Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2020 00:01

  Αν η Ε.Ε. δεν επιβάλλει ούτε τώρα κυρώσεις, ο Ερντογάν θα αποθρασυνθεί

  Αν η Ε.Ε. δεν επιβάλλει ούτε τώρα κυρώσεις, ο Ερντογάν θα αποθρασυνθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Θα κάνει το βήμα που απαιτούν οι περιστάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Ανοιχτά τα στοιχήματα...

  Η αλήθεια πάντως είναι ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα φανούν πολλά. Θα τολμήσει η Ευρώπη εκείνο που απέφυγε τον Σεπτέμβριο. Τότε που αντί για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία για τις πρωτοφανείς προκλήσεις κατά της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτίμησαν να... κουνήσουν το δάχτυλο στον Ερντογάν. Τον Ερντογάν που εμπαίζει την Ε. Ε. με τα πήγαινε - έλα του Ορούτς Ρέις. Και όσο βλέπει ότι τον παίρνει, τραβά προς τα άκρα το σχοινί.

  Η ελληνική κυβέρνηση στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής δεν τα πήγε άσχημα, αλλά δεν πέτυχε απόλυτα και τον σκοπό της να επιβληθούν κυρώσεις. Τι θα καταφέρει τώρα; Θα αναβαθμιστεί σε αυστηρότητα η ευρωπαϊκή στάση; Θα συμβαδίσουν με τις ελληνικές και κυπριακές επιδιώξεις οι εταίροι; Θα το πράξουν οι Γερμανοί; Ή θα έχουμε μία ακόμη επική κολοτούμπα προς όφελος και συμμόρφωση εθνικών συμφερόντων κατά περίπτωση; Ποιών; Όχι πάντως των ελληνικών... Μία Ευρώπη που προς το παρόν δεν έχει σταθεί στο ύψος της απέναντι στην Τουρκία ούτε στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

  Ας ελπίσουμε ότι κάποιες εθνικές ατζέντες δεν θα επικρατήσουν και ότι θα υπερβεί η Ε.Ε. τον φόβο για το μεταναστευτικό που έχει κάνει την Τουρκία να κρατά τους Ευρωπαίους ηγέτες από τα αχαμνά... Και ότι η Ελλάδα θα λάβει τη στήριξη που επιζητά χωρίς εμμέσως και ανεπισήμως να της συστήνεται ένας διευρυμένος διάλογος. Και βέβαια δεν μπορεί μία ενδεχόμενη υποχώρηση του Ορούτς Ρέις σε σχέση με την προκλητική πορεία του να αποτελέσει νέο άλλοθι στον εμπαιγμό της Ε.Ε. από τον Ερντογάν.

  Αν και τώρα δεν μπει φραγμός στην τουρκική στρατηγική, την επόμενη φορά δεν θα ελέγχεται η κατάσταση. Τώρα πρέπει να επιβληθούν οι κυρώσεις για τις οποίες έχει ήδη προειδοποιηθεί η Τουρκία. Αν αυτό δεν συμβεί θα είναι μία ήττα της Ευρώπης και δυστυχώς μία ήττα και για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν κινείται μεθοδικά. Πολυεπίπεδα. Και με την ευκαιρία, σκεφτείτε ποια πλευρά επέλεξε το συγκεκριμένο timing για να προκαλέσει πολιτικό τριγμό στην Κύπρο... Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, το timing είναι τυχαίο;

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ