Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Οκτ-2020 00:01

  Οι οίκοι αξιολόγησης, τα ομόλογα και το "έμμεσο" investment grade

  Οι οίκοι αξιολόγησης, τα ομόλογα και το "έμμεσο" investment grade
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Το Ελληνικό Χρηματιστήριο με το… "ζόρι τραβάει". Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων "σπάνε τα κοντέρ".

  Το δεκαετές βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα και στο 0,8%, τα spreads κατρακυλούν, οι αναλύσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων διαδέχονται η μία την άλλη, κυρίως με θετικό πρόσημο. Και βέβαια, η εικόνα αυτή οφείλεται και στο "δίχτυ ασφαλείας" της ΕΚΤ, στο κυνήγι αποδόσεων από τα funds και σε άλλες παραμέτρους που έχουμε κατά καιρούς αναδείξει και αναλύσει. 

  Σημειώνεται ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στις 23/10, θα έχουμε διπλό "μήνυμα" για την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους, τόσο από την S&P, όσο και από την DBRS, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις  6 Νοεμβρίου, τον δικό της "χρησμό" θα δώσει η Moody’s  με τη δική της αξιολόγηση. Μπορούμε να περιμένουμε κάποια θετική έκπληξη; Μάλλον όχι, απαντούν οι αναλυτές, ιδίως εν μέσω πανδημίας και αβεβαιότητας. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε από τους οίκους.

  Πάντως, ανεξάρτητα τι θα πούνε οι οίκοι, που λίγο ως πολύ είναι αναμενόμενο, μπορεί το αξιόχρεο της χώρας μας κανονικά να βαθμολογείται ως junk από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, ωστόσο, οι αποδόσεις στα ομόλογα του Δημοσίου μοιάζουν λες και ήδη η Ελλάδα έχει, έστω και εμμέσως, "πετύχει το περίφημο investment grade". Για το οποίο, το... κανονικό, με τη "βούλα", έχει ακόμα "ψωμί να φάει".  Αλλά είπαμε, η ΕΚΤ, το waiver, το PEPP, το μαξιλάρι ασφαλείας κ.λπ. έχουν παίξει τον ρόλο τους. Μέχρι που μπορεί να πέσει η απόδοση στο δεκαετές άραγε; Κάτω από το 0,8%; Μπορεί όχι, μπορεί όμως και ναι, και ας θεωρούμαστε ως... junk bond.

  Προφανώς, μια σειρά από λόγους θα επηρεάσουν τη συνέχεια. Η επέκταση του QE Πανδημίας από την ΕΚΤ, οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, η ανάκαμψη της οικονομίας, η χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η πορεία των μεταρρυθμίσεων, λόγοι που σχετίζονται με τα γεωπολιτικά κ.λπ. Μια φορά πάντως, τουλάχιστον όσον αφορά την εγχώρια αγορά ομολόγων, βασικό ρόλο παίζουν οι κινήσεις της ΕΚΤ και οι οικονομικές παράμετροι που όμως "δεν ακουμπούν το ΧΑ". 

  Γιατί οι αποδόσεις κάνουν ρεκόρ παρά την ύφεση, την αβεβαιότητα, την εκτόξευση του χρέους προσεχώς σε επίπεδα σχεδόν στο 200%, τις "πληγές" του τουρισμού κ.λπ. Περιέργως, ή ίσως τελικά όχι και τόσο περιέργως, σε συνθήκες έκτακτες, σε συνθήκες "συναγερμού", σε συνθήκες πρωτοφανείς, αντί οι επενδυτές να αποζητούν τα παραδοσιακά ασφαλή assets που αποτελούν καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων και "χαμηλής ορατότητας", στρέφονται στο να ποντάρουν στο "στοίχημα" της… προοπτικής ανάπτυξης μετά το τέλος της πανδημίας. Και μετά, ίσως αρχίσουν να επανεξετάζουν και πάλι τα στοιχεία, τις παραμέτρους και τους δείκτες. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ