Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Νοε-2020 07:05

  ΗΠΑ: Οικονομία ή Υγεία;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Το πιθανό προσωρινό ή ευρύτερο χάσμα εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της πόλωσης αποτελεί μείζον πρόβλημα παγκόσμιας σημασίας και εμβέλειας. 

  Με πολλές εκκρεμότητες, εκατέρωθεν αμφισβητήσεις και γκρίζες εκλογικές ζώνες που θα πάρουν ακόμη καιρό να ξεκαθαρίσουν οριστικά - επιστολικής ψήφου γαρ - οι πιο σημαντικές και πολωμένες εκλογές στη νεότερη ιστορία των ΗΠΑ, προκαλούν τριγμούς στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ούτως ή άλλως οι ΗΠΑ ήταν πλέον ένας πληγωμένος γίγαντας που σταθερά χάνει έδαφος στη σκακιέρα της παγκόσμιας επιρροής από την διαρκώς ενισχυόμενη κινεζική απειλή που στηρίζεται στην ανθούσα οικονομία της.

  Το έλλειμμα πολιτικής και ας ελπίσουμε όχι και κοινωνικής σταθερότητας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και οι δονήσεις στην παγκόσμια επιρροή της, καθιστά ασφαλώς πιο τολμηρούς και ίσως επικίνδυνους επίδοξους περιφερειακούς παίκτες που βρίσκουν ευκαιρία να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις γεωπολιτικές ανισορροπίες.

  Χαρακτηριστικό άλλωστε παράδειγμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, που οφείλει η χώρα μας να αντιμετωπίσει με ενισχυμένη - ακόμη περισσότερο - προσοχή την κρίσιμη αυτή περίοδο.

  Μία πάντως πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος των αμερικανικών εκλογών, είναι η προτεραιότητα που κρίνει την επιλογή των ψηφοφόρων. Ο Ντόναλντ Τραμπ πόνταρε ξεκάθαρα στην οικονομία, ενώ αντίθετα ο Μπάιντεν έπαιξε τα ρέστα του με την πανδημία και τη διαχείρισή της. Και τούτο τη στιγμή που το δίλημμα Υγεία ή Οικονομία καθορίζει σε όλον τον δυτικό κόσμο τις επιλογές των κυβερνήσεων για την διαχείριση της πανδημίας. Γύρω από αυτό το δίλημμα δεν περιστρέφεται αλήθεια, η συζήτηση για τα lockdown;

  Και η κατάληξη αυτού του... ντιμπέιτ ίσως τελικά να έχει κρίνει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Και ίσως διαμορφώσει ευρύτερα πολιτικές... Σε κάθε περίπτωση οι ημέρες είναι και κρίσιμες και πονηρές.

  Γιατί δυστυχώς η ανάδειξη προέδρου με οριακό αποτέλεσμα δεν θα εκτονώσει το κλίμα. Και όλος ο κόσμος, όπως φυσικά και οι αγορές θα παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ευχή όλων να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδα. Γιατί φαίνεται ότι για αρκετές ημέρες Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θα παίζουν την... κολοκυθιά για το ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος πρόεδρος...  Ιδιαίτερα μετά την ανατροπή σε σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα. 

  Ας ελπίσουμε ωστόσο για το καλύτερο, προετοιμαζόμενοι για το - διόλου απίθανο - χειρότερο.

  Η αλήθεια πάντως είναι ότι, σε ό,τι μας αφορά, την Ελλάδα, το εμφανιζόμενο από πολλές πλευρές τελευταία ως προφανές δεν είναι απαραίτητα και το σίγουρα πιο συμφέρον... Και γενικότερα, πιο έξυπνο είναι να μην παίρνεις σαφή θέση... Εμπεριέχει ανωριμότητα το καθαρό ποντάρισμα. Γιατί δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ