Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Νοε-2020 00:01

  Το "βαρύ" Q4 στην Ευρώπη και ο προβληματισμός για το 2021

  Το "βαρύ" Q4 στην Ευρώπη και ο προβληματισμός για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Πολλά "σύννεφα" έχουν αρχίσει να μαζεύονται εκ νέου πάνω από την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Καθώς άλλωστε ανακοινώνονται ή έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή νέα lockdowns.

  Lockdowns σε διάφορες χώρες της Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες, όπως συνέβη και στην Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστεί η νέα έξαρση της πανδημίας που όμως απειλούν εκ νέου την ανάκαμψη της Ευρώπης και εύλογα προκάλεσαν σειρά υποβαθμίσεων σε σχέσεις με τις προβλέψεις των διεθνών επενδυτικών οίκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για το φίνις του 2020 αναμένεται πλέον εκ νέου συρρίκνωση.

  Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την οικονομία της Ευρώπης στο δ΄ τρίμηνο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού οδήγησε τις μεγάλες χώρες να ανακοινώσουν μερικό εθνικό lockdown για το Νοέμβριο. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δήλωσε πως αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί 2,3% στο δ΄ τρίμηνο, σε μια κατακόρυφη περικοπή των εκτιμήσεων έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 2,2%. To AEΠ της Γερμανίας αναμένεται στο -1,5%, της Γαλλίας στο -3,8%, της Ιταλίας στο -2,3% και της Ισπανίας στο -3,3%. Ομοίως, περιέκοψε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο στο -2,4% από την προηγούμενη της ανάπτυξης 3,6%.

  "Εκτιμούμε πως οι νέοι περιορισμοί θα διαρκέσουν για τρεις μήνες προτού αρχίσουν σταδιακά να αίρονται, τον Φεβρουάριο", ανέφεραν χαρακτηριστικά σε e-mail προς τους πελάτες τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. Το 2021 θα ξεκινήσει με χαμηλή ανάπτυξη 0,5%, όταν στην προηγούμενη πρόβλεψη γινόταν λόγος για ανάπτυξη 1,6%, με την Goldman να τονίζει ότι η αβεβαιότητα που συνοδεύει τις προβλέψεις αυτές είναι μεγάλη και θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν ξανά στην περίπτωση μεγαλύτερων σε διάρκεια lockdown, οδηγώντας την Ευρώπη σε διπλή ύφεση (double-dip).

  Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 2,3% το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times, επίδοση χειρότερη από αυτήν που αναμενόταν πριν την ανακοίνωση των νέων περιορισμών. Σημειώνεται πως οι περισσότεροι προέβλεπαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης προηγουμένως. Την ίδια ώρα, πτώση 1% του γερμανικού ΑΕΠ αναμένει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, λόγω των νέων περιορισμών που επιβάλλονται για τη μείωση της έξαρσης κορωνοϊού.

  Βέβαια, στο γ’ τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ε.Ε. ανέκαμψε, εμφανίζοντας ρεκόρ ανάπτυξης ύψους 12,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν προ εβδομάδας, αν και το ΑΕΠ παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερο του προ πανδημίας επιπέδου. Ενώ και κάποιοι δείκτες για το διάστημα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κινήθηκαν ενθαρρυντικά. Όμως η ανάπτυξη δείχνει μόνο τη μισή αλήθεια, διότι είχε προηγηθεί συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 15% έως τον Ιούνιο και η Ευρωζώνη έχει καταφέρει να καλύψει μόλις ένα μέρος της χαμένης οικονομικής παραγωγής. Έτσι, τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες, ώθησαν τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν καθοδικά τις προβλέψεις τους.

  Η Morgan Stanley, από την πλευρά της, έκανε λόγο για μέτρια συρρίκνωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά το τέταρτο τρίμηνο, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη βρετανική οικονομία σε -3% από -0,2%. "Βλέπουμε τώρα μια πιο περίπλοκη ανάκαμψη του τύπου ‘W’, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης μιας ασύμμετρης πορείας τύπου ‘V’", ανέφερε η Morgan Stanley, εμμένοντας στις προβλέψεις της ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει στα προ της Covid επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Βρετανίας θα σημειώσει συρρίκνωση άνω του 4%. "Δεν μπορούν να αποκλειστούν περισσότερα παρατεταμένα εθνικά lockdowns", ανέφερε η Citi σε έκθεσή της...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ