Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 00:01

  Τα hedge funds, οι short sellers και τα bets των "αρκούδων"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Πολλοί αναρωτιούνται αν οι αγορές, ή μάλλον καλύτερα οι μετοχές και οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν στο ράλι των χρηματιστηρίων μετά τη "βουτιά" του Μαρτίου θα συνεχίσουν ανοδικά ή έρχεται η ώρα για σημαντική πτώση.

  Χαρακτηριστικό το πρόσφατο -προ πηγών ημερών- δημοσίευμα των Financial Times που υπό μία έννοια προσπάθησαν (Hedge fund short sellers target pandemic winners) να δώσουν μια απάντηση, αναδεικνύοντας την τάση κάποιων hedge funds να στοιχηματίσουν ότι οι καλύτερες μέρες για τους νικητές του κορoνοϊού στο χρηματιστήριο είναι πια παρελθόν. Είναι  όμως άραγε έτσι;

  Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που συνδέονται με τον κλάδο της τεχνολογίας, το λιανικό εμπόριο μέσω διαδικτύου και την υγειονομική περίθαλψη ενισχύθηκαν όταν η πανδημική κρίση ανάγκασε τις χώρες να επιβάλουν σκληρά περιοριστικά μέτρα. Πολλοί απογοητεύτηκαν από την ελπίδα ότι η αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά, ως αποτέλεσμα του Covid-19, θα τροφοδοτούσε μια ισχυρότερη αύξηση των κερδών, παρόλο που ορισμένες εταιρείες μέχρι πρόσφατα δεν ήταν επικερδείς. Ωστόσο, ορισμένοι διαχειριστές hedge fund στοιχηματίζουν τώρα αντίθετα σε αυτές τις μετοχές, με την πεποίθηση ότι η αύξηση των κερδών της εταιρείας θα εξασθενίσει ταχύτερα από ό,τι αναμένουν πολλοί επενδυτές. "Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα πορεία των κερδών δεν είναι βιώσιμη" δήλωσε ο Tim Campbell, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδυτής στην Longlead Capital Partners στη Σιγκαπούρη, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Μερικές από τις μεγαλύτερες αρνητικές τοποθετήσεις τις τελευταίες εβδομάδες αφορούσαν τον τομέα της πληροφορικής, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Goldman Sachs. Αλλά η τεχνολογία δεν ήταν το μόνο κυνήγι από πλευράς hedge funds. Ο κ. Campbell του Longlead αναζητά επίσης πιθανές ανάλογες ιδέες σε εταιρείες που παράγουν είδη όπως απολυμαντικό χεριών, εξοπλισμό γυμναστικής στο σπίτι κ.λπ. 

  Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι οι επενδυτές έχουν περάσει την περίοδο πανδημίας κυνηγώντας τους νικητές του Covid και τοποθετώντας long στοιχήματα στις μετοχές τους, ειδικά ενόψει της ισχυρής ανάκαμψης της αγοράς του 2020. Τώρα, όμως, οι short θέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απεριόριστες απώλειες. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι ο προσδιορισμός της πραγματικής αξίας τέτοιων μετοχών είναι δύσκολος σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού και τεράστιων κινήτρων από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα που στηρίζει τις μετοχές ακόμη και σε ύφεση. Τα hedge funds κέρδιζαν μέχρι τώρα σορτάροντας τις επιχειρήσεις θεάματος και τους αερομεταφορείς. Ωστόσο, τέτοια στοιχήματα φαίνονται λιγότερο ελκυστικά μετά από απότομη πτώση των τιμών, ή αφού οι κυβερνήσεις παρενέβησαν για να παρέχουν υποστήριξη.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ