Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 00:01

  Μάσκες στη διαδήλωση. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε;

  Μάσκες στη διαδήλωση. Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η χθεσινή διαδήλωση έξω από το Εφετείο την ώρα της απόφασης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε, εκτός από μήνυμα δημοκρατίας έδωσε και υγειονομικό μήνυμα.

  Σε πολύ μεγάλο βαθμό εφαρμόστηκε η χρήση μάσκας. Για... social distancing βέβαια ούτε λόγος. Άλλωστε η χθεσινή παρουσία κόσμου ήταν από τις συμπαγέστερες αν όχι και πολυπληθέστερες συγκεντρώσεις σε αυτά τα χρόνια της κοινωνικής απάθειας σε πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Και το ερώτημα είναι το εξής. Άρχισε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει στην εποχή του κορονοϊού;

  Μακάρι. Γιατί η μέχρι τώρα συμπεριφορά της σχεδόν αδιαφορίας δεν έχει βγει σε καλό. Άλλωστε, από τη στιγμή που οι ειδικοί και οι αρμόδιοι εξακολουθούν να έχουν λίγο πολύ τα χέρια ψηλά και να ελπίζουν στην ατομική υπευθυνότητα των πολιτών, η αλλαγή συμπεριφοράς μεγάλων κοινωνικών ομάδων, κυρίως νεότερης ηλικίας και η προσαρμογή τους σε στοιχειώδη προστασία, είναι η μόνη λύση.

  Άλλωστε, όλοι έχουν να χάσουν από ένα ενδεχόμενο lockdown. Η οικονομία, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, το κράτος, οι κοινωνικές δομές, αλλά και η ίδια η δημοκρατία. Που απειλείται, πώς να το κάνουμε, όταν αναστέλλονται ατομικές ελευθερίες. Έστω και πρόσκαιρα, αυτό αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη "άσκηση". Έγινε μια φορά, καλώς ή κακώς. Ας μην επαναληφθεί.

  Την πρώτη φορά άλλωστε το lockdown εφαρμόστηκε υπό την πίεση της άγνοιας, της απειρίας, της αδυναμίας του συστήματος, την ανετοιμότητα, την έλλειψη διαδικασιών, τον γενικό αιφνιδιασμό κυβερνήσεων, θεσμών σε παγκόσμιο επίπεδο και του ίδιου του ιατρικού κόσμου. Και έπραξαν υπό καθεστώς πανικού το μόνο που μπορούσαν να σκεφτούν για να ανακόψουν την πανδημία και να κερδίσουν χρόνο.

  Τώρα, αρκετούς μήνες μετά, έχουν υποτίθεται απαντηθεί πολλά ερωτήματα, ισχύουν θεωρητικά τα αντίθετα από ό,τι την περασμένη άνοιξη. Ώστε να υπάρχει ένας διαφορετικός χειρισμός. Δεν έχει νόημα αυτή την ώρα να μένει κανείς στα λάθη του καλοκαιριού. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει μπροστά. Γιατί πραγματικά τα δύσκολα είναι μπροστά. Και για να βγει ο χειμώνας θα χρειαστεί μία νέα υπέρβαση από την κοινωνία. Γιατί και πάλι τα συστήματα μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή αν δεν πάρουν την υπόθεση πάνω τους οι πολίτες. Υπό αυτή την έννοια, συμπεριφορές τήρησης μέτρων αυτοπροστασίας είναι αναμφισβήτητα στην θετική κατεύθυνση...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ