγετών του προηγούμενου Ιουλίου να καταστεί εφαρμόσιμη εντός του χρονοδιαγράμματος. Δηλαδή να μπορέσει να έρθει η προκαταβολή του Ταμείου Ανάκαμψης πριν από το 2ο εξάμηνο του 2021 και να αρχίσει "ομαλά" το νέο ΕΣΠΑ τον επόμενο χρόνο.

  Άρα, ακόμη και το πιο... σύντομο σενάριο φαντάζει με τα τωρινά δεδομένα της πανδημίας πολύ... μακρινό.

  Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Ευρώπη δεν βάζει το χέρι στην "τσέπη" ούτε για όσα έχει ήδη συμφωνήσει.

  Η καθυστέρηση φαίνεται και στο πρώτο πακέτο, αυτό του προηγούμενου Απριλίου των 540 δισ. ευρώ. Προς το παρόν δεν έχει έρθει ούτε... ευρώ.

  Το μόνο που έχει λάβει η χώρα είναι 2,5 δισ. ευρώ, όχι από το ΕΣΠΑ. Δηλαδή κονδύλια που άλλαξαν χρήση και έγιναν μέτρα στήριξης αντί για επενδύσεις μέσω σχετικής έγκρισης του προηγούμενου Μαρτίου.

  Ένα ποσό από το Sure ίσως έρθει τον Νοέμβριο και μετά... καλό 2021. Και για το υπόλοιπο Sure, αλλά και για το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα χρηματοδοτούσε κατευθείαν τον επιχειρηματικό κόσμο προκειμένου να αντέξει την πανδημία.

  Βεβαίως, όλα αυτά τα μέτρα στήριξης είχαν φτιαχτεί με δεδομένα Ιουνίου-Ιουλίου. Πλέον, ακόμη και το πιο δυσμενές σενάριο έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Το κόστος της υγειονομικής κρίσης για τον ιδιωτικό τομέα θα είναι μεγαλύτερο.

  Αρχίζουν να ακούγονται "φωνές" ανά την Ευρώπη για ισχυρότερες παρεμβάσεις στήριξης ώστε να κρατήσουν όρθιες οι επιχειρήσεις και εν ζωή οι θέσεις εργασίας. Το θέμα είναι αν αυτές οι φωνές θα "ακουστούν" από τους ηγέτες και τους θεσμούς, που καθυστερούν την ενεργοποίηση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί...


  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ