Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Οκτ-2020 00:01

  Να ξεριζώσουμε τον... χρυσαυγίτη που μπορεί να κρύβουμε μέσα μας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Με αφορμή την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και όσων αυτό το μόρφωμα και οι άνθρωποί του πρεσβεύουν, χρήσιμο θα είναι να αποτελέσει αυτό αφορμή για ορισμένες βαθύτερες σκέψεις.

  Και το κυριότερο όφελος για την κοινωνία θα προκύψει όταν ο καθένας μας, όλοι, ξεριζώσουμε από μέσα μας κάθε ψήγμα χρυσαυγίτικης νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι σε πάρα πολλούς υπάρχουν μέσα τους πολύ μικρά έστω κομματάκια αυταρχισμού, μπραβισμού, ρατσισμού, φασισμού, απέχθειας προς τον ασθενέστερο ή τον διαφορετικό Τα οποία εκδηλώνονται σε διάφορες περιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, στην κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά. Χωρίς ίσως και να το αντιλαμβανόμαστε, ή χωρίς να το αναγνωρίζουμε.

  Πόσες και πόσες περιπτώσεις οικογενειακής βίας, επαγγελματικού αυταρχισμού, άξεστης συμπεριφοράς και γαϊδουρινής νοοτροπίας δεν καταγράφονται καθημερινά; Είναι όλοι αυτοί χρυσαυγίτες; Όχι, αλλά στο τέλος της ημέρας πόσο πραγματικά διαφορετικοί είναι; Πόσο καλύτεροι από αυτούς είναι όσοι πατούν επί πτωμάτων για την ανέλιξή τους, όσοι εκμεταλλεύονται τον πιο αδύναμο, όσοι επιβάλουν δια του μπούλινγκ σε διάφορες μορφές, τα θέλω και τις απόψεις τους;


  Από όποια κοινωνική ομάδα ή... τάξη και αν προέρχονται, ό,τι και αν ψηφίζουν... Τώρα σε ό,τι αφορά την ίδια τη Χρυσή Αυγή και για όποια άλλα αντίστοιχης νοοτροπίας και ιδεολογίας μορφώματα υπάρχουν ή προκύψουν, υπάρχει συλλογική ευθύνη για την ευδοκίμησή τους. Πολιτική και κοινωνική. Ας κάνουν λοιπόν την αυτοκριτική τους όσοι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι επέτρεψαν δια της... απουσίας ή της ανικανότητάς τους να εμφανίζονται υποκριτικά ως αρωγοί των καταφρονεμένων τα εγκληματικά στοιχεία αυτού του είδους. Αλλά και όσοι σιώπησαν. Γιατί η σιωπή και η απραξία είναι πολλές φορές το ίδιο επικίνδυνη και επιζήμια...

  Αλλά και όσοι θεωρούσαν ότι η υποστήριξη δια της ψήφου ακραίων μορφωμάτων μπορεί να λογίζεται ως ψήφος διαμαρτυρίας, ως ψήφος αντισυστημική, ως ψήφος του... "αυτό σας αξίζει", ως ψήφος χαβαλέ. Η ψήφος είναι πολύτιμο δικαίωμα και υποχρέωση για να γίνεται αντικείμενο εκδίκησης ή γελοιοποίησης. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, ειλικρινά, καλύτερα να απέχουν... Έχουμε ως κοινωνία μία μεγάλη ευκαιρία. Να αποχρυσαυγιτοποιηθούμε... Ας την αξιοποιήσουμε!

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ