Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Νοε-2020 00:01

  Tο νέο crash test για την ελληνική οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πλέον εδώ. Με απρόσμενα μεγάλη ορμή, με άδηλη εξέλιξη, αλλά και με άγνωστο χρόνο λήξης. Η κυβέρνηση λαμβάνει περιοριστικά μέτρα, καθώς και παρεμβάσεις τόνωσης του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των πολιτών.

  Αλλά πρέπει να κοιτάξει και λίγο πιο "μακριά". Πρέπει να δώσει έμφαση όχι μόνο στο παρόν αλλά και στις δύσκολες επόμενες εβδομάδες ή και μήνες. Και φυσικά στην επόμενη μέρα.

  Πρώτα από όλα πρέπει να διασφαλιστεί πως υπάρχουν επαρκή αποθέματα παροχής οικονομικής βοήθειας για όσο διαρκέσει αυτή η Πανδημία. Αλλά και για να καλυφθούν οι υπόλοιπες έκτακτες ανάγκες που μπορεί να υπάρξουν όπως απέδειξε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στη Σάμο.

  Απαιτείται σωστή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων. Με τη μέγιστη δυνατή χρήση των δυνατοτήτων που δίνει η Ε.Ε. Για να μείνουν "όρθιες" οι εταιρείες και εν ζωή οι θέσεις εργασίας.

  Το επόμενο βήμα, ωστόσο, είναι το τι θα γίνει όταν ανοίξει ξανά η αγορά. Θα πρέπει να δοθεί πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

  Το σχέδιο Ανάκαμψης, το νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων, αλλά και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στις αγορές που προωθούνται, προφανώς και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

  Δεν πρέπει όμως να παραμείνουν στα λόγια ή στα χαρτιά λόγω των υγειονομικών περιορισμών. Πρέπει να ασκηθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να εφαρμοστούν.

  Πρέπει το κράτος να λειτουργήσει και να επιταχύνει τον βηματισμό του. Για να μπορέσει να υποστηρίξει την ιδιωτική δραστηριότητα, τόσο εντός των περιορισμών, όσο και στη συνέχεια, όταν τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

  Μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλίσει η κυβέρνηση πως θα καταστεί εφικτή η επιστροφή σε έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Πως θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τη μόνιμη μείωση φόρων και εισφορών που έχει ανάγκη η οικονομία και που δεν πρέπει να μεταφερθούν για το… μέλλον λόγω της παγκόσμιας αυτής υγειονομικής κρίσης.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων